, ,

Βρεθήκαμε στη συνέντευξη τύπου για την παράσταση «Περηφάνια και Προκατάληψη»

Από την Μαριάντζελα Ψωμαδέλλη

Λίγες μέρες μόλις πριν τις 14 Φεβρουαρίου και την πρεμιέρα της τη διάσημης νουβέλας της Τζέιν Όστεν, «Περηφάνια και Προκατάληψη» στο ιστορικό θέατρο Αλκυονίς, οι συντελεστές της παράστασης έδωσαν συνέντευξη τύπου μιλώντας για το νέο φιλόδοξο εγχείρημα των Θεατρικών Σκηνών. Το radioalchemy.net ήταν εκεί και σας μεταφέρει όλα όσα συνέβησαν.

Η νουβέλα «Περηφάνια και προκατάληψη» είναι μια από τις πιο δυνατές ερωτικές ιστορίες όλων των εποχών, η οποία  γράφτηκε το 1797 από την Τζέιν Όστεν σε ηλικία μόλις 22 ετών. Φέτος, παίρνει σάρκα και οστά για πρώτη φορά στην ελληνική σκηνή, σε σκηνοθεσία της Ιόλης Ανδρεάδη σε μια πρωτότυπη διασκευή της ίδιας με τον Άρη Ασπρούλη με την καθοριστική συνδρομή της δραματολόγου Μαριλένας Παναγιωτοπούλου.

Στη συνέντευξη τύπου, η Ιόλη Ανδρεάδη διευκρίνησε πώς σ’ένα τέτοιο έργο δεν μπορεί κανείς να κάνει τον συγγραφέα αλλά το θερμό αναγνώστη και τόνισε πως τόσο η διασκευή του έργου όσο και η σκηνοθεσία προσαρμόστηκαν στις ανάγκες του συγκεκριμένου ιστορικού χώρου. Καθώς το θέατρο Αλκυονίς λειτουργούσε στο παρελθόν ως κινηματογράφος, η σκηνοθέτις έκρινε πως έπρεπε να δοθεί έμφαση στη σύνθεση μιας καθαρής ιστορίας, που συμπυκνώνει με εντελώς διαφορετικό τρόπο τη μυθιστορηματική γραφή, προτάσσοντας για παράδειγμα την ανάγκη για εμβάθυνση στους χαρακτήρες και ταυτόχρονα στο «μάτι» του θεατή που επικεντρώνεται σε μια σκηνή θεάτρου που είχε φτιαχτεί στο παρελθόν για να φιλοξενεί μια οθόνη για κινηματογραφικές προβολές. Τέλος, η σκηνοθέτις ανέφερε τη δημιουργία μιας site specific δηλαδή μιας σταθερής σκηνικής εγκατάστασης που παραπέμπει σε σκηνικό επαρχίας πάνω στο οποίο κατοικούν οι πέντε κεντρικοί χαρακτήρες του έργου.

Ο Άρης Ασπρούλης ευχαρίστησε τις Θεατρικές Σκηνές για την ανάθεση αυτού του έργου που είναι το δέκατο στη σειρά που γράφει με την Ιόλη Ανδρεάδη από το 2015 ενώ ανέφερε και τις ευτυχείς συγκυρίες αυτής της παράστασης καθώς η διασκευή τους παραδόθηκε τυχαία στις 16 Δεκεμβρίου, ανήμερα των γενεθλίων της Τζέιν Όστεν. Μιλώντας για τη διασκευή, ο Άρης Ασπρούλης τόνισε πως έχει καθαρή θεατρική ροή με εμβάθυνση στους χαρακτήρες αλλά και μια προσθήκη χαρακτηριστικών από ήρωες που λείπουν με σκοπό να κλείσουν έτσι το μάτι στο κοινό. Ακόμη, έθιξε το θέμα των αρχεοτυπικών σχέσεων των ηρώων όπως η θέση της γυναίκας και ο έρωτας που παρουσιάζονται επί σκηνής μέσα απ’το πρίσμα του χιούμορ και του έντονου ερωτισμού.

