,

Είδαμε την παράσταση «Βάφ’ τα μαύρα»

Είδαμε την παράσταση «Βάφ’ τα μαύρα»

Από τη Μαριάντζελα Ψωμαδέλλη

 

Μια μεταμεσονύκτια παράσταση της μαύρης κωμωδίας «Βάφ’τα μαύρα» του Θανάση Παπαθανασίου και του Μιχάλη Ρέππα είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε το βράδυ της Τετάρτης στο θέατρο Λαμπέτη. Πλήθος ηθοποιών και δημοσιογράφων ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΤΑΣΕΗ(Ταμείο Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών) που διοργάνωσε τη συγκεκριμένη έκτακτη παράσταση, με σκοπό την οικονομική ενίσχυση άνεργων και συνταξιούχων ηθοποιών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες τα τελευταία χρόνια.

Ανάμεσα στους καλεσμένους που τίμησαν την σπουδαία κίνηση του ΤΑΣΕΗ ξεχωρίσαμε το Σπύρο Μπιμπίλα, τη Μαρία Ιωαννίδου, τον Παύλο Ευαγγελόπουλο, τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη, τον Αλέξανδρο Αντωνόπουλο, τον Τάσο Κωστή, τον Πυγμαλίων Δαδακαρίδη, το Θοδωρή Κατσαφάδο, τον Περικλή Λιανό, τον Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο, την Τζόυς Ευείδη, την Άννα Κουρή, τη Βάσω Λασκαράκη, τον Αντώνη Κρόμπα, το Δημήτρη Γιώτη, το Βασίλη Θωμόπουλο, τη Μαρία Κωνσταντάκη, την Ελένη Κούρκουλα, το Μάκη Δελαπόρτα, το Βασίλη Παλαιολόγο, την Ταμίλα Κουλίεβα, το Σταύρο Νικολαϊδη και τον Πάρη Σκαρτσολιά.

Μην σας μπερδεύει ο τίτλος της παράστασης αφού μόνο μαύρα δεν πρόκειται να τα βάψουν οι θεατές. Πρόκειται για τη νέα μαύρη κωμωδία του επιτυχημένου συγγραφικού διδύμου Ρέππα- Παπαθανασίου με επίκεντρο τα εσωτερικά ζητήματα της ελληνικής οικογένειας. Στη σκηνή του θεάτρου Λαμπέτη είδαμε ένα φέρετρο, δυο συζύγους(μια πρώην και μια νυν), μια ερωμένη, δυο παιδιά, ένα γαμπρό, μια περίεργη γειτόνισσα, έναν υπάλληλο γραφείου τελετών και έναν αστυνομικό. Τί σχέση μπορεί να έχουν όλοι αυτοί μεταξύ τους; Με φαντασία και μπόλικο ταλέντο μπορούν να συνδιαστούν εξαιρετικά. Και το συγγραφικό δίδυμο διαθέτει και τα δύο σε αφθονία.

Ένας εύπορος ηλικιωμένος που ασχολείτο με τουριστικές επιχειρήσεις, ο Θανάσης Γιαμπούρογλου, πεθαίνει. Γύρω από το φέρετρό του στήνεται μια μάχη συγγενών που σφάζονται για την περιουσία του. Από τη μια, η πρώτη του γυναίκα (Νικολέττα Βλαβιανού) με τον γιο της (Γιάννης Τσιμιτσέλης) και από την άλλη, η κυπριακής καταγωγής δεύτερη γυναίκα του (Μαρία Φιλίππου) μαζί με την κόρη της (Δήμητρα Στογιάννη) και το γαμπρό της (Ευθύμης Ζησάκης) μαλλιοτραβιούνται για την περιουσία, μέχρι που εμφανίζεται η νεαρή ερωμένη του εκλιπόντος (Νίκη Λάμη). Η ερωμένη εκβιάζει και τους πέντε γιατί ο Θανάσης δεν πέθανε σπίτι του, όπως νόμιζαν, αλλά στην αγκαλιά της μετά από χρήση κοκαΐνης. Αν η νεαρή ερωμένη αποκαλύψει στην ασφαλιστική εταιρεία το μυστικό της κοκαΐνης, οι συγγενείς δεν θα πάρουν ούτε ένα ευρώ από τα δύο εκατομμύρια του ασφαλιστικού συμβολαίου του Θανάση και για να κρατήσει το μυστικό ζητάει ένα μεγάλο μερίδιο από τα λεφτά της ασφάλειας. Στη μαύρη φάρσα αλληλοεξόντωσης εμπλέκονται ακόμα μια ενοχλητική γειτόνισσα (Μαίρη Σταυρακέλη), ένας υπάλληλος του γραφείου κηδειών (Χάρης Γρηγορόπουλος) και ένας αστυφύλακας (Σπύρος Κυριάκος).

