,

Είδαμε την παράσταση «Εύα και Νόρα»

Από την Μαριάντζελα Ψωμαδέλλη

Το μυσταγωγικό χώρο του θεάτρου Αλκμήνη επισκεφτήκαμε το απόγευμα του Σαββάτου για να παρακολουθήσουμε μία από τις αναρίθμητες παραστάσεις που μας προτείνει για φέτος. Ο λόγος για το έργο του Μυρώδη Αδαμίδη, «Εύα και Νόρα» που ανεβαίνει στο διαμαντάκι των Πετραλώνων σε σκηνοθεσία του Γιάννη Διαμαντόπουλου.

Τί σχέση μπορεί να έχουν μεταξύ τους μια διάσημη τραγουδίστρια μιας περασμένης εποχής, μια φωτογράφος, μια χορεύτρια και τα μυρμήγκια; Καμία; Κι όμως ο Μυρώδης Αδαμίδης φαίνεται πως έχει άλλη γνώμη καθώς στο έργο του «Εύα και Νόρα» όλα τα στοιχεία αυτά περιπλέκονται και στο τέλος γίνονται πιο ξεκάθαρα από ποτέ.

Πρόκειται για μια τρυφερή ιστορία για την ερωτική σχέση δυο γυναικών μεταξύ τους. Η Εύα, πρώην σταρ του τραγουδιού και η Νόρα, φωτογράφος, δεμένες σε μια σχέση φυσιολογική για τις ίδιες, ιδιαίτερη ή διαφορετική για τους άλλους, προσπαθούν όπως κάθε ζευγάρι να διαφυλάξουν τη σχέση τους από τον χρόνο και τα προβλήματα. Μέχρι που εμφανίζεται στη ζωή τους μια χορεύτρια που έρχεται να διχάσει, να ενώσει, να προκαλέσει και ίσως να ξαναζωντανέψει τη σχέση των δύο γυναικών.

Το κείμενο του Μυρώδη Αδαμίδη, αν και παρουσιάζει κάποιες συγγραφικές αδυναμίες, αποτελεί αναμφισβήτητα έναν ύμνο στην αγάπη και τη διαφορετικότητα. Η γραφή του έχει χιούμορ και ειλικρίνεια και μας έκανε συχνά να αναρωτηθούμε αν παρακολουθούμε μια παράσταση με ιστορίες τρίτων ή έχουμε μια προσωπική αναμέτρηση με τον καθρέφτη μας.

Η σκηνοθεσία του Γιάννη Διαμαντόπουλου είναι σύγχρονη υπογραμμίζοντας τα βασικά μηνύματα του έργου. Ο σκηνοθέτης έστησε διακριτές σχέσεις μεταξύ των ηρώων του με αποτέλεσμα το κοινό να μπει αμέσως στο νόημα ακολουθώντας ομαλά την εξέλιξη της πλοκής.

Υποκριτικά, οι τέσσερις ηθοποιοί ( Θεοδώρα Σιάρκου, Αννίτα Κούλη, Ελεονώρα Αντωνιάδου, Σοφία Αδαμίδου) στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων ακολουθώντας επιμελώς τις σκηνοθετικές τους οδηγίες. Ξεχωρίσαμε λίγο περισσότερο τη Θεοδώρα Σιάρκου για την υποκριτική της εμπειρία, την άνεση και τη λάμψη της πάνω στη σκηνή αλλά και την Αννίτα Κούλη για τη χαριτωμένη και νεανική της παρουσία.

Μας άρεσαν πάρα πολύ τα σκηνικά και τα κοστούμια που επιμελήθηκε για την παράσταση ο Νίκος Κασσαπάκης. Στο κέντρο της σκηνής είχε έξυπνα τοποθετηθεί ένα μεγάλο σιδερένιο κρεβάτι που θα μπορούσε άνετα να παρομοιαστεί και με ρινγκ, ένας χώρος πάλης όπου δημιουργούνται και λύνονται όλες οι διαφορές.

Το «Έύα και Νόρα» είναι ένα σύγχρονο νεοελληνικό έργο που σίγουρα δεν θα σας αφήσει ασυγκίνητους αλλά θα σας προβληματίσει για τον τρόπο που αντιμετωπίζετε τον άνθρωπό σας αλλά και τον ίδιο σας τον εαυτό.

Καλή σας θέαση!