Καθώς οι Πράκτορες του Πλανήτη της Ελένης Ανδρεάδη, που κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο, ταξιδεύουν κυριολεκτικά σε όλο τον πλανήτη, συνομιλούμε με τη συγγραφέα για τις διεθνείς διακρίσεις, το πόσο η ενασχόληση ενός συγγραφέα με το παιδικό εκπαιδευτικό βιβλίο μπορεί να τον φέρει σε επαφή με την παιδικότητα αλλά και ταυτόχρονα με πόση ευθύνη τον επιφορτίζει.
Μέσα στο 2018 τα τρία βιβλία σας της bestseller σειράς Πράκτορες του Πλανήτη (που κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο σε εικονογράφηση Στέφανου Κολτσιδόπουλου) «Γίνε Πράκτορας του Πλανήτη», «Πράκτορες του Πλανήτη: H Εκδίκηση του Πουφ» και το ολοκαίνουριο «Πράκτορες του Πλανήτη: Τα Τέρατα των Ωκεανών» θα κυκλοφορήσουν από τον οίκο Egyptian Office for Publishing & Distribution στην Αίγυπτο και σε όλον τον αραβικό κόσμο. Πόσο δικαιωμένος μπορεί να αισθάνεται ένας συγγραφέας όταν το έργο του ταξιδεύει μακριά, σε νέους τόπους και ακόμα περισσότερους αναγνώστες; Αποτελεί αυτό μια επιβράβευση της δικής σας δουλειάς και αγάπης για το έργο σας;
Η χαρά μου όταν έμαθα ότι οι Πράκτορες του Πλανήτη θα ταξιδέψουν πέρα από τα σύνορα της Ελλάδας ήταν πολύ μεγάλη. Όταν πρωτοονειρεύτηκα τους Πράκτορες του Πλανήτη, φαντάστηκα παιδιά από διαφορετικές χώρες του κόσμου να συνεργάζονται για να επιλύσουν τα παγκόσμια περιβαλλοντικά προβλήματα. Τώρα με τις διεθνείς εκδόσεις που έρχονται, βρισκόμαστε πιο κοντά σε αυτό το όνειρο. Εύχομαι να είναι καλοτάξιδα και σε αυτές τις χώρες.
Τα ίδια έργα σας επιλέχθηκαν για να λάβουν την επιχορήγηση μετάφρασης (Translation Grant) από την Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Σάρτζα (Sharjah International Book Fair). Τα βιβλία σας είναι πολυβραβευμένα. Σας δυσκολεύει η επιτυχημένη πορεία τους για να κάνετε τα επόμενα βήματα σε νέες δημιουργικές σελίδες με διαφορετική θεματολογία ή δεν είναι κάτι το οποίο επιθυμείτε σε αυτή τη δημιουργική φάση;
Αυτό δεν είναι κάτι που με απασχολεί ευτυχώς ιδιαίτερα ούτε με περιορίζει. Όταν γράφω η μόνη μου έγνοια είναι να βγει μια καλή ιστορία που με ικανοποιεί και ό,τι καλύτερο και πιο αληθινό για εμένα θεωρώ ότι μπορώ να δημιουργήσω τη δεδομένη στιγμή.
Ποιος είναι ο στόχος του εκπαιδευτικού προγράμματος «Πράκτορες του Πλανήτη» και πόσους «πράκτορες» έχετε εκπαιδεύσει μέχρι σήμερα; Ποιες είναι οι αποστολές τους και τι επιδιώκετε να τους μάθετε;
Οι Πράκτορες του Πλανήτη ξεκίνησαν ως μη-κερδοσκοπική οργάνωση πριν την ύπαρξη των βιβλίων και συνεχίζουν ακόμα. Έχουμε εκπαιδεύσει πάνω από τριάντα χιλιάδες παιδιά σε όλη την Ελλάδα πάνω σε άκρως απόρρητες αποστολές. Είναι όλες οι αποστολές βιωματικής περιβαλλοντικής μάθησης με θεματικές όπως νερό, ενέργεια, θάλασσα, βιοποικιλότητα, απορρίμματα. Ο στόχος μας είναι να συνειδητοποιήσουν τα ίδια τα παιδιά πως μπορούν να λάβουν πρωτοβουλίες, να γίνουν υπεύθυνοι πολίτες και να αναλάβουν δράση ώστε να συμβάλουν στην επίλυση των προβλημάτων.
Τι χρειάζεται να κάνει ένας εκπαιδευτικός που ενδιαφέρεται να λάβει μέρος η τάξη του στα σχολικά προγράμματα της οργάνωσης;
Όλα τα προγράμματα της οργάνωσης είναι εγκεκριμένα από το Υπουργείο Παιδείας, για την εφαρμογή στο πλαίσιο της ευέλικτης ζώνης στο σχολείο. Ένας εκπαιδευτικός αρκεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο email μας info@planetagents.org. Μπορεί επίσης να κατεβάσει δωρεάν τους εκπαιδευτικούς οδηγούς που συνοδεύουν τα βιβλία και βρίσκονται διαθέσιμοι στον ιστότοπο των Eκδόσεων Μεταίχμιο, αλλά και στην ιστοσελίδα μας planetagents.org. Επίσης, διοργανώνουμε πολλές εκδηλώσεις σε συνεργασία με διάφορους φορείς, όπως στο Μουσείο Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ ή με το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς. Για να μαθαίνει κάποιος όλα τα νέα μας, μπορεί να κάνει εγγραφή στο newsletter μας και να μας ακολουθήσει στο Facebook.
