Η Μαριάντζελα Ψωμαδέλλη μιλάει στο Radio Alchemy

Η Μαριάντζελα Ψωμαδέλλη μιλάει στο Radio Alchemy
στα πλαίσια του δεύτερου θεατρικού της μονόλογου με τίτλο “Απο..Χώρισα”

 Ξεκινάτε ένα κύκλο παραστάσεων στο Χώρο Τέχνης 92 Art με νέο έργο που φέρει τον τίτλο «Απο.. χώρισα».
Πείτε μας δυο λόγια για το νέο σας εγχείρημα.

Το «Απο…χώρισα» είναι ο δεύτερος θεατρικός μου μονόλογος μετά την «Κούκλα». Πρόκειται για ένα έργο με εμφανή τα κωμικοτραγικά στοιχεία. Η Βάσω είναι η κεντρική ηρωίδα και η συμπεριφορά της αντικατοπτρίζει απόλυτα τη γυναικεία παράνοια μα και όλους τους πιθανούς τρόπους με τους οποίους αντιδρά μια γυναίκα στο ενδεχόμενο του χωρισμού της από το έτερον της ήμισυ. Είμαι πολύ χαρούμενη για αυτή την δουλειά την οποία υπογράφω και συγγραφικά γιατί μου δόθηκε η ευκαιρία να συνεργαστώ και να δεχτώ σκηνοθετικές οδηγίες από την Έφη Μεράβογλου που έχει λαμπρή πορεία στο χώρο και την οποία εκτιμώ και θαυμάζω αφάνταστα.

Έχετε κάποια κοινά στοιχεία συμπεριφοράς με τη Βάσω;

Θεωρώ πως όλες οι γυναίκες έχουν κάποια κοινά στοιχεία με τη Βάσω. Δεν νομίζω πως υπάρχει θεατής που θα δει το «Απο..χώρισα» και δεν θα ταυτιστεί έστω και για λίγο με την ιστορία και την πρωταγωνίστρια. Το έργο περιγράφει καταστάσεις που λίγο πολύ όλοι έχουμε ζήσει στις σχέσεις και στην καθημερινότητά μας.

Τι σας ενέπνευσε να γράψετε το συγκεκριμένο έργο;

Πηγή έμπνευσης για μένα αποτελεί η καθημερινότητά μου και τα πράγματα που συμβαίνουν γύρω μας. Μπορεί ακόμη και ένα σημείωμα  ή μια χειρονομία που θα δω τυχαία στο δρόμο να με εμπνεύσει να γράψω μια ιστορία. Το «Απο..χώρισα» έχει στοιχεία τόσο από περιστατικά που μου έχουν διηγηθεί φίλοι μου όσο και από δικά μου βιώματα σε μια αρκετά ακραία εκδοχή τους ωστόσο.

Πρώτα η «Κούκλα» και τώρα το «Απο..χώρισα» δείχνουν πως έχετε μια ιδιαίτερη προτίμηση στους μονολόγους. Δεν θεωρείτε πως είναι αρκετά δύσκολο          και απαιτητικό είδος;

Ο μονόλογος είναι από τα δυσκολότερα θεατρικά είδη, ίσως και το δυσκολότερο. Μου αρέσει όμως να καταπιάνομαι με δύσκολα πράγματα. Θεωρώ πως μέσα από ένα μονόλογο διαγράφεται πιο καθαρά ο χαρακτήρας του ήρωα και αυτό περνάει ευκολότερα στον θεατή. Είναι μεγαλύτερη η πρόκληση για μένα, συνεπώς είναι μεγαλύτερη και η ικανοποίηση όταν βλέπεις ότι αυτό που ετοιμάζεις τόσο καιρό τυγχάνει αποδοχής και αρέσει στον κόσμο.

 Σκέπτεστε μελλοντικά να πειραματιστείτε συγγραφικά και με άλλα θεατρικά είδη;

Μα φυσικά! Έχω ολοκληρώσει ήδη το τρίτο μου θεατρικό έργο. Πρόκειται για μια αστυνομική ιστορία με αρκετά στοιχεία θρίλερ στην οποία υπάρχουν τουλάχιστον τρεις βασικοί πρωταγωνιστές.

