,

Είδαμε την παράσταση «Προσοχή, ο φίλος δαγκώνει»

Από την Μαριάντζελα Ψωμαδέλλη

Υπάρχει άραγε αληθινή φιλία κι αν ναι, πόσο εύκολο είναι να την διακρίνουμε στο περιβάλλον μας; Κι αν μια φιλία είναι τοξική, πόσο κακό μπορεί να μας προκαλέσει τελικά; Αυτά κι άλλα τόσα ερωτήματα μας γεννήθηκαν παρακολουθώντας την παράσταση «Προσοχή, ο φίλος δαγκώνει» στο θέατρο Ζίνα σε σκηνοθεσία του Βλαδίμηρου Κυριακίδη.

Η παράσταση βασίζεται στο έργο «J’aime beaucoup ce que vous faites» της συγγραφέως Carole Greep και ανεβαίνει για πρώτη φορά στη χώρα μας. Πρόκειται για ένα κωμικό έργο καταστάσεων που θέτει στο στόχαστρο την τοξική φιλία, το φθόνο, το ψέμα, την υποκρισία και ό,τι μπορούν αυτά να προκαλέσουν. Η υπόθεση αφορά δύο ζευγάρια, τέσσερις διαφορετικούς χαρακτήρες που μπλέκουν τις «γραμμές» φιλίας, δημιουργούν απρόοπτες καταστάσεις που φθάνουν στη γελοιότητα και ανακαλύπτουν πως οι καλύτεροι φίλοι τους δεν είναι και τόσο φίλοι όπως πίστευαν. Ένας λανθασμένος χειρισμός του κινητού τηλεφώνου φέρνει στο φως όλη την αλήθεια δηλαδή τί πραγματικά σκέφτονται οι φίλοι τους γι΄αυτούς. Κι όταν τα στόματα ανοίγουν, αποκαλύπτεται η πραγματική ταυτότητα όλων.

Η εύστοχη μετάφραση ανήκει στον έμπειρο Αντώνη Γαλέο. Ωστόσο, το έργο, αν και η θεματολογία του μας αφορά όλους, δεν παρουσίασε κορυφώσεις και ανατροπές, εκτός από την αρχική, με το απότομο τέλος του να προκαλεί στο κοινό μια σχετική αμηχανία.

Στο σκηνοθετικό τιμόνι της παράστασης βρίσκεται ο Βλαδίμηρος Κυριακίδης που πάντρεψε εύστοχα το θεατρικό λόγο της Carole Greep με δημιουργικό αυτοσχεδιασμό. Μετά το πρώτο δεκάλεπτο, η παράσταση μπήκε σε σωστή ροή χωρίς να δημιουργεί σημαντικές κοιλιές στο συνολικό θέαμα. Άλλωστε, ο σκηνοθέτης είχε στα χέρια του σπουδαίο υποκριτικό υλικό που το αξιοποίησε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο χαρίζοντας αρκετές στιγμές γέλιου στο κοινό. Αναμφισβήτητα, στα συν της σκηνοθεσίας και ο φαντασμαγορικός τρόπος που εμφανίζεται αρχικά ο Κρατερός Κατσούλης με την Ευαγγελία Μουμούρη στη σκηνή. Δεν μαρτυρούμε όμως περισσότερα!

Υποκριτικά, τα δυο ζευγάρια ενσαρκώνουν ο Βλαδίμηρος Κυριακίδης με την Ναταλία Δραγούμη και ο Κρατερός Κατσούλης με την Ευαγγελία Μουμούρη. Οι επιλογές ήταν εξαιρετικές καθώς οι τέσσερις ηθοποιοί έχουν χημεία μεταξύ τους και αυτό ευνοεί το υποκριτικό τους παιχνίδι. Ξεχωρίσαμε τον Κρατερό Κατσούλη για την σπιρτάδα, τις εκφράσεις και την κωμική του στόφα αλλά και την Ευαγγελία Μουμούρη που δεν δίστασε να τσαλακωθεί γι’ακόμη μια φορά δείχνοντας πόσο ακομπλεξάριστη είναι και δίνοντας στην ηρωίδα της την υπόσταση που της αναλογούσε.

Στα μεγάλα συν της παράστασης είναι το υπέροχο σκηνικό που επιμελήθηκε η έμπειρη Μαίρη Τσαγκάρη που πάντα κερδίζει τις καλύτερες εντυπώσεις μας με το προσεγμένο της αποτέλεσμα αλλά και οι λάτιν χορογραφίες του ταλαντούχου Βαγγέλη Πιτσιλού που έδωσαν τη δυνατότητα στην Ναταλία Δραγούμη να ξεδιπλώσει και το χορευτικό της ταλέντο.

Το «Προσοχή, ο φίλος δαγκώνει» είναι μια παράσταση που θα σας κάνει να ξεχαστείτε, να περάσετε καλά αλλά και να προβληματιστείτε για την αξιοπιστία και την ειλικρίνεια των δικών σας φίλων. Σας την προτείνουμε!

Καλή σας θέαση!