Νέοι τίτλοι από τις εκδόσεις Θερμαϊκός

Νέοι τίτλοι από τις εκδόσεις Θερμαϊκός

Κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Θερμαϊκός τα βιβλία: Ο Παύλος ο Παυλής του Μελέτη Δρετουλάκη, Καταδικασμένη να είμαι σπάνια της Αγάπης Ντόκα, Παγωμένος Χρόνος του Αντώνη Ζαΐρη, Αρση Σιωπής της Χαριτίνης Βαζαίου, Το δυσλεκτικό βραχιόλι του Μάρτη της Αργυρώς Αγγελίνας Ζωγράφου και Η τρίτη πατρίδα της Καρδιάς της Λίτας Μαυρογένη.

 

Τίτλος: ΑΡΣΗ ΣΙΩΠΗΣ
Συγγραφέας: ΒΑΖΑΙΟΥ ΧΑΡΙΤΙΝΗ
Κατηγορία: ΠΟΙΗΣΗ
ISBN: 978-960-9547-43-7
Τιμή με ΦΠΑ: 7.00€
Σελίδες: 88
Διαστάσεις: 17 cm x 24 cm
Βάρος: 0.150 kg

Περιγραφή βιβλίου
Πρόκειται για μια κατάθεση ψυχής, στοχασμών και βιωμάτων αγάπης, έρωτα, απώλειας, απουσίας και απελευθέρωσης. Αφορισμοί στα φρούρια που επιβάλλονται από φιμωμένα βλέμματα. Αναζητήσεις και εξερευνήσεις στα δύσβατα μονοπάτια της καρδιάς. Μια άρση σιωπής που κουβαλάει την εξιλέωση.

ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ
Στη σκιά σου, ελιά μου, κάθισα κι έγραψα για όλες τις σκέψεις και τις σιωπές μου, για τ’ ανεκπλήρωτα όνειρα και τ’ ανείπωτα λόγια. Συλλογίστηκα όσα δεν τόλμησα να ζήσω. Συνομίλησα με τη σιωπή, μια σιωπή ιδιαίτερη που βροντοφώναζε κι εκλιπαρούσε να σπάσει, μια σιωπή που αποκωδικοποιούσε βλέμματα και ανέπνεε με ένα άγγιγμα. Και να που ήρθε το πλήρωμα του χρόνου η σιωπή ν’ αρθεί, να γίνει γραφή.
Το οξύμωρο σε όλη αυτή την κατάθεση ψυχής είναι ότι ο παραλήπτης της μπορεί να μην τη μάθει ποτέ. Ίσως να φταίνε ο εγωισμός μου, η ματαίωση των ονείρων, η ντροπή, η αξιοπρέπεια, ο φόβος. Είμαι δειλή, το ξέρω. Γι’ αυτό βρήκα διέξοδο στη συγγραφή. Η φτωχή μου πένα, αδύναμη, χάραξε ένα ρυάκι να κυλήσουν λόγια, αισθήματα κι ανείπωτες σκέψεις.
Η καρδιά δεν μπορεί να μείνει άλλο βουβή· το μυαλό έπαυσε να τη δαμάζει καιρό τώρα. Έγινε χείμαρρος. Μόνο η αγάπη μπορεί πια να με σώσει, να με λυτρώσει· η αγάπη που σου ’χω, η αγάπη που θα κρατήσει τελικά τα χείλη κλειστά.
Δεν ξέρω εάν, διαβάζοντας τις σκέψεις και τις σιωπές μου, ταυτιστείτε, ονειρευτείτε, κλάψετε, γελάσετε, αποδοκιμάσετε ή θυμώσετε. Για μένα ήταν μια κατάθεση ψυχής που, όπως μου είπε μια φίλη, νέα συγγραφέας και ερέθισμα στο τόλμημά μου: «Όταν κάτι πάψει να είναι μες το μυαλό σου και βγει στην πένα, παύει να ’ναι δικό σου και τότε θέλεις να το μοιραστείς με τον κόσμο. Ανήκει σ’ αυτόν».

