,

Είδαμε την παράσταση «Τα ραδίκια ανάποδα»

Είδαμε την παράσταση «Τα ραδίκια ανάποδα»

Από τη Μαριάντζελα Ψωμαδέλλη

Δεκατρείς επικήδειοι, 13 διαφορετικές ιστορίες και προσωπικότητες, 13 κοστούμια και μόνο ένας πρωταγωνιστής σε ένα One man dead show. Δεν με πιστεύετε; Μην πάτε γυρεύοντας γιατί ο Γιώργος Γαλίτης σας περιμένει στη Μουσική Θεατρική Σκηνή του Πολυχώρου Πολιτισμού «Αθηναΐς» κάθε Δευτέρα για να σας κάνει να δείτε «Τα ραδίκια ανάποδα»… από τα γέλια!

Ο εξαιρετικός ηθοποιός και δημιουργός επιμένει για έκτη φορά θανατερά αφού η επιτυχία και τα απανωτά sold out της παράστασης «Τα ραδίκια ανάποδα» μετράνε ήδη έξι χρόνια. Πρόκειται για την πιο μαύρη, άραχλη, σπαραξικάρδια, ξεκαρδιστική και selfie παράσταση για τσέμπαλο, φαγκότο, φέρετρο και οστεοφυλάκιο. Ένα one dead man show, ένα black total κωμικό μονόλογο με δεκατρείς ρόλους και δεκατρείς κωμικούς επικήδειους που και νεκρούς ανασταίνουν!

Ο Χάρος (λέγε με και «Τούλης» από το Θανατούλης) βγήκε παγανιά και μάζεψε όχι έναν, όχι δύο αλλά δεκατρείς νεκρούς στο διάβα του. Πώς την γλιτώσαμε εμείς, ακόμα αναρωτιέμαι! Ένας ιατρός, ένας δημοσιογράφος, ένας υποψήφιος βουλευτής, ένας χειρουργός, ένας κρητικός, ένας παπάς, ένας μάγειρας, μια τραγουδίστρια(λέγε με και Χλόη Μοιρολόη), ένας στρατιωτικός, ένας κλέφτης, ένας βλάχος με πνευματικές ανησυχίες και ένας ράπερ εκφωνούν τους επικήδειους των νεκρών με τον δικό τους εντελώς ξεχωριστό τρόπο κάνοντας τους θεατές να ξεσπούν σε δυνατά γέλια.

Ό,τι και να πω για το Γιώργο Γαλίτη είναι λίγο. Το ταλέντο του δεν έχει όρια τόσο υποκριτικά όσο και συγγραφικά αφού υπογράφει και τα κείμενα της παράστασης. Η γραφή του είναι τόσο φρέσκια, ξεχωριστή και ιδιαίτερη που αναμφισβήτητα τον καθιστά σε έναν από τους πιο ταλαντούχος θεατρικούς συγγραφείς της γενιάς του.

Όσο για τις υποκριτικές δυνατότητες του Γιώργου Γαλίτη φαίνεται πως είναι αμέτρητες και η συγκεκριμένη παράσταση, από τη στιγμή που είναι και δικό του δημιούργημα, του δίνει την ευκαιρία να ξεδιπλώσει όλο του το ταλέντο. Οι μεταμορφώσεις των ηρώων του, τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά γίνονται μέσα σε δευτερόλεπτα με αποτέλεσμα οι θεατές να βλέπουν στη σκηνή να παρελαύνουν 13 ολότελα διαφορετικές και εξίσου πετυχημένες προσωπικότητες. Απορώ πραγματικά πόση ώρα κάνει να συνέλθει ο πρωταγωνιστής και να επανέλθει στην κανονική του περσόνα μετά το τέλος της παράστασης! Του αξίζουν θερμά συγχαρητήρια!

Αναμφισβήτητα, η επιτυχία της παράστασης βασίζεται και στην ιδιαίτερα στοχευμένη σκηνοθεσία του Βλαδίμηρου Κυριακίδη. Δεν περιμέναμε τίποτα λιγότερο από αυτό που μας παρουσίασε καθώς έχουμε συνηθίσει το σκηνοθέτη να δίνει ρυθμό και γρήγορες εναλλαγές στις παραστάσεις του, μεθόδους που υπηρέτησε με ευλάβεια ο Γιώργος Γαλίτης. Αν προσθέσουμε σε αυτά και την άμεση επαφή του ηθοποιού με τους θεατές με αποτέλεσμα να χτιστούν σχέσεις επί σκηνής, ήταν αδιανόητο το αποτέλεσμα να μην είναι εξαιρετικό.

Στα συν της παράστασης ανήκει και η μουσική επιμέλεια του Τόλη Κετσελίδη που φρόντισε να βρει την ιδανική μουσική για να ντύσει τον κάθε επικήδειο και να αναπαυθεί έτσι ο κάθε νεκρός εν ειρήνη. Εξαιρετικά ευφυής και πρακτική η σκηνογραφική ιδέα του Γιώργου Γαλίτη για την ύπαρξη των δεκατριών πανομοιότυπων ανθρώπινων φιγούρων σε φυσικό μέγεθος επί σκηνής. Τα «Θανατόπουλα» του έδωσαν την δυνατότητα να αλλάζει ρούχα και προσωπικότητες αλλά και να μας θυμίζει τί ακριβώς είδαμε κατά τη διάρκεια της παράστασης.

Ήρθε η ώρα σας λοιπόν να ξορκίσετε το θάνατο γελώντας αβίαστα και δυνατά μέχρι να.. σταματήσει η καρδιά σας και να σας κοπούν τα γέλια οριστικά. Μην αγχώνεστε όμως. Ο Γιώργος Γαλίτης θα είναι εκεί και σίγουρα θα βρει να πει και για εσάς δυο λόγια αποχαιρετισμού.

Η παράσταση «Τα ραδίκια ανάποδα» ρίχνει αυλαία (τουλάχιστον για φέτος) τη Δευτέρα 10 Απριλίου στον Πολυχώρο «Αθηναϊς». Σπεύσατε! Αξίζει τον κόπο, το χρόνο και τα χρήματά σας.

Καλή σας θέαση!