Ποια αισθήματα δημιουργεί το πρόγραμμά σας στα παιδιά; Πως αισθάνονται σαν πράκτορες του πλανήτη;
Τα παιδιά ενθουσιάζονται με το ρόλο τους και αποζητούν και άλλες πολλές αποστολές. Θα έλεγα πως είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένα απέναντι στα περιβαλλοντικά προβλήματα, γιατί είναι πράγματα που τα βλέπουν. Βλέπουν δηλαδή τα πλαστικά σκουπίδια στις παραλίες και στη φύση και γνωρίζουν πως αυτό είναι λάθος, ειδικά οι ηλικίες 7-12 στις οποίες απευθυνόμαστε. Έχουν μεγάλη επιμονή για να καταφέρουν τους στόχους τους και εκπαιδεύουν και τους γονείς τους – γίνονται μια αφορμή εκπαίδευσης όλης της οικογένειας. Γνωρίζουμε όλοι πως όταν τα παιδιά βάλουν κάτι στο μυαλό τους, το επιδιώκουν με μεγάλη αφοσίωση. Αυτό ακούμε και από τους γονείς μικρών πρακτόρων.
Η διασκεδαστική διαδραστική προσέγγιση φέρνει πιο κοντά τα παιδιά στις σελίδες ενός βιβλίου;
Αυτό που έχω προσπαθήσει να κάνω, είναι να μεταφέρω τη βιωματική περιβαλλοντική εκπαίδευση σε μορφή βιβλίου. Γι’ αυτό θέλω ο αναγνώστης να είναι και ο πρωταγωνιστής και πιστεύω ότι αυτή η προσέγγιση φέρνει το παιδί πιο κοντά στην καρδιά των θεμάτων, διότι φαίνεται ότι το αφορά. Σε αυτό έχουν βοηθήσει πάρα πολύ και τα σκίτσα του εικονογράφου μας Στέφανου Κολτσιδόπουλου, τα οποία συναρπάζουν τους αναγνώστες.
Μπορεί ένα βιβλίο από μόνο του να διαμορφώσει συμπεριφορές;
Δεν ξέρω αν αρκεί ένα βιβλίο. Το πιο σημαντικό θα έλεγα πως είναι η οικογένεια. Όλα ξεκινούν από το σπίτι και φυσικά όλα τα ερεθίσματα που δέχεται το παιδί είναι πολύ σημαντικά, το σχολείο, τα βιβλία, αλλά το βασικότερο απ’ όλα είναι η οικογένεια και γι’ αυτό χαίρομαι πολύ όταν βλέπω Πράκτορες, οι οποίοι εφαρμόζουν αυτά που μαθαίνουν μαζί και με την οικογένεια.
Σας επιφορτίζει με ευθύνη η ενασχόληση με τις παιδικές ψυχές;
Σίγουρα είναι μια μεγάλη ευθύνη, δεν το σκέφτομαι όμως έτσι. Προσπαθώ να γράψω την ιστορία και να μεταφέρω τα μηνύματα που θεωρώ σωστά χωρίς διδακτισμό. Θα ήθελα δηλαδή το βιβλίο να μπορεί να διαβαστεί ευχάριστα και από έναν ενήλικα.
Πως νιώθετε που η συγγραφή σας φέρνει σε επαφή με τη παιδικότητα; Γεμίζει την κάθε μέρα σας με αισιοδοξία και χαρά;
Χαίρομαι ιδιαίτερα που η ενασχόλησή μου με φέρνει κοντά στα παιδιά. Θεωρώ μεγάλη τιμή το να μπορώ να βρίσκομαι κοντά τους. Στα θέματα ειδικά τα περιβαλλοντικά πολλές φορές σκεφτόμαστε απαισιόδοξα, γιατί τα προβλήματα είναι τεράστια και τα κακά νέα συνήθως πολύ περισσότερα από τα καλά. Οπότε το να βρίσκομαι κοντά τους με γεμίζει αισιοδοξίαγιατί βλέπουν τα πράγματα πιο απλά και αυτή είναι η πραγματικότητα, αλλά εμείς οι ενήλικες το έχουμε ξεχάσει.
Υπάρχει μέλλον για το βιβλίο; Πιστεύετε ότι τα παιδιά θα βρουν τον τρόπο να συνεχίσουν να αγαπούν το παιδικό βιβλίο;
Δεν πιστεύω πως το παιδικό βιβλίο θα εξαφανιστεί ποτέ. Το βιβλίο που θα αγκαλιάσουν τα παιδιά και θα το κρατήσουν σφιχτά, είναι αυτό που τα έχει συγκινήσει, αυτό που τους εμπιστεύτηκε μια ιστορία που αγάπησαν. Η χρήση της τεχνολογίας δεν μπορεί να εξαφανίσει αυτή την σχέση. Φυσικά όμως και μπορούμε να κάνουμε πράγματα για να ενισχύσουμε το βιβλίο και εμείς ως γονείς, όπως το να αγαπάμε και εμείς τα βιβλία, να ακούμε τα ενδιαφέροντα των παιδιών για να τους δίνουμε τη δυνατότητα να επιλέξουν τα βιβλία που θέλουν και να συζητούμε μαζι τους τα βιβλία που διάβασαν.
Ευχαριστούμε τη συγγραφέα Ελένη Ανδρεάδη για την ευγενική παραχώρηση της συνέντευξης και ευχόμαστε κάθε ευτυχία και καλοτάξιδες δημιουργίες.
-συνέντευξη
Λυδία Ψαραδέλλη
Διαβάστε επίσης:
Οι Πράκτορες του Πλανήτη προσεχώς στα βιβλιοπωλεία της Κίνας
Η bestseller σειρά βιβλίων «Πράκτορες του Πλανήτη» τώρα και σε ολόκληρο τον αραβικό κόσμο