Το συγγραφικό δίδυμο που υπογράφει και την σκηνοθεσία της παράστασης κατάφερε για άλλη μια φορά να στήσει ένα έργο με ρυθμό και γρήγορες εναλλαγές. Πρόκειται στη βάση της για μια κωμωδία καταστάσεων στηριζόμενη αρκετά στο μαύρο στοιχείο της ύπαρξης ενός νεκρού επί σκηνής. Το σκηνοθετικό δίδυμο εκμεταλλεύτηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το υποκριτικό ταλέντο των ηθοποιών του με αποτέλεσμα το γέλιο των θεατών να βγαίνει αβίαστα σχεδόν σε όλη τη διάρκεια της παράστασης. Μας άρεσε επίσης ο έξυπνος τρόπος που επέλεξαν να «παντρέψουν» την πλοκή του «Βάφ’τα μαύρα» με την παλιότερη τεράστια θεατρική τους επιτυχία «Μπαμπάδες με ρούμι».

Ξεχωρίσαμε την Μαίρη Σταυρακέλη στο ρόλο της ενοχλητικής γειτόνισσας. Η σπουδαία ηθοποιός έχτισε μια ιδιαίτερη περσόνα που ενώ φαινομενικά είναι αντιπαθής γιατί χώνει τη μύτη της παντού, μας έκανε από την πρώτη στιγμή να τη λατρέψουμε. Μας άρεσε πολύ και η Νικολέττα Βλαβιανού στο ρόλο της πρώην συζύγου, επιρρεπής στο αλκοόλ και στους άντρες. Είναι γνωστό ότι η ηθοποιός διαθέτει τεράστιο υποκριτικό ταλέντο και ανταποκρίνεται εξαιρετικά τόσο σε δραματικούς όσο και σε κωμικούς ρόλους. Ο συγκεκριμένος ρόλος ταίριαζε γάντι στην αλέγκρα της προσωπικότητα και μας χάρισε αρκετές στιγμές γέλιου. Τα καλύτερα έχουμε να πούμε και για τον Χάρη Γρηγορόπουλο στο ρόλου του υπαλλήλου σε γραφείο τελετών. Μπορεί ο ρόλος του να μην ήταν πολύ μεγάλος, ωστόσο ήταν καταλυτικός στην εξέλιξη του έργου. Ο ηθοποιός μπήκε από την πρώτη στιγμή στο πετσί του ρόλου του λαϊκού άντρα που φοβάται μην χάσει τη δουλειά του αλλά ταυτόχρονα δεν χάνει και την ευκαιρία να φλερτάρει τα θηλυκά που βρίσκονται γύρω του. Η παρουσία του στη σκηνή μας έκανε να χαμογελάσουμε!

Στο σύνολό της πρόκειται για μια παράσταση που θα σας κάνει να γελάσετε, να χαλαρώσετε και να σταματήσετε να νιώθετε τύψεις για τις δόλιες σκέψεις που μπορεί να περνάνε από το μυαλό σας μπροστά στην απόκτηση ενός ανέλπιστου χρηματικού ποσού. Υπάρχουν κι άλλοι εκεί έξω που δυστυχώς ή ευτυχώς σκέπτονται με τον ίδιο τρόπο με εσάς! Σε κάθε περίπτωση, το «Βάφ’τα μαύρα» θα σας κάνει να περάσετε καλά!

Καλή σας θέαση!