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Χαριτίνη· αμήχανη κι άβολη στέκομαι μπροστά στην περιγραφή μου, αφού μαθαίνω ακόμα. Δυο λόγια μόνο: ονειροπόλα στη μάθηση και στα ταξίδια της ζωής, ανεκπαίδευτη στον μηδενισμό, μαθητευόμενη στη ζωή. Λατρεύω τον έρωτα και τα παιδιά άρρηκτα συνδεδεμένα. Τα συμπεράσματα δικά σας.

 

Τίτλος: ΠΑΓΩΜΕΝΟΣ ΧΡΟΝΟΣ
Συγγραφέας: ΖΑΪΡΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ
Κατηγορία: ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΔΟΚΙΜΙΟ
ISBN: 978-960-9547-46-8
Τιμή με ΦΠΑ: 7.78€
Σελίδες: 112
Διαστάσεις: 9,5 cm x 19 cm
Βάρος: 0.115 kg

Περιγραφή βιβλίου

Ζούμε βήμα βήμα την ιστορία της παρακμής μας, που συντελείται κάθε μέρα και ώρα, η σκέψη στην ουσία παραμένει στάσιμη, προσκολλημένη στην επανάληψη και έχοντας χάσει τη δημιουργικότητα και την πρωτοτυπία της, βυθισμένη στην ανυποληψία της Ιστορίας.
Αυτό που μένει είναι η νοσταλγία του ονείρου που κάνει το παρόν να υποκλίνεται μπροστά σ’ ένα μέλλον καταδικασμένο να θυμάται για πάντα.
Όλη η ζωή, αγόρι μου, πέρασε από μπρος μου παγωμένη, σαν να ήτανε μια μεγάλη στιγμή…
Δέσποινα Σορώτου

Βιογραφικό
Ο Αντώνης Ζαΐρης γεννήθηκε στη Νίκαια του Πειραιά. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες, Οικονομικά και Διοίκηση Επιχειρήσεων.
Έχει πολυετή σταδιοδρομία στο ιδιωτικό και δημόσιο μάνατζμεντ. Διδάσκει σε πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού.
Είναι συγγραφέας, μεταξύ άλλων, των βιβλίων Ποια Ανάπτυξη (μαζί με τον Γ. Σταμάτη), εκδ. Σιδέρη, Για ένα νέο Δημοκρατικό πρότυπο, εκδ. Κριτική και της ποιητικής συλλογής Ανήσυχη περιπλάνηση, εκδ. Γαβριηλίδη.
Είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά, τον Γιώργο και τον Κωνσταντίνο-Φώτιο.
www.azairis.gr

 

Τίτλος: Η ΤΡΙΤΗ ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ
Συγγραφέας: ΜΑΥΡΟΓΕΝΗ ΛΙΤΑ
Κατηγορία: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
ISBN: 978-960-9547-41-3
Τιμή με ΦΠΑ: 10.00€
Σελίδες: 168
Διαστάσεις: 15 cm x 21 cm
Βάρος: 0.290 kg

