,

Ο Σπύρος Καββάδας μιλάει στο Radio Alchemy

Σπύρος Καββάδας: «Η καλλιτεχνική αναζήτηση και η δημιουργία όμως δεν θα σταματήσει ποτέ».

Την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου, ο Σπύρος Καββάδας και ο Αλέξανδρος Κωντογιάννης υποδέχονται στο stage του Maamaya τον διαχρονικό Νεκτάριο Σφυράκη, σε ένα πρόγραμμα πλημμυρισμένο από μεγάλες επιτυχίες  με σκοπό να μας ταξιδέψουν σε ερωτικά μουσικά μονοπάτια.
Με αφορμή τις επερχόμενες Live εμφανίσεις, ο Σπύρος Καββάδας μιλάει ανοιχτά για όλα σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη, αποκλειστικά για τους ακροατές του Radio Alchemy.

  • Σπύρο, πες μας πως μπήκε το τραγούδι στη ζωή σου;

Από μια ”τρύπια” κιθάρα που βρήκε ο πατέρας μου, πίσω στο νησί, σε ένα κότερο!!Εκείνη την περίοδο ο πατέρας μου πρόσφερε υπηρεσίες yachting services το χειμώνα στους Παξούς…κι έτσι κάπως μαγεύτηκα!

Δύσκολα τότε τα χρόνια στους Παξούς…χωρίς δασκάλους, χωρίς ιντερνέτ(συν τις άλλοις),έπρεπε να βρω ”δασκάλους”,” καθοδηγητές”. Τον ρόλο αυτό για εμένα έμελλε να παίξει το τραγούδι και οι εκπρόσωποί του!

Κάποιοι παλιοί δίσκοι, εδώ κι εκεί, κασέτες φίλων και ιδού…μπροστά μου το μεγαλείο των ερμηνειών τοy Freddie Mercury, του Bob Dylan , των Pink Floyd , του Νίκου Παπάζογλου ,της Μαρίας Δημητριάδη, της Ελένης Βιτάλη, του Καζαντζίδη, του Μπιθικώτση και τόσους άλλους που δυστυχώς, λόγου χώρου δε μπορώ να αναφέρω αλλά κρατώ βαθιά μες την καρδιά μου!

  • Είχες μουσικά “πρότυπα”, όταν ήσουν μικρός;”

Υποθέτω ότι όταν είσαι μικρός θέλεις να γίνεις τα πάντα! Στην δική μου περίπτωση όμως, παρότι είχα μια κιθάρα μικρούλης δεν σκεφτόμουν την μουσική παρά μόνο το μπάσκετ…ήθελα να γίνω ”Νίκος Γκάλης”!!Ολημερίς στις αλάνες με μια μπάλα μπάσκετ!

Αργότερα στην εφηβεία έκανα νέα πρότυπα…μου άρεσε πολύ ο μεγάλος Γιάννης Σπάθας, ο Στέφανος Κορκολής, ο Διονύσης Τσακνής και τόσοι άλλοι…Αναφέρω όμως κυρίως αυτούς γιατί κοιτώντας πίσω βλέπω πόσο τυχερός υπήρξα! Και με τους τρεις αυτούς μεγάλους καλλιτέχνες συνεργάστηκα στον πρώτο μου δίσκο με τίτλο ”Ορθόλιθος” που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μετρονόμος!

Πάντως, σήμερα πιστεύω ότι τα πρότυπα είναι το ”χτύπημα” στην πλάτη για να ξεκινήσεις και κυρίως να συνεχίσεις…”πρέπει” όμως συνέχεια να κάνεις νέα!!

 

  • Με ποιόν καλλιτέχνη θα ήθελες να βρεθείς στη σκηνή;

Δύσκολη ερώτηση…είναι τόσοι πολλοί!!Θα τους χώριζα ίσως σε δυο κατηγορίες. Σε αυτούς που μπορώ να κλείσω τα μάτια και να μας δω μαζί κι εκείνους που κλείνω τα μάτια και μπορώ μόνο να ονειρευτώ πως είμαι στο πλάι τους…!Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν (πάντα μόνο κάποιους απ ‘ αυτούς) η Ρίτα Αντωνοπούλου, ο Λεωνίδας Μπαλάφας ,  το συγκρότημα Σμύρνα, τους String demons (μπορώ να συνεχίσω εσαεί)…Και στην δεύτερη κατηγορία τους Ορφέα Περίδη, Γιώργο Νταλάρα, Χάρη και Πάνο Κατσιμίχα και η ”ονειρική” λίστα συνεχίζεται πιστέψτε με!

