,

Είδαμε τη παράσταση «Δείπνο ηλιθίων»

Είδαμε το «Δείπνο ηλιθίων»

Από τη Μαριάντζελα Ψωμαδέλλη

 

Θεωρείται μια από τις καλύτερες παραστάσεις της χρονιάς, είναι συνέχεια sold out και όχι άδικα. Ο λόγος για την κωμωδία του Francis Veber, «Δείπνο ηλιθίων», ένα έργο με διεθνή καριέρα που παρουσιάζεται φέτος στο θέατρο Κάππα σε σκηνοθεσία του Σπύρου Παπαδόπουλου.

Η κωμωδία και συγκεκριμένα η κωμωδία καταστάσεων όπως είναι το «Δείπνο ηλιθίων» δεν είναι εύκολο είδος γιατί απαιτεί γρήγορο ρυθμό, ισορροπημένη σκηνοθεσία και υποκριτικό ταλέντο από όλους τους συμμετέχοντες, συνταγή που υπάρχει και λειτουργεί σωστά στο θέατρο Κάππα. Η μετάφραση του έργου έγινε από τη Νικολέτα Κατσαηλίδου και είναι ιδιαιτέρως προσεγμένη δίνοντας βάση στο συνολικό περιεχόμενο της υπόθεσης χωρίς να είναι στοχευμένη στις κωμικές ατάκες του έργου.

Ο Πιερ Μπροσάν (Πυγμαλίων Δαδακαρίδης), μεγαλοεκδότης στο Παρίσι, επιτυχημένος, πλούσιος και κυνικός, οργανώνει με τους πλούσιους φίλους του, κάθε εβδομάδα, ένα ιδιότυπο «δείπνο ηλιθίων». Καλούν ο καθένας κι από έναν «ηλίθιο», διασκεδάζουν εις βάρος τους και στο τέλος της βραδιάς, νικητής είναι αυτός που έφερε τον πιο αστείο «ηλίθιο» . Γι’ αυτήν την εβδομάδα, ο Πιερ έχει βρει τον Φρανσουά Πινιόν(Σπύρος Παπαδόπουλος), έναν αθώο καλοκάγαθο εφοριακό, ο οποίος, θα είναι το τρόπαιό του στο αποψινό δείπνο. Ένα λουμπάγκο όμως θα ανατρέψει τα σχέδιά του και θα τον αναγκάσει να ακυρώσει το δείπνο του. Και τότε αρχίζουν μια σειρά από ανατροπές που διαλύουν τα μέχρι τότε δεδομένα. Ο Πινιόν, με την αφελή και αθώα λογική του, προκαλεί μία σειρά από «συμφορές» και αποδομεί, άθελά του, τον Πιερ Μπροσάν. Ποιος από τους δύο είναι τελικά ο ηλίθιος;

Ο Σπύρος Παπαδόπουλος βρίσκεται στο τιμόνι της σκηνοθεσίας και ταυτόχρονα κρατά τον πρωταγωνιστικό ρόλο του συμπαθέστατου και αφελή Φρανσουά Πινιόν. Ο σκηνοθέτης έχει δημιουργήσει μια ισορροπημένη παράσταση χαρίζοντας αβίαστα στιγμές γέλιου στους θεατές που δεν βασίζονται τόσο στις κωμικές ατάκες του έργου όσο στις συνολικές αντιδράσεις των ηρώων που έχουν μπει για τα καλά στο πετσί του ρόλου τους. Άλλωστε, έχει επιλέξει για τους πρωταγωνιστικούς ρόλους μερικούς από τους καλύτερους κωμικούς που διαθέτει αυτή τη στιγμή η Ελλάδα. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της παράστασης υποβόσκει μια υπόγεια δραματικότητα και ένας προβληματισμός καθώς θίγεται ανοιχτά το θέμα της φιλίας, της εμπιστοσύνης και γενικότερα των ανθρώπινων σχέσεων με έμφαση στο ενήλικο bullying που μπορεί να βιώνει ο καθένας μας σήμερα πολλές φορές χωρίς καν να το αντιλαμβάνεται.

Όσον αφορά το ρόλο του Φρανσουά Πινιόν, πρόκειται πραγματικά για έναν γκαφατζή ήρωα που ταιριάζει εκπληκτικά στο Σπύρο Παπαδόπουλο. Ο ηθοποιός υποστήριξε το ρόλο του με πειστικότητα δίνοντας στο χαρακτήρα του μια ανάλαφρη,χαριτωμένη διάθεση, μια παιδική αφέλεια και έναν αυθορμητισμό που τον έκαναν αμέσως αξιαγάπητο στο κοινό. Ταυτόχρονα όμως τον συμπαθήσαμε για την εμμονή του στην κατασκευή μακετών με σπίρτα αλλά και τα αυτιστικά χαρακτηριστικά του (διάσπαση προσοχής) που λίγο πολύ όλοι μπορεί να κρύβουμε μέσα μας.

Ο Πυγμαλίων Δαδακαρίδης αντιμετώπισε το ρόλο του πλούσιου εκδότη Πιέρ Μπροσάν με σοβαρότητα και συγκέντρωση σωματοποιώντας τον ήρωά του και εκφράζοντας με περίσσια φυσικότητα όλα του τα συναισθήματα. Ο ηθοποιός που τα τελευταία χρόνια διαγράφει μια λαμπρή πορεία στο χώρο, έδωσε τις απαιτούμενες κωμικοτραγικές δόσεις στο χαρακτήρα του μετατρέποντάς τον από θύτη της κατάστασης στο απόλυτο έρμαιο στα χέρια του γκαφατζή Φρανσουά.

Τις καλύτερες των εντυπώσεων έκλεψε ο Τάκης Παπαματθαίου που υποδύεται δύο ρόλους στο έργο, αυτόν του γιατρού αλλά και αυτόν του ποδοσφαιρόφιλου ελεγκτή της εφορίας. Η κωμική στόφα του ηθοποιού είναι ξεχωριστή και με την ποιότητά του στη σκηνή έδωσε μια άλλη διάσταση στο έργο. Θα θέλαμε η παρουσία του να είχε μεγαλύτερη διάρκεια για να τον απολαύσουμε περισσότερο.

Αξίζει να πούμε ένα μεγάλο μπράβο στην Αθανασία Σμαραγδή που επιμελήθηκε τα σκηνικά και κατάφερε να αποτυπώσει μέσα από το εσωτερικό ενός σπιτιού, τον αέρα και την οικονομική ευχέρεια των μεγαλοαστών του Παρισιού. Μόλις άνοιξε η βελούδινη κουρτίνα της σκηνής, εντυπωσιαστήκαμε από το πλούσιο σκηνικό της και σίγουρα η δουλειά της ανήκει στα συν της παράστασης.

Πρόκειται για μια παράσταση με σωστό ρυθμό, ποιοτικό χιούμορ και εποικοδομητικό προβληματισμό που σίγουρα θα σας κάνει να περάσετε όμορφα και να μην μετανιώσετε για τα χρήματα που έχετε ξοδέψει. Σας την προτείνω ανεπιφύλακτα.

Καλή σας θέαση!