Περιγραφή βιβλίου
H Σοφία κουβαλούσε από τα παιδικά της χρόνια μια κληρονομιά και μια υπόσχεση στον πρόσφυγα πατέρα της: να βρει την Τρίτη Πατρίδα. Βίωσε τη χαρά και τη λύπη, την αγάπη και τον έρωτα, μέσα από δοκιμασίες που την οδηγούσαν σε έναν δρόμο που νόμιζε ότι χάραζε η ίδια. Προσπαθούσε με επίγνωση –άλλοτε με χαρά και ευδαιμονία και άλλοτε με βαθύ πόνο και συναίσθημα– να κατανοήσει τα μεγάλα προβλήματα και τις ανατροπές που ζούσε η ίδια, η πατρίδα της, αλλά και ολόκληρη η ανθρωπότητα.
Όλη η ιστορία της –η ζωή του πατέρα της και η δική της πραγματικότητα– βασιζόταν σε μιαν ελπίδα ότι θα έφτανε στην Τρίτη Πατρίδα της καρδιάς. Σε αυτό το ταξίδι της δεν ήταν μόνη: στον δρόμο της βρέθηκαν άνθρωποι που σαν άγγελοι-δοκιμαστές έπαιξαν καθοριστικό ρόλο, ανατρέποντας ό,τι θεωρούσε δεδομένο. Κύριοι συνοδοιπόροι της υπήρξαν δύο άνδρες: τον έναν τον ερωτεύτηκε και τον άλλο τον αγάπησε. Αυτό το τρίγωνο ήταν το καλά κρυμμένο μυστικό· οι δύο άνδρες και η Σοφία, ένα μυστήριο που το σύμπαν ολόκληρο της έδινε το κλειδί για να το ξεκλειδώσει και να οδηγηθεί τελικά στην Τρίτη Πατρίδα της καρδιάς.
Ο κάθε αναγνώστης του βιβλίου θα έχει την ευκαιρία να ταξιδέψει, να παρασυρθεί και να χαθεί στα μονοπάτια της προσωπικής του αναζήτησης· και αν ψάξει με την καρδιά καθαρή, ίσως στο τέλος να του φανερωθεί η δική του Τρίτη Πατρίδα.

Βιογραφικό
Γεννήθηκε στην Ξάνθη, από γονείς Μικρασιάτες. Ο πατέρας της ήταν από τη Σαμψούντα, η μητέρα της από την Πάφρα. Από παιδί είχε ταλέντο στη ζωγραφική και σε ηλικία δεκατεσσάρων ετών βραβεύτηκε με το «Βραβείο Παπαδιαμάντη» για την εικονογράφησή της στο διήγημά του «Η σταχομαζώχτρα».
Για αρκετά χρόνια ζωγράφιζε ερασιτεχνικά ως αυτοδίδακτη. Το 1998 σταματά τη συμβατική ζωγραφική και κάνει στροφή στη συμβολική ζωγραφική, όπου η φιλοσοφία και η πνευματικότητα θα επηρεάσουν άμεσα τις θεματογραφίες που επιλέγει: Ηθικές μεταρσιώσεις· Οι καβαλάρηδες του φωτός· Ορφέας, Διόνυσος, Χριστός· Οι Άγγελοι της Αποκάλυψης· Το άγγιγμα· Μήτηρ Γαία.
Έχει πραγματοποιήσει πολλές εκθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό (Ιταλία, Γερμανία, Αυστρία, Ρωσία, Τουρκία). Το 1991 γνωρίζει στην Ιταλία τον σπουδαίο γλύπτη Angelo Rinaldi. Δίπλα του παρακολουθεί την κοσμοθεωρία για την ανατομία του ανθρωπίνου σώματος του Leonardo da Vinci. Το 1993 περνάει ως κατ’ εξαίρεση ταλέντο στη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας και μαθητεύει δίπλα στον δάσκαλο Νίκο Κενσαλή. Παράλληλα, γίνεται μέλος του Ελληνικού Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος και αναγνωρίζεται ως επαγγελματίας καλλιτέχνης από την UNESCO.
Το 2004, μαζί με άλλους Έλληνες καλλιτέχνες, ιδρύουν τον Σύλλογο Διαφύλαξης και Διαχείρισης Πνευματικών Δικαιωμάτων Καλλιτεχνών, ο οποίος εντάσσεται στον οργανισμό της UNESCO για τη διαφύλαξη της παγκόσμιας κληρονομιάς.
Έχει ιδρύσει το παιδικό μουσείο «Οικουμένη» και την Ακαδημία Παιδικής Τέχνης στην Ξάνθη. Επιπλέον, θεσμοθέτησε την Παγκόσμια Παιδική Biennale, στην οποία συμμετέχουν 156 χώρες. Το 2010, ίδρυσε το πρώτο παιδικό μουσείο στη Λατινική Αμερική, στη Λίμα του Περού. Έχει δώσει πολλές διαλέξεις σε ακαδημίες και πανεπιστήμια πάνω στην παιδική τέχνη. Μέλος του κέντρου «Ψυχολογία και Τέχνη». Διδάσκει ως καλλιτέχνης εκπαιδευτικός και διοργανώνει προγράμματα art therapy. Ζει στην Ξάνθη.

