,

Βρεθήκαμε στην επίσημη πρεμιέρα της παράστασης «10 Μικροί Νέγροι»

Από την Μαριάντζελα Ψωμαδέλλη

Βράδυ Τρίτης και πλήθος κόσμου μαζεύτηκε στο κέντρο της Αθήνας για να παρακολουθήσει την επίσημη πρεμιέρα της παράστασης «10 Μικροί Νέγροι» που ανεβαίνει φέτος στον πλήρως ανακαινισμένο χώρο του θεάτρου Νέος Ακάδημος σε σκηνοθεσία της Ρέινας Σ. Εσκενάζυ. Το radioalchemy.net παρευρέθηκε στη λαμπερή βραδιά και σας μεταφέρει  όλα όσα συνέβησαν.

Αξίζει ν’ αναφέρουμε πως είναι η δεύτερη φορά που το αριστούργημα της Αγκάθα Κρίστι ανεβαίνει στο συγκεκριμένο χώρο με την παρθενική  του τον Οκτώβρη του 1963 σε σκηνοθεσία Κωστή Λειβαδέα. Η φετινή του εκδοχή πραγματοποιείται σε καλύτερες συνθήκες αφού το θέατρο έχει εξοπλιστεί με όλες τις σύγχρονες τεχνικές προδιαγραφές που είναι ικανές να προσφέρουν πλουσιότερο θέαμα στους θεατές.

Η εξαιρετική μετάφραση του έργου ανήκει στον έμπειρο Αντώνη Γαλέο που χρησιμοποίησε σύγχρονη γλώσσα δίχως όμως να ξεφύγει από το ύφος της συγγραφέως. Η ιστορία μας ταξιδεύει στην βρετανική ακτή του Ντέβον και συγκεκριμένα σ’ ένα ιδιόκτητο νησάκι, που λόγω της μορφής του ονομάζεται το Νησί του Νέγρου. Ο μυστηριώδης ιδιοκτήτης του, ένας πάμπλουτος αμερικάνος, έχει χτίσει σ’αυτό μία υπέροχη έπαυλη.  Δέκα άνθρωποι που δεν γνωρίζονται και που φαινομενικά δεν έχουν κανένα κοινό στοιχείο μεταξύ τους, προσκαλούνται να περάσουν ένα Σαββατοκύριακο στην έπαυλη. Η μόνη πρόσβαση στο νησί γίνεται με βάρκα κι αυτό μόνο όταν ο καιρός είναι καλός. Όλοι όσοι βρίσκονται στην έπαυλη, ενημερώνονται από το πρώτο βράδυ πως θεωρούνται ένοχοι, ο καθένας για ένα διαφορετικό έγκλημα που έχει μείνει κρυφό και για το οποίο έχουν καταφέρει να μείνουν ατιμώρητοι από την ανθρώπινη δικαιοσύνη. Καθώς ο καιρός χαλάει και τα μαύρα σύννεφα της καιταιγίδας καλύπτουν απειλητικά το νησί, οι δέκα άνθρωποι που βρίσκονται στην έπαυλη δεν μπορούν να ξεφύγουν. Το μυστήριο για το ποιος τους κάλεσε εκεί, παύει να τους απασχολεί όταν ξαφνικά ο πρώτος από αυτούς «πέφτει» νεκρός. Η αρχή μας σειράς μυστήριων θανάτων, που φαίνεται να είναι εμπνευσμένοι από ένα παλιό παιδικό ποίημα, ωθεί τον φόβο και τις υποψίες στα άκρα. Ποιος είναι άραγε ο επόμενος και ποιος είναι αυτός που έχει πάρει το νόμο στα χέρια του;

Η Ρέινα Σ. Εσκενάζυ βρίσκεται στο σκηνοθετικό τιμόνι της παράστασης και για ακόμη μια φορά έχει κάνει εξαιρετική δουλειά. Παρουσίασε με πρωτότυπο τρόπο τους πρωταγωνιστές χτίζοντας σχέσεις ανάμεσα στους ήρωες και δημιουργώντας κλιμακωτές εντάσεις που ενίσχυσαν την αγωνία των θεατών και τους κράτησαν σε εγρήγορση. Η σκηνοθέτις κράτησε τα γοητευτικά noir στοιχεία της ιστορίας υφαίνοντας ένα πέπλο μυστηρίου γύρω απ’τους ήρωες ενώ μέχρι το τελευταίο λεπτό της παράστασης όλοι αναρωτιόντουσαν ποιος είναι ο δολοφόνος.

