Το συγκεκριμένο σεμινάριο απευθύνεται σε συγγραφείς, σεναριογράφους, αλλά και σε όσα άτομα έχουν μια ιδέα που πιστεύουν ότι αξίζει να την εξελίξουν, και θέλουν να την υλοποιήσουν σε σενάριο ταινίας.
Πιο συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να πάρουν βασικές γνώσεις του κόσμου του σεναρίου, να μάθουν τι συμβαίνει στο εξωτερικό και στην Ελλάδα με τις διασκευές βιβλίων σε σενάριο, να μάθουν βασικά βήματα πάνω στο σενάριο αλλά και μυστικά του πώς θα μπορούσαν να εξελίξουν το υλικό που έχουν ήδη δημιουργήσει σε σενάριο και να κατανοήσουν το πώς λειτουργεί η βιομηχανία του κινηματογράφου όσον αφορά τη μετατροπή ενός βιβλίο σου σενάριο. Μετά το τέλος του συγκεκριμένου σεμιναρίου, οι συμμετέχοντες θα έχουν βασική αλλά ουσιαστική γνώση για το πώς θα μπορούσαν να μετατρέψουν το υλικό τους σε σενάριο.
Το σεμινάριο διαρκεί δύο εξάωρα περίπου για ένα σαββατοκύριακο και είναι ομαδικό. Κάποιες σημειώσεις είναι πιθανώς χρήσιμες να ληφθούν από τους συμμετέχοντες. Οπτικοακουστικό υλικό θα δίνεται όλη τη διάρκεια του σεμιναρίου.
Τι προσφέρει αυτό το σεμινάριο:
- Βασικές αρχές και ιδιαιτερότητες μετατροπής ενός βιβλίου σε σενάριο. Γιατί να επιλεγεί το δικό σας έργο;
- Εκμάθηση βασικών αρχών σεναρίου αλλά και κλειδιών που μπορούν να εξελίξουν την γραφή και την σκέψη ενός συγγραφέα, εν γένει.
- Γνωριμία με τον κόσμο της παραγωγής σεναρίου (τα μυστικά της παραγωγής).
Ενδεικτικά ερωτήματα που θα αναλυθούν:
- Για ποιον λόγο οι εταιρίες επιλέγουν/επιθυμούν βιβλία και comic books, και τα διασκευάζουν (παραδείγματα στην οθόνη, μέσω laptop/προτζέκτορα).
- Ενδεικτική ανάλυση σε κάποιες ταινίες
- Πώς επιλέγεται το σωστό βιβλίο;
- Ποια είναι τα κριτήρια;
- Μπορεί να κρατηθεί η ατμόσφαιρα του βιβλίου;
- Ποιες οι διαφορές γραφής ταινίας σε σχέση με ένα σενάριο.
- Δυσκολίες παραγωγής εν γένει.
- Πώς διαχειρίζεται ο συγγραφέας τη θέση του στο έργο και στην εξέλιξη του σε σενάριο;
- Ποιες είναι οι παράμετροι κλειδιά μέσα στο βιβλίο που πρέπει να αναπτυχθούν σε σενάριο;
- Βήμα-βήμα προετοιμασίας προσαρμογής ενός βιβλίου σε σενάριο.
- Μοίρασμα προσωπικής εμπειρίας μετατροπής βιβλίου μου σε σενάριο.
- Ανάλυση ταινιών με κακή διασκευή του βιβλίου και αντίστοιχα εξαιρετική.
- Βασικές αρχές και ιδιαιτερότητες μετατροπής ενός βιβλίου σε σενάριο. Γιατί να επιλεγεί το δικό σας έργο;
- Ποια η διαφορά του σεναρίου από τα άλλα είδη γραφής. Τι είναι το logline, η σύνοψη, η περιγραφή του χαρακτήρα. Πως προσεγγίζουμε το σενάριο ως τέχνη ή ως τεχνική;
- Ξεκινάμε με τους χαρακτήρες ή με την πλοκή;
- Ποια είναι τα βασικά αρχέτυπα κάθε ιστορίας, Ποια είναι τα 12 βήματα που κρύβει η κάθε ιστορία μέσα της; Η πανάρχαια κυκλική ροή της ιστορίας και οι σύγχρονες παραλλαγές αρχής και τέλους (λ.χ., open-closed endings, archplot, miniplot, antiplot, κ.ά.).
- Ο πυρήνας ενός σεναρίου: Inciting incident, story event, beat, scene, sequence, Act I, Act II, Act III, point of no return, story climax, resolution.
- Τέλος θα κατανοήσει τον ρόλο του συμβολισμού στην ανάπτυξη ενός σεναρίου καθώς ο σεναριογράφος είναι ο πρώτος σκηνοθέτης του έργου. Σε πόσα επίπεδα μπορούμε να αναπτύξουμε τον συμβολισμό σε ένα σενάριο.
- Ποια είναι τα μέσα που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο σεναριογράφος μέσω του διαλόγου και του subtext ώστε να προχωρήσει η ιστορία του.
