Η ομάδα Common Routes μιλάει για το φωτογραφικό της ταξίδι

Το φωτογραφικό οδοιπορικό “Common Routes/ Balkan Project” έχει σαν στόχο να αναδείξει κοινούς προβληματισμούς, κοινά συναισθήματα, κοινά ιδανικά με επίκεντρο τον ίδιο τον Άνθρωπο και με φόντο το πολυδιάστατο μωσαϊκό πολιτισμού των Βαλκανίων. Παράγοντες όπως το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζούμε, η κουλτούρα, η ιστορία κάθε λαού επηρεάζει την συμπεριφορά μας συνθέτοντας έτσι ένα παζλ διαφορετικότητας αλλά και γνώσης για τον ταξιδιώτη που επισκέπτεται διαφορετικούς τόπους. Υπάρχει όμως και κάτι άλλο, πάνω από την διαφορετικότητα του κάθε τόπου, όχι εθνικό, όχι πρόσκαιρο κάτι που έχει να κάνει με την φύση μας και την κοινή μας πορεία ως Άνθρωποι.

  • Πως ξεκίνησε η ιδέα της φωτογραφικής ομάδας?

Η ιδέα της φωτογραφικής ομάδας ξεκίνησε πριν από 6 χρόνια με σκοπό να κάνουμε ένα ταξίδι στα Βαλκάνια, όπως είχαν πραγματοποιήσει και άλλοι φωτογράφοι.

 

  • 4η έκθεση για την ομάδα σας. Πείτε μας 2 λόγια για αυτό το οδοιπορικό στα Βαλκάνια .

Καλύψαμε φωτογραφικά 1.300 οδικά χιλιόμετρα, επισκεφτήκαμε πόλεις και χωριά της Αλβανίας με σκοπό να αφουγκραστούμε τις ζωές των ανθρώπων, πλαισιωμένοι από την κουλτούρα τους και την ιστορία τους.

  • Τι πραγματεύεστε μέσα από μια φωτογραφική έκθεση. Ποιος είναι ο σκοπός της ?

Ο σκοπός της φωτογραφικής έκθεσης είναι να μεταφέρουμε στον επισκέπτη τον τόπο που επισκεφθήκαμε ο καθένας με τη δική του ματιά.

 

  • Πως αποφασίζετε τον ταξιδιωτικό σας προορισμό και πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να πραγματοποιηθεί ένα τέτοιο ταξίδι .

Η ομάδα μας ταξιδεύει στις χώρες των Βαλκανίων, έχουμε ήδη επισκεφθεί Τουρκία, Σερβία , Βοσνία Ερζεγοβίνη, Ρουμανία, Αλβανία. Μόλις επιστρέψαμε απο Κόσοβο και Μαυροβούνιο και το υλικό αυτού του ταξιδιού θα εκτεθεί του χρόνου.

 

  • Πως σας αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι όταν σας βλέπουν με τις φωτογραφικές μηχανές στο χέρι . Άνθρωποι με διαφορετικές κουλτούρες ίσως ,πείτε μου μια εμπειρία που θα τη θυμάστε και που δεν μπόρεσε να αποτυπωθεί στο φωτογραφικό χαρτί . Τελικά μοιάζουμε σαν λαοί ? Έχουμε “κοινές ρίζες”?

Στις πιο απομακρυσμένες περιοχές , οι άνθρωποι είναι πιο αυθεντικοί και μας ανοίγουν τα σπίτια τους και ζητάνε να μάθουν το σκοπό της επίσκεψης μας.

Όπως σε κάθε ταξίδι έτσι και στην Αλβανία, γνωρίσαμε τόπους και ανθρώπους που αποτυπώθηκαν στη μνήμη μας, ο καθένας μας κρατάει και μια ξεχωριστή εμπειρία.

Όσο ταξιδεύεις ανακαλύπτεις ότι υπάρχουν κοινές ανησυχίες και προβληματισμοί . Γελάμε και κλαίμε με τις ίδιες καταστάσεις και αυτός είναι και ο κοινός κώδικας επικοινωνίας με τους ανθρώπους που συναντήσαμε στη διάρκεια των ταξιδιών μας.

 

  • Μέχρι που θέλετε να φτάσετε . Τι όνειρο έχει η ομάδα σε δέκα χρόνια από τώρα .

Επιθυμία μας είναι να καταφέρουμε στην ολοκλήρωση του Balkan Project να εκδώσουμε ένα λεύκωμα με τη συνολικό υλικό της ομάδας.

  • Επόμενος προορισμός?

Ο επόμενος προορισμός θα είναι η Βουλγαρία και θα πραγματοποιηθεί το Οκτώβριο του 2010.

 

  • Πείτε δυο λόγια για την έκθεση . Που θα έρθουμε να τη δούμε και μέχρι πότε θα διαρκέσει.

Φέτος η ομάδα μας εκθέτει το περσινό ταξίδι μας στην Αλβανία

Η έκθεση θα διεξαχθεί στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και θα διαρκέσει από 23 Νοεμβρίου έως 1 Δεκεμβρίου 2019.

 

Φωτογραφική έκθεση Common Routes ΙV: Albania
Διάρκεια: 23 Νοεμβρίου – 1 Δεκεμβρίου
Χώρος: Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (Πειραιώς 256)
Ωράριο λειτουργίας: 10.00 – 20.00 (Ανοιχτά όλες τις μέρες)
Εγκαίνια: 23 Νοεμβρίου 2019, στις 19.00

Η φωτογραφική ομάδα Common Routes αποτελείται από τους φωτογράφους:

Γιώργο Ασημακόπουλο
Χαρά Έρτσου
Τάσο Κουτσιαύτη
Δημοσθένη Μαραγκό
Μιχάλη Νικολαίδη
Γιώργο Τσακανίκα
Τόλη Χατζηγνατίου

More:
www.commonroutes.gr

Από τη Maria Charitoy για λογαριασμό του Radio Alchemy