Νέες κυκλοφορίες: Οι περιπέτειες του Σέρλοκ Χoλμς

Νέες κυκλοφορίες: Οι περιπέτειες του Σέρλοκ Χoλμς

Οι περιπέτειες του Σέρλοκ Χoλμς – Άρθουρ Κόναν Ντόιλ

 

Σέρλοκ Χολμς, ο μεγαλύτερος ντετέκτιβ
όλων των εποχών

 

«Το μυαλό μου επαναστατεί στην αποτελμάτωση. Δώσε μου προβλήματα, δώσε μου δουλειά, δώσε μου το πιο δυσνόητο κρυπτογράφημα ή την πιο περίπλοκη ανάλυση, και θα είμαι στο στοιχείο μου. Απεχθάνομαι τη βαρετή ρουτίνα της ύπαρξης. Λαχταρώ την πνευματική ανάταση. Γι’ αυτό και διάλεξα το συγκεκριμένο επάγγελμα, ή μάλλον το δημιούργησα, διότι είμαι ο μοναδικός στον κόσμο». – Σέρλοκ Χολμς

Ένα ταξίδι στον χρόνο, πίσω στο βικτοριανό Λονδίνο, μέσα από δώδεκα ιστορίες μυστηρίου με πρωταγωνιστές τον διασημότερο ντετέκτιβ όλων των εποχών Σέρλοκ Χολμς και τον αφοσιωμένο βοηθό του δόκτορα Γουάτσον. Από το απλούστερο στοιχείο ως το πιο σύνθετο, με ενδιάμεσους σταθμούς αδιόρατες λεπτομέρειες που μόνο ο ευφυέστατος και εμμονικός Σέρλοκ Χολμς θα μπορούσε να παρατηρήσει και να συνδέσει μεταξύ τους, ξετυλίγονται δώδεκα αστυνομικές ιστορίες όπου η κορύφωση και η λύση του μυστηρίου ακολουθεί τους πιο παράδοξους δρόμους.

 

Κλασικά Noir

Οι Περιπέτειες του Σέρλοκ Χολμς εντάσσονται στην ολοκαίνουρια σειρά Κλασικά Noir. Οι εκδόσεις μας, τέσσερα χρόνια μετά το λανσάρισμα της κλασικής σειράς ξένης λογοτεχνίας και θεωρώντας ότι η αστυνομική λογοτεχνία κινείται σε παράλληλους δρόμους με την κλασική, εγκαινιάζουν μια νέα σειρά κλασικών νουάρ μυθιστορημάτων.

Τυπικό whodunnit, κλασικό hardboiled μυθιστόρημα, κατασκοπευτικό, ιστορίες καταδίωξης, μυστηρίου και θρίλερ, αρχέτυπη, μοναχική έρευνα του περιθωριακού ντετέκτιβ: η σειρά Κλασικά Noir προσφέρει μια μεγάλη γκάμα σπουδαίων μυθιστορημάτων μυστηρίου, γραμμένων από τους μετρ του είδους, η οποία ξεδιπλώνει τις πτυχώσεις καθημερινών ανθρώπων ανακαλύπτοντας παράλληλα τα όρια της σκοτεινής πλευράς τους.

Με εντυπωσιακό σχεδιασμό εξωφύλλων από την ομάδα της polka dot, οι νέες μεταφράσεις κλασικών noir έρχονται να γοητεύσουν τους αναγνώστες.

 

Άρθουρ Κόναν Ντόιλ

  Ο σερ Άρθουρ Κόναν Ντόιλ γεννήθηκε στο Εδιμβούργο στις 22 Μαΐου 1859. Καταγόταν από ιρλανδική καθολική οικογένεια. Σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και αμέσως μετά τις σπουδές του υπηρέτησε ως γιατρός σε πλοίο σε ένα ταξίδι στη Δυτική Αφρική. Τον Ιούνιο του 1882 έφτασε στο Πόρτσμουθ, όπου έστησε το δικό του ιατρείο.

 

Παράλληλα με το επάγγελμα του γιατρού, ο Ντόιλ έγραφε μανιωδώς. Το 1887 εκδίδεται η Σπουδή στο κόκκινο, το πρώτο αστυνομικό μυθιστόρημα στο οποίο κάνει την εμφάνισή του ο Σέρλοκ Χολμς. Το έργο δεν σημείωσε εμπορική επιτυχία. Ο Ντόιλ όμως ξεκίνησε να δημοσιεύει τακτικά τις περιπέτειες του Σέρλοκ Χολμς και του συνεργάτη του δόκτορα Γουάτσον στο μηνιαίο περιοδικό The Strand Magazine. Σε αυτό το περιοδικό θα δημοσιευτούν οι δώδεκα ιστορίες που απαρτίζουν τη συλλογή Οι περιπέτειες του Σέρλοκ Χολμς, οι οποίες συγκεντρώθηκαν σε έναν τόμο και εκδόθηκαν για πρώτη φορά στις 14 Οκτωβρίου 1892.

 

Το 1885 ο Ντόιλ παντρεύτηκε τη Λουίζα Χόκινς. Το ζευγάρι απέκτησε δύο παιδιά, μία κόρη και έναν γιο. Το 1893 η Λουίζα διαγνώστηκε με φυματίωση. Μετά τον θάνατό της, ο Ντόιλ παντρεύτηκε την Τζιν Λέκι, με την οποία απέκτησε δύο γιους και μία κόρη.

 

Τον Δεκέμβριο του 1893 ο συγγραφέας αποφάσισε να «σκοτώσει» τον Χολμς με σκοπό να επικεντρωθεί στα ιστορικά του μυθιστορήματα. Αυτό έγινε στην ιστορία «Το τελικό πρόβλημα». Ήταν όμως τέτοια η δημόσια κατακραυγή και αγανάκτηση των θαυμαστών του διάσημου ντετέκτιβ που ανάγκασαν τον συγγραφέα να επαναφέρει τον χαρακτήρα στο έργο Το σκυλί των Μπάσκερβιλ. Ο Σέρλοκ Χολμς εμφανίστηκε συνολικά σε έξι ιστορίες.

 

Ο Άρθουρ Κόναν Ντόιλ πέθανε στις 7 Ιουλίου 1930. Οι τελευταίες του λέξεις θα απευθύνονταν στη δεύτερη γυναίκα του, στην οποία, με το χέρι του μέσα στο δικό της, πρόλαβε να πει ότι ήταν υπέροχη.

 

Οι περιπέτειες του Σέρλοκ Χoλμς – Άρθουρ Κόναν Ντόιλ

Εκδόσεις Μίνωας

Σειρά: Κλασικά Noir

 Μετάφραση: Ντίνα Σάπκα,

Γιώργος Μπαρουξής

ISBN: 978-618-02-0649-4

Κωδ.: 31600

Σελίδες: 416

Διαστάσεις: 13,7 x 20,4

Τιμή: 14,99 €

Κυκλοφορία: Απρίλιος 2017