ΣΜΥΡΝΗ – από τον κοσμοπολιτισμό έως του εθνικισμούς

ΣΜΥΡΝΗ – από τον κοσμοπολιτισμό έως του εθνικισμούς

Οι εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ σας προσκαλούν στην εισήγηση με θέμα:

ΣΜΥΡΝΗ – από τον κοσμοπολιτισμό έως του εθνικισμούς

του καθηγητή Hervé Georgelin

την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017, στις 19:15-21:00

 Η εισήγηση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Σεμιναρίου Σύγχρονης Ιστορίας

του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Δήμου Κηφισιάς, που συντονίζει ο ιστορικός Βλάσης Αγτζίδης.

Έπαυλη Δροσίνη-Βιβλιοθήκη Δήμου, οδός Αγ. Θεοδώρων & Κυριακού, Κηφισιά

Είσοδος ελεύθερη

 

Κυκλοφόρησε η 3η έκδοση του βιβλίου ΣΜΥΡΝΗ από τον κοσμοπολιτισμό έως τους εθνικισμούς του Hervé Georgelin, σε μετάφραση Μαρίας Μαλαφέκα. Ο ερευνητής και συγγραφέας Hervé Georgelin δίνει ανάγλυφα την περίπλοκη ιστορία της ιδιαίτερης πληθυσμιακής μείξης στην οθωμανική Σμύρνη από το τέλος της δεκαετίας του 1870 έως τις παραμονές του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και την καταστροφή της πόλης.

HERVÉ GEORGELIN
ΣΜΥΡΝΗ
Από τον κοσμοπολιτισμό
έως τους εθνικισμούς
Μετάφραση: Μαρία Μαλαφέκα

ISBN: 978-960-04-3437-8, σελ. 360, τιμή: 18.25 €, 2007, 3η έκδοση 2017

Η Σμύρνη στα μέσα του 19ου αιώνα γοητεύει με τον αστραφτερό κοσμοπολιτισμό της. Προάγγελος της τόσο επίκαιρης σήμερα πολυπολιτισμικότητας, συγκεντρώνει στους κόλπους της όλες τις ανθρώπινες ομάδες των Βαλκανίων και της Εγγύς Ανατολής. Σταυροδρόμι λαών, πολιτισμών, θρησκειών, ιδεών. Πρότυπο πνευματικής άνθησης, οικονομικής ευμάρειας και κοινωνικής προόδου.
Ο ερευνητής και συγγραφέας Hervé Georgelin δίνει ανάγλυφα την περίπλοκη ιστορία αυτής της ιδιαίτερης πληθυσμιακής μείξης. Εξετάζει την κοινωνική και πολιτική ζωή στην οθωμανική Σμύρνη από το τέλος της δεκαετίας του 1870 έως τις παραμονές του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και την καταστροφή της πόλης. Περιγράφει τις δραστηριότητες, τις πρακτικές και την αλληλεπίδραση των διαφορετικών πληθυσμών, εξετάζοντας τις επιρροές που δέχονται από τις μητροπόλεις της Ευρώπης. Φωτίζει την εύθραυστη συνύπαρξη τους υπό το πρίσμα της διαφορετικής παιδείας που προωθεί η κάθε εθνότητα, παράγοντας αποσταθεροποιητικός, όπως υποστηρίζει, για μια ομοιογενή τοπική κουλτούρα.
Στο πολιτικό σκηνικό, τα ιστορικά γεγονότα ερμηνεύονται σε δύο αντικρουόμενα επίπεδα: την επίσημη κρατική γραμμή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και το τοπικό κοινοτικό πνεύμα που στηρίζουν οι κάτοικοι ανεξαρτήτως εθνικών καταβολών. Το τέλος της Σμύρνης είναι τελικά η αρχή του βίαιου τέλους όλων των κοσμοπολίτικων πόλεων της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο Hervé Georgelin, είναι Λέκτορας Ιστορίας στο Τμήμα Τουρκικών σπουδών του ΕΚΠΑ. Ήταν διδάκτωρ Ιστορίας και πολιτισμών του École des Hautes Études en Sciences Sociales, ερευνητής στην έδρα Ζαν Μονέ του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου της Φλωρεντίας και μέλος της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών. Έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα για το τέλος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.