Η Ευγενία Δημητροπούλου που ερμηνεύει επί σκηνής τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Ελίζαμπεθ Μπένετ, μίλησε για την ηρωίδα της  που βιώνει δύσκολα τον έρωτα ενώ εξέφρασε και τη χαρά της για τη δεύτερη συνεργασία της με τις Θεατρικές Σκηνές και μάλιστα σε μια ιστορία αγάπης που τόσο πολύ αγαπάει. Τέλος, η συμπαθέστατη ηθοποιός τόνισε πως ο καθένας ανακαλύπτει στους ήρωες κάτι από τον εαυτό του κι έτσι ταυτίζεται μαζί τους.

Ο Δημήτρης Μοθωναίος που ενσαρκώνει το ταίρι της Ελίζαμπεθ και συγκεκριμένα τον υπερόπτη κύριο Ντάρσυ, επισήμανε τα περιθώρια αυτοσαρκασμού που δίνει ο ήρωάς του στον έρωτα ενώ μας κάλεσε στην πρεμιέρα τους για να γιορτάσουμε όλοι μαζί την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου.

Στο ρόλο του κύριου Μπίνγκλεϋ θα απολαύσουμε τον Αγησίλαο Μικελάτο που μίλησε για το έργο τονίζοντας τον αριστοτεχνικό τρόπο με τον οποίο αυτό εισβάλει στα μοίχεια της ψυχής θέλοντας να δείξει την πάλη ανάμεσα στο φαίνεσθαι και στο είναι ενώ τόνισε τον κομβικό ρόλο του χιούμορ στο έργο.

Τέλος, ο Κώστα Φαλελάκης που ερμηνεύει στην παράσταση το διττό ρόλο του πατέρα αλλά και της μητέρας της Ελίζαμπεθ και της Τζέιν Μπένετ, μίλησε για το πόσο αναζωογονητικό είναι να εργάζεται σ’ένα περιβάλλον όπου όλοι είναι νεότεροί του και ιδιαίτερα αν το έργο που ανεβάζουν είναι σε μια ολοκαίνουρια διασκευή, σ’ένα καινούριο θέατρο και με μια νέα σκηνοθέτη με λαμπρή πορεία μέχρι σήμερα.

Η παράσταση «Περηφάνια και Προκατάληψη» ανεβαίνει για πρώτη φορά σε θεατρική σκηνή της Ελλάδας, στον ιστορικό χώρο του θεάτρου Αλκυονίς αυτή την Παρασκευή, ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου σε μια παραγωγή των Θεατρικών Σκηνών. Εμείς να τους ευχηθούμε ολόψυχα καλή επιτυχία!

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Μετάφραση – Σκηνοθεσία – Κίνηση: Ιόλη Ανδρεάδη

Πρωτότυπη διασκευή για το θέατρο: Ιόλη Ανδρεάδη & Άρης Ασπρούλης

Δραματολόγος: Μαριλένα Παναγιωτοπούλου

Σκηνογραφία: Δήμητρα Λιάκουρα

Κοστούμια: Νίκος Χαρλαύτης

Πρωτότυπη Μουσική Σύνθεση: Γιάννης Χριστοφίδης

Φωτισμοί: Στέβη Κουτσοθανάση

Βοηθός Σκηνοθέτη: Νατάσα Πετροπούλου

Βοηθός Σκηνογράφου: Έλενα Μπούγου

Φωτογραφίες: Σταύρος Χαμπάκης

Video Trailer: Μιχαήλ Μαυρομούστακος

Παραγωγή: Θεατρικές Σκηνές

 

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ:

Ευγενία Δημητροπούλου

Δημήτρης Μοθωναίος

Αγησίλαος Μικελάτος

Ελεάνα Καυκαλά

Και ο Κώστας Φαλελάκης.

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Θέατρο Αλκυονίς

Ιουλιανού 42, Τηλ.: 2169003309.

Παραστάσεις από 14/2

Κάθε Πέμπτη 21.00, Παρασκευή 21.00, Σάββατο 18.00 & 21.00, Κυριακή 19.00

Διάρκεια παράστασης : 90’(χωρίς διάλειμμα)

 

Τιμές εισιτηρίων: 20€ – 15€

Για ομαδικές κρατήσεις επικοινωνήστε στο 210-3639343 (εσωτ. 2)