Μέχρι στιγμής σας έχει κερδίσει μόνο η θεατρική γραφή;

Με έχει κερδίσει γενικώς το γράψιμο. Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, έχω πάντα μαζί μου ένα σημειωματάριο. Εκτός από θεατρικά έργα, γράφω διηγήματα και στίχους για τραγούδια. Μόλις ολοκληρώσω μια ιστορία, έχω σκεφτεί ήδη τον βασικό κορμό της επόμενης. Δεν μπορώ να φανταστώ πόσο διαφορετική θα ήταν η καθημερινότητά μου και η ζωή μου χωρίς αυτό. Πάντως, σίγουρα δεν θα ήμουν ο ίδιος άνθρωπος.

 Θεατρικές παραστάσεις παρακολουθείτε; Ξεχωρίσατε κάποια φέτος;

Τα τελευταία χρόνια βλέπω περίπου 30-35 παραστάσεις ανά έτος. Λατρεύω τόσο το θέατρο όσο και τον κινηματογράφο και πιστεύω πως η ενασχόλησή μας μαζί τους μόνο καλά έχει να μας προσφέρει. Ο κόσμος πρέπει να πηγαίνει στο θέατρο. Πρέπει να ανοίγει τους ορίζοντές του και να βλέπει λίγο πιο μακριά.

Φέτος υπήρχαν πολλές και καλές θεατρικές παραστάσεις. Ξεχώρισα το «Γυάλινο Κόσμο» του Τένεσι Ουίλλιαμς που ανέβηκε στο θέατρο Εμπορικόν με το Δημήτρη Καταλειφό και το «Τραγούδι του νεκρού αδερφού» του Μίκη Θεοδωράκη που ανέβηκε στο θέατρο Μπάντμιντον σε σκηνοθεσία Θανάση Παπαγεωργίου. Στο τελευταίο μάλιστα είχα την χαρά να συμμετέχω κι εγώ ως βοηθός δοκιμών. Ήταν μια σπουδαία εμπειρία.

Για πόσο καιρό θα βρίσκεστε στο Χώρο Τέχνης 92 Art με το έργο «Απο…χώρισα»;

Το έργο ανεβαίνει στο Χώρο Τέχνης 92 Art για περιορισμένες παραστάσεις. Η πρεμιέρα μας είναι την Κυριακή 19 Απριλίου στις 20:00 το βράδυ και θα βρισκόμαστε εκεί περίπου μέχρι τέλη Μαϊου κάθε Σάββατο στις 19:00. Σας περιμένουμε με μεγάλη χαρά να «απο..χωρίσουμε» παρέα!

Για ποιό λόγο ένας θεατής πρέπει να δει το «Απο..χώρισα»;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να δει κάποιος αυτό το έργο. Ο καθένας μπορεί να έρθει και να ανακαλύψει τον δικό του. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα περάσει ευχάριστα την ώρα του και φεύγοντας θα έχει ένα χαμόγελο στα χείλη και ένα γλυκό προβληματισμό. Όλοι έχουμε ανάγκη από ένα χαμόγελο στις μέρες μας!

Ποια είναι τα επόμενα επαγγελματικά σας σχέδια μετά τις παραστάσεις;

Την Κυριακή 10 Μαΐου συμμετέχω σε μια λογοτεχνική βραδιά στο μπαρ Revolt με το διήγημα μου «Βότκα πορτοκάλι», το οποίο και διακρίθηκε μαζί με άλλα 5 διηγήματα στο  λογοτεχνικό διαγωνισμό «Ιστορίες του μπαρ» που διοργάνωσε ο συγκεκριμένος χώρος. Υπάρχουν και κάποια άλλα σχέδια στα σκαριά αλλά δεν είναι ακόμα ανακοινώσιμα. Σας ευχαριστώ θερμά!