  • Πες μας λίγα λόγια για το Live που ετοιμάζεις, στο Maamaya στην Πεύκη;

Με την Πεύκη, το Μαρούσι και την Λυκόβρυση έχω ξεχωριστή επαφή. Συμμετείχα τον Μάιο που μας πέρασε στο 42ο φεστιβάλ παιδιού κι επίσης έχω ανθρώπους και αγαπημένα πρόσωπα εκεί! Το Maamaya το γνώρισα εκείνη την περίοδο κι απ’ την πρώτη στιγμή ήθελα να παίξω εκεί! Ξεχωριστός χώρος, μοντέρνος με εξαιρετική ποιότητα ποτών και εξαιρετική κουζίνα! Ιδανικός χώρος για να περάσει όμορφα μια παρέα το βράδυ της Παρασκευής της!

Δεν σταματάει εκεί βέβαια! Μαζί μου έχω τον συνεργάτη μου τον τελευταίο χρόνο, τον Αλέξανδρο Κοντογιάννη στην κιθάρα και την φωνή και μαζί με τους εξαίρετους Nicolaue Tatulescu στο μπάσο και τον Δρόσσο Σκυλλά στα κρουστά ετοιμάσαμε ένα πρόγραμμα με πολύ ωραίες στιγμές, χαρούμενες, συγκινητικές και ερωτιάρικες!

Στα φώτα και στην Ηχητική κάλυψη θα είναι ο εξαιρετικός Σωτήρης Γρκέμος.

Την παράσταση <<θα απογειώσει>> ο μοναδικός Νεκτάριος Σφυράκης! Φίλος αλλά και εξαιρετικός καλλιτέχνης(ο τελευταίος εναπομένων σταρ της Ελλάδος, όπως τον λέω εγώ)! Θα τον ευχαριστώ πάντα για την τιμή που μου κάνει να είναι μαζί μας το βράδυ της Παρασκευής τις 20 Δεκεμβρίου στο Maamaya!

 

  • Επόμενα σχέδια;

Πολλά…επόμενη μουσική στάση στο «Μουσικό κουτί» την Παρασκευή 3 Ιανουαρίου, στις 10 του ίδιου μήνα θα ξαναπαίξουμε στο Maamaya και στις 14 Φεβρουαρίου, ημέρα των ερωτευμένων στο Johnnie Rousso στο Κολωνάκι!

Καινούργιο τραγούδι σε λίγες μέρες, βιντεοκλίπ, και καινούργιες συνεργασίες οι οποίες θα ανακοινωθούν σύντομα από τον υπεύθυνο επικοινωνίας μας, τον Αλέξανδρο Κωνσταντάκη!

  • Πως βλέπεις το χώρο της μουσικής βιομηχανίας σήμερα;

Θα πω μια απ’ τα ίδια και δεν θέλω…η Ελληνική μουσική βιομηχανία έχει καταστραφεί. Η καλλιτεχνική αναζήτηση και η δημιουργία όμως δεν θα σταματήσει ποτέ! Καινούργιες μουσικές, καινούργιοι μουσικοί, καινούργιες δημιουργίες είναι ήδη εδώ και άλλες έπονται! Είμαι πολύ χαρούμενος που είμαι μέρος τους και τυχερός συνάμα!

Έτσι κι αλλιώς εγώ και η ίδιας με εμένα γενιά καλλιτέχνες δεν επωφεληθήκαμε ποτέ από την άνθιση της δισκογραφίας των προηγούμενων ετών και έχουμε μάθει να λειτουργούμε διαφορετικά μέσα στον κυκλώνα της σημερινής «πληροφόρησης» και νομίζω στο ίδιο μήκος κύματος ανήκουν και οι προσδοκίες μας σε σχέση με την μουσική και δη αυτό που λέμε μουσική καριέρα. Ίσως καλύτερα,γιατί έτσι κρατάς μια ανιδιοτελή σχέση με την μουσική…εξάλλου όταν η τέχνη μπαίνει στην διατίμηση, χάνει την αλήθεια της!

 

  • Ένας αγαπημένος σου στίχος για ευχή;

Τίποτα δεν πάει χαμένο
στη χαμένη σου ζωή,
τ’ όνειρό σου ανασταίνω
και το κάθε σου “γιατί”.