Επικοινωνήστε με τη συγγραφέα:
litamavrogeni@gmail.gr
mavrogenilita-art.blogspot.com

 

Νέοι τίτλοι από τις εκδόσεις Θερμαϊκός

 

Τίτλος: ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΜΕΝΗ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΣΠΑΝΙΑ
Συγγραφέας: ΝΤΟΚΑ ΑΓΑΠΗ
Κατηγορία: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
ISBN: 978-960-9547-45-1
Τιμή με ΦΠΑ: 12.00€
Σελίδες: 350
Διαστάσεις: 14 cm x 21 cm
Βάρος: 0.570 kg

Περιγραφή βιβλίου (απόσπασμα από τον πρόλογο)
Ο λύκος υπάρχει στην ιστορία της Κοκκινοσκουφίτσας για να µας δείξει τους ανθρώπους που πρέπει να προσέχουµε. Το πριγκιπόπουλο στην ιστορία της Σταχτοπούτας υπάρχει για να µας δείξει ότι ζει εκεί έξω κάποιος ιδανικός για κάθε κοπέλα. Τα τρία γουρουνάκια υπάρχουν για να µας δείχνουν πώς πρέπει να χτίζουµε τη ζωή µας, για να µην µπορεί κανείς να γκρεµίσει τους κόπους µας. Το ασχηµόπαπο υπάρχει για να µας δείξει ότι πίσω από κάθε φαινοµενικά άσχηµο άνθρωπο κρύβεται ένας κύκνος που εµφανίζεται µε τον καιρό. Η µάγισσα στην ιστορία της Χιονάτης υπάρχει για να µας δείξει ότι οι προθέσεις των ανθρώπων δεν είναι πάντα αγνές.
Ο γράφων (συγγραφέας όπως αποκαλείται) κάποιες φορές γράφει τα πράγµατα όπως έχουν. Κάποιες φορές µπορεί να µειώνει ή να υπερβάλλει. Κάποιες φορές γράφει προσωπικές ιστορίες και κάποιες φορές γράφει ιστορίες που έχει ακούσει. Κάποιες φορές συνδυάζει δικά του βιώµατα µε βιώµατα άλλων ανθρώπων.
Όπως και να έχει, κάθε ιστορία κρύβει αλήθειες. Και δείχνει πώς αυτές οι αλήθειες µπορούν να µοιάζουν µε ψέµατα. Με υπερβολές. Μα καµιά φαντασία δεν είναι ικανή να ξεπεράσει την πραγµατικότητα. Καµιά ιστορία δεν µοιάζει αληθινή. Γιατί όλοι αποκλείουν ότι αυτό που διαβάζουν µπορεί να συµβεί. Και φτάνει µια στιγµή που έρχονται αντιµέτωποι µε κάτι που τους αφήνει άφωνους. Και δικαιώνουν κάθε βιβλίο και κάθε ταινία που έχει κυκλοφορήσει και που δεν πίστεψαν.
Συνηθίζουµε να γράφουµε στους προλόγους των βιβλίων:
«Τα πρόσωπα και οι καταστάσεις που περιγράφονται εδώ ουδεµία σχέση έχουν µε την πραγµατικότητα».
∆εν έχουν;…

