O Πέτρος Κούρτης εμπνευστής του Artventure camp μιλάει στο Radio Alchemy

O  Πέτρος Κούρτης. Μουσικός, performer, εκπαιδευτικός, με διεθνή αναγνώριση ο Art Director της Artventure είναι ένας άνθρωπος δημιουργικός, πολυσχιδής, γεμάτος όραμα και ενέργεια που δίνεται με πάθος σε κάθε project του, μιλάει στη Μαρία Χαριτου για το εγχείρημα ενος επιτυχημένο concept καλλιτεχνικών-εκπαιδευτικών διακοπών το Artventure camp

 

  • Κύριε Κούρτη πείτε μου πως εμπνευστήκατε την ιδέα ενός Artventure camp;

Πριν 7 χρόνια και μέσα από την εμπειρία μου με την Μουσική εκπαίδευση αλλά και τις υπαίθριες δραστηριότητες, άρχισα να σκέφτομαι τις ευεργετικές ιδιότητες της εκπαίδευσης σε φυσικό περιβάλλον, Βουνό και Θάλασσα, Φαράγγια, Καταρράκτες και γενικά μέρη που διέθεταν φυσικό κάλος και ιδιαίτερη ενέργεια.

Η Λευκάδα είναι το μέρος που γεννήθηκα, το Ιόνιο και η σχέση μου με τη φύση, το βουνό, τη θάλασσα και την ιστιοπλοΐα, ήταν η φλόγα και στη συνέχεια ο Κανβάς για να αρχίσω να σχεδιάζω, να γράφω και να σβήνω, μιας και δεν υπήρχε προηγούμενο.

Το ARTVENTURE CAMP είναι μια εναλλακτική πρόταση διακοπών με καλλιτεχνικό προσανατολισμό και μεγάλη σημασία στην Ανθρώπινη επαφή, τη Βιωματική εμπειρία και την Ανταλλαγή ιδεών, Ιστοριών, Εμπειριών.

Ένα 7ήμερο ιστιοπλοϊκό ταξίδι στα νερά του Ιονίου, μια καλλιτεχνική Οδύσσεια με σπουδαίους εκπαιδευτές από την Ελλάδα και το εξωτερικό σε ενα πραγματικά μαγευτικό περιβάλλον.

Το Artventure Camp συνδυάζει τις μεγάλες μου αγάπες, τη Τέχνη και τη Φύση και μια πίστη ότι, οι άνθρωποι βιώνουν πολύ έντονα συναισθήματα όταν Συμπράτουν και Συν βιώνουν, Εκπαιδεύονται και Αναπτύσσονται εκτός της Ζώνης ασφαλείας που τους προσφέρει η Στεριά και η διαμονή σε ενα κατάλυμμα, σε αντίθεση με ένα ιστιοπλοικό σκάφος. Επίσης είναι τόσο εντυπωσιακό, μαγικό και ταυτόχρονα ασφαλές για θαλάσσιες δράσεις το Ιόνιο, που θα ήταν άδικο να μην το τολμούσα.

Στο artventure camp  μπορούν να πάρουν μέρος καλλιτέχνες και μη.   Άνθρωποι Φιλότεχνοι που σέβονται τη Φύση, αγαπούν τη Θάλασσα, τη Τέχνη και τη Περιπέτεια. Άνθρωποι που ξέρουν να μοιράζονται, να εμπνέουν και να εμπνέονται, άνθρωποι που θέλουν και ξέρουν πως να δημιουργούν ανθρώπινες σχέσεις. Επίσης οποιοσδήποτε θέλει να βιώσει μια μοναδική εμπειρία, δίπλα σε ξεχωριστούς εκπαιδευτές-καλλιτέχνες και σε ένα περιβάλλον όπως τα νησιά και τα νερά του Ιονίου, που σίγουρα θα βοηθήσουν να βγει στην επιφάνεια η πιο θετική πλευρά του χαρακτήρα τους.

Το Artventure Camp ασχολείται, διδάσκει και μοιράζεται γνώσεις και συναισθήματα γύρω από την ανθρώπινη επαφή, τη Μουσική, τη διάθεση να ξεπεράσουμε τον εαυτό μας, να μοιραστούμε και φυσικά να απολαύσουμε μοναδικές διακοπές, στη θάλασσα στον ήλιο και τα νησιά του Ιονίου.

