,

Βρεθήκαμε στην επίσημη πρεμιέρα της παράστασης «Βρε καλώς τους»

Από την Μαριάντζελα Ψωμαδέλλη

Την επίσημη πρεμιέρα της παράστασης «Βρε καλώς τους» παρακολουθήσαμε το βράδυ της Δευτέρας στο θέατρο Βρετάνια. Πλήθος κόσμου και επωνύμων από τον καλλιτεχνικό χώρο έσπευσαν στο κέντρο της Αθήνας για να απολαύσουν τη γαλλική κωμωδία των Guy Laurent & Marc de Chauveron σε διασκευή του Λάκη Λαζόπουλου και σκηνοθεσία του Πέτρου Φιλιππίδη. Το radioalchemy.net δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από το κοσμικό γεγονός!

Η ιστορία των συγγραφέων μας ταξιδεύει στη Γαλλία όπου ένας Ρομά (Λάκης Λαζόπουλος) ψάχνει να βρει πού μπορεί να εγκαταστήσει το τροχόσπιτο του και όλη του την οικογένεια. Ένας αριστερός εύπορος καθηγητής (Παύλος Χαϊκάλης) που υποστηρίζει τα δικαιώματα των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, αφού στριμώχνεται κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού talk show, απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα φιλοξενίας στην πολυτελή κατοικία του, σε όποιον Ρομά έχει ανάγκη. Ο Ρομά δεν χάνει την ευκαιρία να κάνει κατάληψη στο σπίτι του καθηγητή μαζί με όλη του την οικογένεια και κάπως έτσι ξεκινάει μια ιδιαίτερη συγκατοίκηση με απρόβλεπτες καταστάσεις.

Η διασκευή του κειμένου ανήκει στο Λάκη Λαζόπουλο που δυστυχώς δεν απέφυγε τις υπερβολές και την προσθήκη περιττών τραγουδιών που δημιούργησαν «κοιλιά» στο συνολικό θέαμα. Υπήρχαν κάποιες στιγμές αληθινά αστείες και κάποια έξυπνα λογοπαίγνια αλλά λειτούργησαν σαν την εξαίρεση στον κανόνα μιας γενικής παραφωνίας.

Η σκηνοθεσία της παράστασης ανήκει στον έμπειρο του είδους, Πέτρο Φιλιππίδη που προσπάθησε να συντονίσει το θίασο και να παρουσιάσει στο κοινό ένα αξιόλογο θέαμα. Πέρα από κάποιες στιγμές έντονης οχλαγωγίας στη σκηνή, ο σκηνοθέτης παρουσίασε με έξυπνο τρόπο τους ήρωές του στο κοινό και δημιούργησε διακριτές σχέσεις μεταξύ των πρωταγωνιστών του εκτυλίσσοντας το μύθο.

Υποκριτικά, όλος ο θίασος ανταποκρίθηκε και με το παραπάνω στις απαιτήσεις του έργου. Ο Λάκης Λαζόπουλος βρισκόταν στα γνώριμα και αγαπημένα του λημέρια ερμηνεύοντας για ακόμη μια φορά τον Ρομά δίνοντας στο κοινό μια ξένοιαστη και απολαυστική ερμηνεία. Ο Παύλος Χαϊκάλης ξεχώρισε στο ρόλο του αριστερού εύπορου καθηγητή. Ο ηθοποιός που έχει χάσει τριάντα κιλά τους τελευταίους μήνες, ήταν κυριολεκτικά αγνώριστος και τόσο ταιριαστός στο ρόλο του καθηγητή. Είχε τη γαλλική φινέτσα και σε έπειθε για την παιδεία και τις αρχές του. Μας ενθουσίασε και η Μαρία Σολωμού στο ρόλο της καλλιτέχνιδας συζύγου του καθηγητή. Η ηθοποιός είχε το ταπεραμέντο που άρμοζε στο ρόλο της ενώ με την ερμηνεία της χάρισε στο κοινό και άφθονες στιγμές γέλιου. Τέλος, ξεχωρίσαμε και τον Νίκο Τσιμαρά στο ρόλο του Ινδού υπηρέτη για την υποκριτική του δεινότητα και την αστεία του παρουσία.

Τόσο τα εναλλασόμενα σκηνικά του Αντώνη Χαλκιά όσο και τα κοστούμια της κορυφαίας του είδους, Παναγιώτας Κοκκορού εναρμονίστηκαν πλήρως με το γενικότερο πνεύμα του έργου και μας άρεσαν πολύ.

Την επίσημη πρεμιέρα της παράστασης τίμησαν με την παρουσία τους μεταξύ άλλων η Μαρινέλλα, η Χάρις Αλεξίου, η Νατάσσα Θεοδωρίδου, η Τάνια Τσανακλίδου, η Αγγελική Νικολούλη, ο Αλέξης Γεωργούλης, ο Δημήτρης Πιατάς με την σύζυγό του, η Ματθίλδη Μαγγίρα, η Φαίη Ξυλά, ο Σταμάτης Φασουλής, ο Λάκης Γαβαλάς, η Αποστολία Ζώη, ο Γιάννης Σμαραγδής, η Μάρω Κοντού και ο Δημήτρης Μαυρόπουλος με τη σύζυγό του.

Ένας ολόκληρος θίασος μας καλωσορίζει στο θέατρο Βρετάνια και είναι έτοιμος να μας μυήσει στη γαλλική κωμωδία των Guy Laurent & Marc de Chauveron. Το «Βρε καλώς τους» είναι μια γεμάτη παράσταση, ικανή να σας κάνει να ξεχάσετε για λίγο τα προβλήματα της καθημερινότητας.

Καλή σας θέαση!