Βιογραφικό
Ο πελαργός με προσγείωσε τη μέρα των Χριστουγέννων του 1963 στη Θεσσαλονίκη! Στην πόλη που γράφεται με δύο σίγμα και προφέρεται με πολλά λάμδα, όπου όλα είναι χαλαρά και πίνουμε φραπέ με το καλαμάκι. Εδώ μεγάλωσα, πήγα νηπιαγωγείο, δημοτικό, γυμνάσιο, λύκειο, έμαθα aγγλικά, γαλλικά, ιταλικά, παντρεύτηκα και απέκτησα δύο κόρες κι εγγόνια! Δούλεψα ως ντίλερ σε τάπερ και καλλυντικά, βοηθός μηχανογράφησης σε εκπαιδευτικό οργανισμό, ταμίας, προϊσταμένη, υπεύθυνη καταστήματος,
γραμματέας σε δικηγορικό γραφείο, τόσο ώστε να μη δικαιούμαι σύνταξη!
Είμαι μέλος της δράσης το «Ράφι της Αγάπης», που έχει σκοπό τη δημιουργία δανειστικών βιβλιοθηκών σε συλλόγους που αγκαλιάζουν άτομα με χρόνιες παθήσεις, και της Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος. Έχω πάρει μέρος με δύο κείμενά μου στο συλλογικό βιβλίο «Αχτίδες στο σκοτάδι» (2016, εκδ. «Ανάτυπο»). Το διήγημά μου «Χίλιες και μία νύχτες» πήρε τιμητική διάκριση στο διαγωνισμό «Λογοτεχνικές πένες 2016» που συνδιοργάνωσαν οι εκδόσεις «Γράφημα» και
το GoodBooksweb.com. Αυτή είναι η πρώτη μου απόπειρα να γράψω κάτι ολοκληρωμένο, γιατί από χαρτιά, χαρτούδια και χαρτάκια μέσα στα συρτάρια, πάνω στα τραπέζια και στα ράφια, άλλο τίποτα!

Επικοινωνήστε με τη συγγραφέα:e-mail: agapidoka@hotmail.com facebook: Agapi Doka

Τίτλος: Ο ΠΑΥΛΟΣ Ο ΠΑΥΛΗΣ
Συγγραφέας: ΔΡΕΤΟΥΛΑΚΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ
Κατηγορία: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
ISBN: 978-960-9547-44-4
Τιμή με ΦΠΑ: 18.89€
Σελίδες: 480
Διαστάσεις: 16.5 cm x 24 cm
Βάρος: 0.980 kg

Περιγραφή βιβλίου (Οπισθόφυλλο)
—Μα κι εσύ είσαι ενάρετος, εφόσον είσαι ακούσια φαύλος! Αν φυσικά θεωρήσουμε φαυλότητα μιά φυσική σου παρόρμηση, που δεν εξαρτάται από σένα! Κι επιπλέον σε κοσμούν τόσα άλλα καλά! Άρα σε σένα, όπως και να το πάρουμε, πλεονάζουν, κατά ένα συντριπτικό ποσοστό, οι αρετές, κι άρα είσαι ενάρετος… Μη βασανίζεσαι, λοιπόν, κατηγορώντας άδικα τον εαυτό σου…
—Μην ακούω τέτοια σοφίσματα από σένα, φίλε Τάντη! Το θέμα, κι αν ακόμη το πάρει κανείς έτσι, που το λές εσύ, δεν είναι αν είσαι ακούσια ή εκούσια φαύλος, δηλαδή δικαιολογημένα ή αδικαιολόγητα, αλλά ότι είσαι φαύλος! Δηλαδή κάτι, που δεν έπρεπε να ήσουν! Κι αυτό το ξέρεις καλά… Όπως επίσης ξέρεις πολύ καλά, για νά ’ρθω και στο δεύτερο, πως η Αρετή είναι ακεραία μονάδα! Κι, άρα, δε μπορείς να λές πως είσαι ηθικός κι ενάρετος άνθρωπος επειδή πλεονάζουν στο πρόσωπό σου οι αρετές! Δε μπορείς κάν να λές πως είσαι ηθικός, ακόμη κι αν είσαι κατά τα ενενήντα εννιά τοις εκατό ηθικός και κατά το υπόλοιπο ένα μόνο εκατοστό ανήθικος! Διότι, φίλε Τάντη, ή είσαι εκατό τα εκατό ηθικός, ή εκατό τα εκατό ανήθικος! Η ανηθικότητα, μέσα στην Ηθική, όσο ελάχιστη κι αν είναι, επιδρά σ’ αυτήν όπως επιδρά το ξύδι μέσα στο γάλα! Και μιά σταγόνα ξύδι αρκεί για ν’ αχρηστέψει ολάκερο πιθάρι γάλα! Γιατί, λοιπόν, μου τα λές αυτά; —Σ’ τα λέω, γιατί εγώ, παρόλα, όσα είπες, συνεχίζω να πιστεύω πως η υποταγή στο ακούσιο, όπως και στο υπέρτερο των δυνάμεών μας, μπορεί μεν να είναι αδυναμία! Σε καμιά όμως περίπτωση δε μπορεί να εκφράζει ανηθικότητα!

