,

Είδαμε την παράσταση «Υπέροχό μου διαζύγιο»

Από την Μαριάντζελα Ψωμαδέλλη

Τι μπορεί ν’ αλλάξει στη ζωή μιας γυναίκας όταν ο επί είκοσι χρόνια σύζυγός της, της ανακοινώσει εντελώς ξαφνικά ότι θέλει διαζύγιο; Τα πάντα μπορούν να έρθουν πάνω κάτω και η Geraldine Aron μας δίνει όλες τις απαντήσεις μέσα απ’ το θεατρικό της μονόλογο «Υπέροχό μου διαζύγιο» που ανεβαίνει φέτος στο Από Μηχανής Θέατρο σε σκηνοθεσία του Κοραή Δαμάτη.

Η Ιρλανδή συγγραφέας μας συστήνει την πρωταγωνίστρια της, την σαρανταπεντάχρονη Άντζελα Κέννεντι Λίπσκυ μέσα στο σπίτι που πέρασε όλο τον έγγαμο βίο της με τον «κεφάλα» Μαξ και μεγάλωσε την μονάκριβη κόρη της που έχει πια ενηλικιωθεί. Μετά την ανακοίνωση του διαζυγίου, η Άντζελα μένει στο σπίτι με μοναδική παρέα το σκύλο της κόρης της, προσπαθώντας να μαζέψει τα κομμάτια της και να συνειδητοποιήσει τι της έχει συμβεί. Οι εναλλαγές στη συμπεριφορά της και οι συναισθηματικές της μεταπτώσεις σκιαγραφούν τους φόβους της για τα νέα δεδομένα μέχρι να βρει τη δύναμη και τον τρόπο να ξαναγεννηθεί και να πάρει τη ζωή στα χέρια της.

Την εύστοχη μετάφραση του έργου υπογράφει η Μαργαρίτα Δαλαμάγκα Καλογήρου με την αμεσότητα του λόγου της να αγγίζει κατευθείαν τις καρδιές των θεατών κάνοντάς τους να ταυτιστούν με την ιστορία της ηρωίδας. Άλλωστε, η Άντζελα είναι μια γυναίκα της διπλανής πόρτας που σίγουρα συναντά κανείς μέσα στην οικογένειά του, στην παρέα του ή ανακαλύπτοντας τον ίδιο του τον εαυτό.

Ο Κοραής Δαμάτης βρίσκεται στο σκηνοθετικό τιμόνι της παράστασης ενώ ακόμη έχει επιμεληθεί τα σκηνικά και τα κοστούμια. Επέλεξε ως σκηνικό ένα σύνολο από κούτες του παρελθόντος που αρχικά λειτούργησαν ως φρούριο για να κρυφτεί η ηρωίδα από την πραγματικότητά της ενώ αργότερα οι ίδιες κούτες μετακόμισης έδωσαν το έναυσμα στην πρωταγωνίστρια να κάνει το επόμενο βήμα στη ζωή της.

Σκηνοθετικά, ο Κοραής Δαμάτης φώτισε με χιούμορ τις κωμικοτραγικές καταστάσεις της ηρωίδας επενδύοντας παράλληλα στην αλήθεια της. Οι γρήγορες συναισθηματικές αλλαγές είχαν ως αποτέλεσμα το κοινό να βιώσει άφθονες στιγμές γέλιου αλλά και συγκίνησης. Τέλος, ο  σκηνοθέτης επέλεξε να δώσει στο όλο θέαμα μια κινηματογραφική διάσταση, με τα βίντεο να παίζουν καθοριστικό ρόλο στην παράσταση και το συνολικό ρυθμό να κινείται σε καλά επίπεδα.

Στον πρωταγωνιστικό ρόλο της Άντζελας  Κέννεντι Λίπσκυ απολαύσαμε την μοναδική Φαίδρα Δρούκα διαπιστώνοντας για ακόμη μια φορά το πολύπλευρο ταλέντο της. Όργωνε τη σκηνή με την πληθωρική της παρουσία αλλάζοντας ρούχα, ρόλους και φωνές μέσα σε δευτερόλεπτα με μια αξιοζήλευτη άνεση. Η γυναίκα είναι χείμαρρος, μια αποκάλυψη και της αξίζουν πραγματικά συγχαρητήρια για την προσπάθειά της και το αποτέλεσμα που την δικαιώνει και κερδίζει το ενδιαφέρον των θεατών. Στο τέλος της παράστασης, ήθελα να πάω, να την πάρω μια αγκαλιά και να της πω ένα μεγάλο ευχαριστώ για τη δύναμη και την ομορφιά της ψυχής της που ξεδίπλωσε μπροστά στα μάτια μας. Της την χρωστάω την επόμενη φορά.

Αξίζει ν’αναφέρουμε ότι την παράσταση ντύνει μουσικά το τραγούδι «Οι παλιές οι μέρες», μια πρωτότυπη σύνθεση σε στίχους Κοραή Δαμάτη, μουσική και ερμηνεία της αγαπημένης Δήμητρας Γαλάνη.

Την αδυναμία μου στους μονολόγους την γνωρίζετε εδώ και χρόνια αλλά αντικειμενικά κρύβονται διαμαντάκια στο Από Μηχανής Θέατρο και το «Υπέροχό μου διαζύγιο» είναι ένα από αυτά. Σας παροτρύνω να το ανακαλύψετε και μόνοι σας.

Καλή σας θέαση!

👉Κλείσε εδώ το εισιτήριό σου εδώ: http://bit.ly/2lpCqlc