 

  • Ήταν δύσκολο να πραγματοποιηθεί ένα τέτοιο εγχείρημα και πως ανταποκρίθηκε ο κόσμος σε αυτό;

Δεν είναι σίγουρα κάτι εύκολο και επίσης μιλάμε πάντα για ένα σύνθετο και κινούμενο ART CAMP. Χρειάζεται πολύ προγραμματισμό και οργάνωση κάθε κομμάτι του. Οι καθηγητές που έρχονται από το εξωτερικό και την Ελλάδα, Οι χορηγοί, η προετοιμασία των σκαφών, το πρόγραμμα και τα μέρη που θα επισκεφθούμε, η επαφή με τους συνεργάτες στα νησιά, το promo υλικό το οποίο συνήθως είναι τεράστιο σε φώτο και βίντεο και απαιτεί πολύ χρόνο για να στηθεί η τελική μορφή του και πάρα πολλά της τελευταίας στιγμής που δεν μπορείς ποτέ να τα προβλέψεις,. Αυτή είναι και η μαγεία μιας τέτοιας παραγωγής. Όλα αυτά τα 5 χρόνια προσπαθούμε να χτίσουμε ένα brand name επενδύοντας στο υψηλό επίπεδο των δράσεων, των εκπαιδευτών καθώς και την υψηλή παροχή υπηρεσίας και άνεσης που προσφέρουν τα ιστιοπλοϊκά σκάφη που χρησιμοποιούμε. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2014 το Camp ξεκίνησε με μόνο ένα σκάφος και με τριήμερο ιστιοπλοϊκό ταξίδι και έχουμε φθάσει στο 2019 με 4 σκάφη και 7ήμερο ιστιοπλοϊκό ταξίδι.

Ο κόσμος χρειάζεται χρόνο για κάτι τόσο καινοτόμο και δύσκολο να επικοινωνηθεί. Από τη πρώτη όμως χρονιά μέχρι σήμερα, αυτό που στηρίζει αυτή τη δράση είναι το “word of mouth”. Πολύ συμμετέχοντες ανανεώνουν τη συμμετοχή τους και επικοινωνούν την εμπειρία τους με αποτέλεσμα κάθε χρόνο να είμαστε στην ευχάριστη θέση του Sold out, σημειώνοντας βέβαια ότι υπάρχει πολύ περιορισμένος αριθμός θέσεων.

  • Artventure δηλαδή μια περιπέτεια τέχνης ? Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα μιας περιπέτειας στην τέχνη;

Ακριβώς αυτό…

Μια Μικρή Καλλιτεχνική Οδύσσεια στα νερά του Ιονίου, ενα ιστιοπλοικό ταξίδι, μια διαφορετική προσέγγιση διακοπών, εκπαίδευσης και  ανάγκη για αυτοανακάλυψη μέσα από περιπέτειες Τέχνης και ξεχωριστούς εκπαιδευτές όπως ο Pedro Consorte, η Αγγελική Τουμπανάκη, ο Yshai Afterman που καταφέρνουν να μας Εναρμονίσουν μέσα σε ένα φυσικό τοπίο από τα πιο όμορφα του πλανήτη.

Οι μέρες στο Artventure Camp περνούν με πολύ Θάλασσα, πολύ Μουσική, πολλές καλλιτεχνικές δράσεις, 4 προγραμματισμένα μαθήματα-masterclasses-workshops την ημέρα ( 2 το πρωί και 2 το απόγευμα ), αρκετό ελεύθερο χρόνο για χαλάρωση και ξεκούραση, επισκέψεις σε διαφορετικά νησιά του Ιονίου, νυχτερινά Jam sessions πάνω στα σκάφη, σε παραλίες και στα νησιά.

Για πρώτη φορά επίσης εντάσσουμε στο πρόγραμμα μας το GIVE BACK DAY.

