O Παναγιώτης Καλογερόπουλος μιλάει στο Radio Alchemy

Πως ξεκίνησε η σχέση σου με τον αυτοσχεδιασμό;

Η σχέση μου με τον αυτοσχεδιασμό ξεκίνησε όταν ήμουν 8-10 χρονών, είχαμε πάει να δούμε με τους γονείς μου μια παράσταση Καραγκιόζη (δηλαδή τα παιδιά έβλεπαν και οι μεγάλοι έτρωγαν σουβλάκια και βαριόντουσαν). Είχα ήδη δει αρκετές παραστάσεις και ήξερα τι να περιμένω και από αυτήν. Μέχρι που κάποια στιγμή ο καραγκιοζοπαίχτης γυρνάει και λέει προς το κοινό «ρωτήστε τον Καραγκιόζη ότι θέλετε και αυτός θα το κάνει στην σκηνή». Και έβλεπες τον Καραγκιόζη να δέχεται σχόλια και προτάσεις από το κοινό για το πώς να συνεχίσει το έργο. Εκεί κατάλαβα ότι υπάρχει και αυτό, δηλαδή το να σε εμπνέει το κοινό και μέσα από αυτό να βγάζεις μια ολόκληρη παράσταση.

 

Τι αγαπάς περισσότερο στην παράσταση αυτή και τι σε γεμίζει;

Το ότι τα πάντα μπορούν να συμβούν. Κυριολεκτικά. Μπορεί να βρεθώ ανάποδα με το κεφάλι στο πάτωμα και να με μεταφέρουν οι υπόλοιποι κατά μήκος της σκηνής, μπορεί να σηκωθούν άτομα από το κοινό και να παίζουν αυτοί, μπορεί να τύχει να τραγουδάμε για κάποιον από το κοινό που είναι από την Αγγλία και ήρθε Ελλάδα να βρει τον έρωτα της ζωής του.

 

Κάνεις κάτι άλλο αυτή την περίοδο;

Συμμετείχα στην παράσταση «Ποιος σκότωσε την Αντιβίωση» σε σκηνοθεσία του Τάκη Παπαματθαίου, ενώ προετοιμάζουμε την παράσταση «Κόκκινη Μοϊκάνα» να ανέβει μέσα Φεβρουαρίου σε σκηνοθεσία Γιάννη Σοφικίτη. Επίσης πραγματοποιώ παραστάσεις stand up (όχι όσο θα ήθελα γιατί δεν βρίσκω χρόνο) ενώ δημιουργώ σκετσάκια τα οποία ανεβάζω στο κανάλι μου στο youtube.

Κάθε παράσταση είναι διαφορετική; Δηλαδή όλα είναι αυτοσχεδιασμός και δεν υπάρχει κάτι προετοιμασμένο;

Εντελώς όμως. Βγαίνουμε στην σκηνή και δεν έχουμε ιδέα τι πρόκειται να συμβεί τις υπόλοιπες 2 ώρες. Δεν έχουμε ιδέα τι προτάσεις θα πάρουμε, ούτε και που θα μας οδηγήσουν αυτές. Το μόνο που ξέρουμε είναι πως θα το διασκεδάσουμε στην πορεία!

Τι σημαίνουν για εσένα οι Improvatores;

Οι Improvatores είναι ένα εγχείρημα που ξεκίνησε τους τελευταίους μήνες αρκετά πρωτοποριακό για τα ελληνικά δεδομένα, καθώς είμαστε η πρώτη ομάδα που συνδυάζει τον θεατρικό αυτοσχεδιασμό (improv comedy) με την μουσική και το τραγούδι σε θεατρική παράσταση. Οπότε οι Improvatores για εμένα είναι ένα μέρος στο οποίο μπορώ να συνδυάσω τα πράγματα που μου αρέσουν περισσότερο (αυτοσχεδιασμός και μουσική) αλλά και μια θεατρική οντότητα την οποία το κοινό αρχίζει σιγά σιγά να αναγνωρίζει και να αγαπά όλο και περισσότερο.