,

Βρεθήκαμε στην επίσημη πρεμιέρα της παράστασης «Πρεμιέρα εξ’αμελείας»

Από την Μαριάντζελα Ψωμαδέλλη

Την επίσημη πρεμιέρα μιας αστυνομικής μαύρης κωμωδίας είχαμε τη χαρά να παρακολουθήσουμε το βράδυ της Δευτέρας. Ο λόγος για την παράσταση «Πρεμιέρα εξ’αμελείας» που διανύει αισίως το δεύτερο κύκλο παραστάσεων και ανεβαίνει φέτος στη θεατρική σκηνή «Αθηναΐς» σε κείμενο και σκηνοθεσία του ταλαντούχου Στράτου Λύκου.

Τι μπορεί άραγε να συμβεί όταν μια παρέα καλλιτεχνών αμφιβόλου ποιότητας αποφασίζει να ανεβάσει μια παράσταση; Η υπόθεση του έργου μας ταξιδεύει στη Γαλλία του 1930 και συγκεκριμένα στο ξενοδοχείο Dom Perinion. Εκεί, ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου, Ζαν Ζακ Ντε Κουτεπιέ διοργανώνει ένα μεγάλο πάρτυ για τα 150 χρόνια λειτουργίας της επιχείρησής του, αλλά μόλις λίγη ώρα αργότερα, βρίσκεται δολοφονημένος. Η γυναίκα του Μπριζίτ, η αδερφή του Κάρλα, ο φίλος του Κίμμι, ο συνεργάτης του Ζιζέλ και ο μυστηριώδης Φιλίπ μπλέκονται σ’ ένα παράξενο παιχνίδι που έχει στήσει ο δαιμόνιος επιθεωρητής Μαριόν Κοτιγιάρ προκειμένου να λύσει το μυστήριο. Ποιός είναι όμως στην πραγματικότητα ο Κοτιγιάρ; Τί ρόλο παίζουν οι Κίμμι και Ζιζέλ και πώς αντιδρούν η σατανική Κάρλα και η μουσίτσα Μπριτζίτ σε όσα συμβαίνουν;

Ο Στράτος Λύκος υπογράφει το κείμενο, τη σκηνοθεσία αλλά είναι κι ένας από τους πρωταγωνιστές της ιστορίας ενσαρκώνοντας το ρόλο του επιθεωρητή Μαριόν Κοτιγιάρ. Έχει τύχει και στο παρελθόν να παρακολουθήσω σκηνοθετική δουλειά του Στράτου και μάλιστα με συμμετοχή αρκετών συντελεστών που βρίσκονται και σ’αυτή την παράσταση και κάθε φορά παρατηρώ το πάθος και το μεράκι που βάζει σε κάθε του εγχείρημα καθώς και το ομαδικό πνεύμα που τον διέπει.

Στην «Πρεμιέρα εξ’αμελείας», ο συγγραφέας μυεί τους θεατές στην έξυπνη συνθήκη του «θεάτρου μέσα στο θέατρο» θέτοντας έτσι το ερώτημα των ορίων θεάτρου και πραγματικότητας. Μ’αυτό τον τρόπο, το κοινό έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει μια θεατρική ομάδα που αν και είναι καλοκουρδισμένη στην πραγματικότητα, δρα επί σκηνής εξιχνιάζοντας ένα φόνο με πλήρη έλλειψη οργάνωσης και επαγγελματισμού.Τα ευτράπελα είναι άφθονα, οι ανατροπές συνεχείς και το γέλιο έρχεται αβίαστα στα χείλη μας. Το στοίχημα έχει επιτευχθεί.

Σκηνοθετικά, ο Στράτος Λύκος έστησε μια παράσταση με καλό ρυθμό που δεν κουράζει παρά τη σχετικά μεγάλη της διάρκεια. Το διαδραστικό κομμάτι της παράστασης είναι εφευρετικό και δίνει τη δυνατότητα στο κοινό να συμμετέχει ενεργά στη λύση του μυστηρίου διατηρώντας το ενδιαφέρον του μέχρι το τελευταίο λεπτό.

Υποκριτικά, όλη η θεατρική ομάδα είναι δεμένη και έχει καλή χημεία επί σκηνής. Ξεχωρίζει ο Jerome Kaluta για την πληθωρική του ερμηνεία σε τόσους διαφορετικούς ρόλους. Ο ηθοποιός διαθέτει πηγαίο ταλέντο και  χάρισε το περισσότερο γέλιο στο κοινό. Μάλιστα, από την πρώτη στιγμή που βρεθήκαμε στο χώρο του θεάτρου, ο ηθοποιός εκτελούσε χρέη ταξιθέτη και φρόντισε να μας βάλει αμέσως στη λογική της παιχνιδιάρικης διάθεσης που έχει η παράσταση. Κι αυτό μας άρεσε πολύ!

Εξαιρετικές βρήκαμε και τις γυναικείες παρουσίες του θιάσου. Η Μαρίνα Σαμάρκου ήταν μια σκέτη απόλαυση στο ρόλο της τσαχπίνας Μπριζίτ ενώ και η Εβίτα Συρίγου υποστήριξε μέχρι τελικής πτώσης τη σκοτεινή πλευρά της Κάρλα κι ας ήταν ο ρόλος εντελώς κόντρα στην αγγελική της παρουσία. Γλυκύτατος και ιδιαιτέρως κωμικός και ο Γιάννης Παπαευθυμίου στο ρόλο του Ζιζέλ.

Την επίσημη πρεμιέρα της παράστασης τίμησαν με την παρουσία τους αρκετοί εκπρόσωποι του καλλιτεχνικού χώρου. Ανάμεσά τους ξεχωρίσαμε τον Σωτήρη Καλυβάτση, τον Όθωνα Μεταξά, την Υρώ Λούπη, την Παρθένα Χοροζίδου, τον Αντώνη Κρόμπα και την Θωμαΐς Ανδρούτσου.

Η «Πρεμιέρα εξ’αμελείας» είναι ένα τρανταχτό παράδειγμα πως όταν οι θεατρικές ομάδες έχουν ταλέντο, δουλεύουν αρμονικά, με θέληση και μεράκι μπορούν να δημιουργήσουν υπέροχα πράγματα και να κάνουν το θεατή να περάσει πραγματικά καλά. Μια επίσκεψη στη θεατρική σκηνή «Αθηναΐς» κάθε Δευτέρα και Τρίτη θα σας πείσει.

Καλή σας θέαση!