Κόστος συμμετοχής στα σεμινάρια:
Το κόστος παρακολούθησης για κάθε συμμετέχοντα ανέρχεται στα 80 ευρώ (ο νόμιμος Φ.Π.Α. δεν συμπεριλαμβάνεται), για το σύνολο του 2ημέρου και των παρεχόμενων υλικών-εργαλείων.
Ημερομηνία διεξαγωγής σεμιναρίου:
Το 2ήμερο σεμινάριο διασκευής βιβλίου σε σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στις 11 & 12 Νοεμβρίου, Σάββατο και Κυριακή στις 11 π.μ. στην Κωλέττη 15 (Εξάρχεια) στον χώρο των Πρότυπων εκδόσεων Πηγή. Διαβάστε εδώ.
* Τα τμήματα του σεμιναρίου θα είναι ολιγομελή, οπότε θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας! Εφόσον ενδιαφέρεστε, μην αμελήσετε να «κλείσετε» θέση μέσω email (info@seikilo.com) ή τηλεφώνου (2311 27 28 03 ή 2110 12 69 00)!
Με την υποστήριξη των:
Πρότυπων εκδόσεων Πηγή, Εκδόσεις iWrite και εκδόσεις Δαιδάλεος!
Αλεξάνδρα Μπελεγράτη
Βραβευμένη συγγραφέας, σεναριογράφος και θεατρική συγγραφέας
H Αλεξάνδρα Μπελεγράτη είναι συγγραφέας, σεναριογράφος και θεατρική συγγραφέας. Είναι μέλος της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος.
Έχουν εκδοθεί δύο μυθιστορήματα της το «Έτσι έπρεπε να γίνει» από τις εκδόσεις Iason Books (IASON BOOKS) το 2011 και το «Κουτί με τα ανθισμένα κοσμήματα» από τις εκδόσεις Πηγή το 2013. Το θεατρικό της έργο «Έξω από το σώμα» εκδόθηκε από τις εκδόσεις Iason Books το 2016. Έχει γράψει επίσης, τα θεατρικά έργα: «Κλωστή», «Ballroom dance» και «Λέξεις ανάμεσα μας».
Το σενάριό της στα αγγλικά “You are My Only Sunshine” διακρίθηκε ανάμεσα στα πέντε καλύτερα του London Greek Film Festival 2010. Το Δεκέμβρη του 2012 στα Angel Film Awards – Monte Carlo/Monaco, πήρε τα βραβεία: “Best Special Mention Screenplay” & “Best Family Drama Screenplay”. Αυτή την περίοδο δύο σενάρια της το ένα στα αγγλικά και το άλλο στα ελληνικά βρίσκονται σε στάδιο προπαραγωγής σε συνεργασία με εταιρίες παραγωγής στο εξωτερικό. Έχει δουλέψει ως σύμβουλος σεναρίου σε τέσσερα σενάρια στο εξωτερικό.
Έχει γράψει και σκηνοθετήσει το ντοκιμαντέρ “Bones to the Sea” που είναι αφιερωμένο στη ζωή του φιλέλληνα Prof. Andrew Horton. Επίσης, έχει γράψει το σενάριο και έχει κάνει την οργάνωση παραγωγής του ντοκιμαντέρ «Μια μέρα στο Βρυσάκι» που παρουσιάστηκε στο Athens Fringe Festival 2013.
Στον τομέα της διδασκαλία έχει κάνει τα εξής:
Το 2012, και μετά από πρόσκληση του Πανεπιστημίου της Οκλαχόμα παρουσίασε δημιουργική της δουλειά και δούλεψε με τις τάξεις του Σεναρίου εκεί ως Visiting Lecturer. Το 2012-2013, στον Πολυχώρο Βρυσάκι δούλεψε με ενήλικες για εννέα μήνες πάνω στην δημιουργική γραφή και το σενάριο. Επίσης, δούλεψε με παιδιά 10-12 ετών στο Χριστουγεννιάτικο workshop στον πολυχώρο στο Βρυσάκι, με θέμα «Δημιουργική γραφή για παιδιά – ταξίδι στην μαγεία των λέξεων…». Το 2014-2015 συνεργάστηκε με τον πολυχώρο Dasein Lab όπου παρουσίασε Workshop Σεναρίου. Το 2016 συνεργάστηκε με τον πολυχώρο «Εργαστήρια Τέχνης & Πολιτισμού «ΖΩ-γραφή-ζω». Το 2015, 2016, 2017 εκτός των δικών της σεμιναρίων πάνω στη δημιουργική γραφή και το σενάριο, συνεργάστηκε και συνεχίζει να συνεργάζεται στη διδασκαλία ηθοποιών και φοιτητών (σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη) με την casting director, Λυδία Γεωργανά, πάνω στα αρχέτυπα εδώ και τρία χρόνια. Το 2016 παρουσίασε το «εργαστήριο του συγγραφέα» ένα πρόγραμμα για παιδιά και εφήβους, σε ιδιωτικά εκπαιδευτήρια στην Αθήνα για παιδιά Δημοτικού, Γυμνασίου.