Βιογραφικό
Ο Μελέτης Δρετουλάκης γεννήθηκε στο Ρέθυμνο το 1931, όπου και τελείωσε το τότε εξατάξιο Γυμνάσιο. Σπούδασε κλασσική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας (1949-1954). Υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία επί διετία (1955-1956) ως Έφεδρος Αξιωματικός. Διορίστηκε στη Δημόσια Μέση Εκπαίδευση και υπηρέτησε ως καθηγητής, ως Γυμνασιάρχης και ως Λυκειάρχης σε διάφορα Γυμνάσια και Λύκεια της χώρας (1958-1988). Μετεκπαιδεύτηκε στο Διδασκαλείο Μέσης Εκπαίδευσης (1973-1974).
Έχει δημοσιεύσει σε διάφορα περιοδικά, εφημερίδες και στην «Εγκυκλοπαίδεια Χάρη Πάτση» πολλά άρθρα και μελέτες επιστημονικού, κοινωνικού, και πολιτικού περιεχομένου. Για την εκπαιδευτική και κοινωνική του δράση έχει βραβευθεί από διάφορους εκπαιδευτικούς και αυτοδιοικητικούς φορείς, από δε την Αρχιεπισκοπή Κρήτης έχει τιμηθεί με το Σταυρό των Αποστόλων Παύλου και Τίτου.
Στο χώρο της Λογοτεχνίας παρουσιάστηκε με το μυθιστόρημα «Φωνές από τα μνήματα τ’ Άι Νούφρη», (Αθήνα 1973).
Άλλα του έργα είναι: «Αναπνοές του Ψηλορείτη» (α’ εκδ., Αθήνα 1977, β’ έκδ., διηγήματα-ποίηση, «Λευκή Σελίδα», Αθήνα 2013), «Ο Σταυρούλης» (μυθιστόρημα, «Βιβλιοεκδοτική», Αθήνα 2003), «Οι Φευγάτοι» (μυθιστόρημα, Publibook, Aθήνα 2010). «Το ηρωϊκό στοιχείο στο έργο του Καζαντζάκη, ως δύναμη θέωσης του ανθρώπου» (μελέτη, εφημ. «Ρεθ. Νέα», 2007), και πολλά άλλα άρθρα σε εφημερίδες και περιοδικά.
Είναι παντρεμένος με σύζυγο εκπαιδευτικό της Μ. Ε. επίσης, και διαμένει μόνιμα στο Ρέθυμνο και κατά σύντομες περιόδους και στην Αθήνα, ασχολούμενος με το επιστημονικό και λογοτεχνικό έργο του.