Επιστρέφουμε ανταποδοτικά σε κάθε μέρος που δένουν τα σκάφη μας, μαθήματα δωρεάν για τα παιδιά και τους ενήλικες, σε συνεργασία πάντα με τη τοπική κοινωνία και είμαστε έτοιμοι σαν ομάδα, εκτός από τα μαθήματα Μουσικής, Body Music, Φωνητικών κύκλων κλπ,να βοηθήσουμε κατά την παραμονή μας στα νησιά του Ιονίου, σε ότι θα μπορούσε να τους φανεί χρήσιμο. Επίσης φέτος αποφασίσαμε να μένουμε μια ολόκληρη μέρα σε κάθε μέρος που δένουμε. Έτσι μπορούμε να διαχειριστούμε καλύτερα το χρόνο των μαθημάτων ( πρωί και απόγευμα ) και να υπάρχει περισσότερος ελεύθερος χρόνος στους συμμετέχοντες να γνωρίσουν τα μέρη, να μιλήσουν με τους ανθρώπους, να κρατήσουν μια πιο έντονη ανάμνηση.

  • Ως κρουστός ( ομολογώ ότι σας θαυμάζω σαν μουσικό ) έχετε μάθει να αγαπάτε τους ήχους της φύσης και όχι μόνο , Ήταν πηγή έμπνευσης η μουσική, ο ήχος συγκεκριμένα , ώστε να ανακαλύψει ο κόσμος την μαγεία της μουσικής μέσα από μια διαφορετική προσέγγιση;

Έμπνευση ήταν σίγουρα η μουσική και ο ρυθμός, ο ήχος και η κίνηση, το φως και τα χρώματα, οι ανθρώπινες σχέσεις και η δύναμη και η αξία μιας γλυκιάς και ουσιαστικής απομόνωσης – κάθαρσης που προσφέρει η θάλασσα. Όλα τα παραπάνω εκτός από έμπνευση ήταν και η Δύναμη, μια εσωτερική ανάγκη για να τολμήσω να σκεφθώ, να πειραματιστώ και να δημιουργήσω μια δράση που θα έφερνε τους ανθρώπους πιο κοντά στη Μουσική και στη Τέχνη γενικότερα. Βασικά πίστευα και πιστεύω στην αισθητική και τη συναισθηματικότητα που προσφέρει η Μουσική, το τρόπο που κάνει τους ανθρώπους να βλέπουν την ύπαρξη τους και την επικοινωνία με τους γύρω τους. Επίσης πάντα πίστευα ότι όλοι κρύβουμε μέσα μας έναν καλλιτέχνη που με την κατάλληλη προσέγγιση και ελευθερία θα μπορούσε να αποτυπώσει το στίγμα του, να πει την Ιστορία του, χωρίς να είναι απαραίτητα τα μουσικά όργανα…

  • Τι στόχους έχετε μέσα από αυτό το εγχείρημα; Πρόσφατα μάλιστα βραβευτήκατε με το Χρυσό Βραβείο στα Ελληνικά Βραβεία Τουρισμού 2019

Σχετικά με τη βράβευση, νιώθω σίγουρα περήφανος και ακόμη πιο σίγουρος ότι βρίσκομαι σε ένα σωστό δρόμο που έχει πολύ εξέλιξη και ανάπτυξη. Θα έλεγα ότι σαν μουσικός προτιμώ τα όνειρα από τους στόχους …

Όνειρα για τη επόμενη μέρα και σκέψεις για προσκλήσεις σε σημαντικούς εκπαιδευτές απ όλο το κόσμο για τα επόμενα χρόνια. Περισσότερες συμμετοχές, Περισσότερη εμπιστοσύνη από τους χορηγούς μας και προοπτική για νέους χορηγούς μιας και η δομή της δράσης προϋποθέτει αρκετά μεγάλο κόστος παραγωγής και ο στόχος μας είναι το κόστος συμμετοχής να παραμείνει χαμηλό. Σκέψεις επίσης, να μεταφερθεί το Artventure Camp και σε άλλες θάλασσες και σε άλλες χώρες σαν μια Καλλιτεχνική Οδύσσεια που ταξιδεύει με στόχο τη Βιωματική εμπειρία μέσα από τη Τέχνη και τη Φύση.

  • Πώς μπορεί κανείς να δηλώσει συμμετοχή;

Πολύ εύκολα μέσα από το www.artventurecamp.com συμπληρώνεται τη φόρμα συμμετοχής και η ομάδα του Camp σας κατευθύνει άμεσα δίνοντάς σας όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε.

Επίσης καλώντας στο 2109239008 καθημερινές απο τις 9:00πμ-17:00μμ.

Επίσης στέλνοντας μύνημα στη σελίδα του CAMP στο FB https://www.facebook.com/artventurecamp/