Από τους πρωταγωνιστές ξεχωρίσαμε την αριστοτεχνική ερμηνεία του Άρη Λεμπεσόπουλου στο ρόλο του δικαστή Wargrave, την πληθωρική παρουσία και τη φυσικότητα στο παίξιμο του Παύλου Ευαγγελόπουλου στο ρόλο του ντετέκτιβ William Blore ενώ μας κέρδισε και ο Αργύρης Αγγέλου που έδωσε πραγματικά μια από τις πιο ολοκληρωμένες και μελετημένες ερμηνείες της καριέρας του μέχρι σήμερα. Επίσης, ο Φίλιππος Σοφιανός ήταν εξαιρετικός και μετρημένος ως στρατηγός Macarthur ενώ πολύ αξιόλογη και με σωστή άρθρωση ήταν η Πολυξένη Μυλωνά στο ρόλο της γεροντοκόρης Emily Brent. Τέλος, στο πετσί του ρόλου μπήκε για τα καλά και ο Βασίλης Ευταξόπουλος ερμηνεύοντας το νευρολόγο Edward Armstrong.

Οι σπουδαίοι φωτισμοί της Μελίνας Μάσχα έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην απαιτούμενη ατμόσφαιρα του έργου κι όσο για το παιδικό και φαινομενικά αθώο τραγουδάκι που ακούγεται στο τέλος της παράστασης, κατάφερε να μείνει χαραγμένο στη μνήμη μας για πολλές ώρες, δείγμα άλλης μιας εξαιρετικής επιλογής. Αν είχαν αποφευχθεί κάποια ηχητικά (οι τελευταίες σειρές έχαναν αρκετές ατάκες του έργου) και τεχνικά προβλήματα κατά τη διάρκεια της παράστασης, το συνολικό θέαμα θα είχε απογειωθεί. Πάντα όμως υπάρχουν περιθώρια για βελτίωση.

Την επίσημη πρεμιέρα της παράστασης τίμησαν με την παρουσία τους αρκετοί επώνυμοι του καλλιτεχνικού χώρου. Ανάμεσα σ’αυτούς ξεχωρίσαμε την Δέσποινα Βανδή, τον Γιώργο Καπουτζίδη, τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο, την Μαρία Καβογιάννη, την Μαρία Μπακοδήμου, την Κατερίνα Λέχου, την Φαίη Ξυλά, τον Ελευθέριο Βενιζέλο, την Ιωάννα Πηλιχού, τον Βασίλη Χαλακατεβάκη, τον Στράτο Τζώρτζογλου,τον Δημήτρη Μαυρόπουλο, τον Γιώργο Βάλαρη, την Σαλίνα, την Άννα Κουρή, την Ελένη Κρίτα, τον Χρήστο Θηβαίο, την Αθηνά Οικονομάκου, τον Σπύρο Μπιμπίλα, την Πέγκυ Σταθακοπούλου και τον Θάνο Καλλιώρα.

Οι «10 Μικροί Νέγροι» είναι πραγματικά ένα συγγραφικό αριστούργημα της Αγκάθα Κρίστι. Αν είστε λάτρεις του είδους, δώστε μια ευκαιρία στη θεατρική του εκδοχή και επισκεφτείτε το θέατρο Νέος Ακάδημος. Όμως προσοχή! Δεν πρέπει να ψιθυρίσετε το τέλος σε κανέναν!!

Καλή σας θέαση!