Τίτλος: ΤΟ ΔΥΣΛΕΚΤΙΚΟ ΒΡΑΧΙΟΛΙ ΤΟΥ ΜΑΡΤΗ
Συγγραφέας: ΑΡΓΥΡΩ ΑΓΓΕΛΙΝΑ ΖΩΓΡΑΦΟΥ
Κατηγορία: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
ISBN: 978-960-9547-42-0
Τιμή με ΦΠΑ: 11.00€
Σελίδες: 392
Διαστάσεις: 14.5 cm x 20.5 cm
Βάρος: 0.620 kg

Περιγραφή βιβλίου
Ένα τρυφερό, βιογραφικό μυθιστόρημα για τη δυσλεξία και τα συναισθήματα παιδιών και ενηλίκων.

Ένιωθα ότι ήθελα και δεν ήθελα. Γνώριζα και δεν ήθελα. Καταλάβαινα και δεν ήθελα αυτά τα οποία καταλάβαινα. Περίπου έτσι τοποθετούσα στο μυαλό μου τα ερεθίσματα τα οποία δεχόμουν. Η «δυσλεξία» δεν είναι αρρώστια!

“―Εγώ, δυσλεκτική, ποτέ! Το βραχιολάκι μου, όμως, είναι…

Κοίταξα μέσα στο τυφλό πηγάδι της ψυχής μου και συνάντησα τη μικρή αγωνίστρια της πρώτης δημοτικού –μετά από μισή ζωή που μας κράτησε χώρια– έτοιμη να τρέξει στο αγαπημένο μονοπάτι της καινούριας «γενναίας» της άνοιξης. Την κράτησα απ’ το χέρι και ξεκινήσαμε τις τρεχάλες…
Ποτέ, άλλωστε, δεν αποχωρίστηκα την ανάμνηση του μαρτιάτικου κλώστινου στριφταριού των παιδικών μου παρορμητισμών. Άπλωσα τη σκέψη σα ρυζόχαρτο πάνω στα άγια χώματα και ζωντάνεψα την ξεθωριασμένη ακουαρέλα εκείνης της εποχής, αγνοώντας τις προκλήσεις των φωνών.
Αφουγκραστήκαμε μαζί τα γεννητούρια της καινούριας μέρας στο παράθυρο-παρατηρητήριο και διώξαμε το μαράζι της μαμάς με το πρώτο χαμομηλάκι του κήπου. Ευτυχώς, «ένα αυλάκι τραγουδούσε εις το ρεύμα της ζωής μου», όταν της φόρεσα το ένα παπουτσάκι στο πέτρινο ρείθρο. Το άλλο χάθηκε στο νερό.
Πιο πάνω, συναντήσαμε τον αριθμό 1, έτοιμο να διαλυθεί στο χωμάτινο βουναλάκι, μαζί με το μυστικό μας… Αναζητήσαμε τη λύση των αριθμητικών πράξεων εκτός σχολείου, στη λεωφόρο των θαυμάτων, οδηγώντας άριστα το ίδιο «αγωνιστικό» της δυσλεξίας μας. Μετρήσαμε πουλιά, σύννεφα, τρεχάλες και τραγούδια.
Τέλος, ακολουθώντας τη μυρωδιά της φρέσκιας μανόλιας, φθάσαμε στο φροντιστήριο και κάτσαμε αντικριστά στο «τραπέζι της νίκης».
―Μπορείς τώρα να με βοηθήσεις; με ρώτησε κοιτώντας με με λαχτάρα, βρήκατε λύσεις; Είναι όλα τα παιδιά χαρούμενα; Έγιναν τα σχολεία σας ανοιχτές αγκαλιές; Γιατί θέλω… θέλω να μάθω και δεν μπορώ…”

Βιογραφικό
Ονομάζομαι Αργυρώ Αγγελίνα – Ζωγράφου.
Γεννήθηκα στην Λειβαδειά το 1956.
Είμαι η ίδια δυσλεκτική και σαν μητέρα έζησα τα βήματα ενός δυσλεκτικού παιδιού.

Επικοινωνήστε με τη συγγραφέα: argyaggelina@yahoo.gr

 

Νέοι τίτλοι από τις εκδόσεις Θερμαϊκός