,

Είδαμε την παράσταση «Οι στρουθοκάμηλοι»

Από την Μαριάντζελα Ψωμαδέλλη

Μια ιδιαίτερη παράσταση παρακολουθήσαμε το βράδυ της Πέμπτης στην περιοχή του Βοτανικού. Ο λόγος για το έργο της Σοφίας Ρούσου, «Οι στρουθοκάμηλοι» που ανεβαίνει στο θέατρο Βαφείο «Λάκης Κάραλης» με την Κατερίνα Σταθοπούλου και τον Μιχάλη Ζαχαρία στους δυο κεντρικούς πρωταγωνιστικούς ρόλους.

Πρόκειται για ένα κοινωνικό – πειραματικό έργο που εστιάζει στην ιστορία δύο αγνώστων που συναντιούνται στο σταθμό ενός τρένου. Εκείνος βρίσκεται εκεί γιατί του αρέσει να χαζεύει τα τρένα να περνούν και εκείνη γιατί θέλει να φύγει και να κάνει μια νέα αρχή. Ίσως γνωρίζονται από παλιά, ίσως υπήρξαν κάποτε μαζί, ίσως πάλι και να μην χώρισαν ποτέ. Ο τόπος και ο χρόνος δεν ορίζονται γιατί είναι μια ιστορία που θα μπορούσε να συμβεί ανά πάσα στιγμή στη ζωή του καθενός από εμάς.

Ο στρουθοκαμηλισμός των ηρώων είναι εμφανής από το πρώτο τους λεπτό κιόλας επί σκηνής. Πρόκειται για δυο ανθρώπους εμμονικούς που αρνούνται να δουν κάτω από τη μύτη τους, που έχουν όνειρα κι όμως δεν τολμούν να τα πραγματοποιήσουν από φόβο ή δειλία για το άγνωστο. Η απραξία τους και η σχεδόν αυτιστική τους συμπεριφορά προκύπτει από τη δυσκολία τους να διαχειριστούν καταστάσεις και ανθρώπους που προκύπτουν στη ζωή τους. Η συγγραφέας έχει κάνει αρκετά καλή δουλειά στη σκιαγράφηση των δυο χαρακτήρων με τις ομοιότητες και τις διαφορές τους να γίνονται διακριτές στο κοινό.

Εκτός από το κείμενο του έργου, η Σοφία Ρούσου βρίσκεται και στο σκηνοθετικό τιμόνι της παράστασης. Εκεί εντοπίσαμε κάποιες αστοχίες που πιθανότατα θα είχαν αποφευχθεί αν η πολυπλοκότητα του κειμένου είχε προσεγγιθεί από μια διαφορετική προσωπικότητα που θα ερχόταν σε πρώτη επαφή με το έργο της συγγραφέως. Ωστόσο, αξίζει ν’αναφέρουμε πως η προσεγμένη μουσική επένδυση της παράστασης έδωσε χαρακτήρα στο συνολικό θέαμα.

Οι ερμηνείες των δύο πρωταγωνιστών ήταν άρτιες και υπηρέτησαν στο μέγιστο βαθμό τις απαιτήσεις του έργου. Η ήρεμη δύναμη του Μιχάλη Ζαχαρία και η υπέροχη χροιά της φωνής του τον έκαναν να ξεχωρίζει ενώ λατρέψαμε τη συναισθηματική παλέτα της Κατερίνας Σταθοπούλου, την γοητευτική της παρουσία αλλά και την άνεσή της επί σκηνής.

Δυο ακόμα παραστάσεις έμειναν πριν ρίξουν αυλαία «Οι στρουθοκάμηλοι» στο θέατρο Βαφείο «Λάκης Κάραλης». Δείτε την παράσταση της Σοφίας Ρούσου και θα ανακαλύψετε πολλά στοιχεία της δικής σας ζωής στις προσωπικότητες των δύο ηρώων.

Καλή σας θέαση!