Με επίκεντρο την Καλκούτα και τους ορυζώνες στη Δυτική Βεγγάλη τα τέλη της δεκαετίας του 1960, ο Neel Mukherjee στο βιβλίο του που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις GEMA σε μετάφραση Μιχάλη Λαλιώτη με τον τίτλο «Η ζωή των άλλων», μας συστήνει την πλούσια οικογένεια της οποίας ο εγγονός γίνεται μέλος του κομμουνιστικού κόμματος της Ινδίας και ξεσηκώνει τους αγρότες εναντίον των ιδιοκτητών.
Με έναν συγκλονιστικό πρόλογο που αποτυπώνει την φρίκη των συνθηκών κάτω από τις οποίες ζουν οι φτωχοί εργάτες, λίγο πιο μακριά από το πλούσιο σπίτι του γαιοκτήμονα, στερημένοι από νερό και φαγητό στα πρόθυρα του θανάτου, ο συγγραφέας ξεκινάει μια αφήγηση που δεν χαρίζεται στον αναγνώστη.
Ώριμη και πυκνή η γραφή απαιτεί την απόλυτη προσοχή καθώς τα πρόσωπα είναι πολλά και το μυαλό οφείλει να σεβαστεί την λεπτομερή εξιστόρηση. Σε μια προσπάθεια να διευκολύνει αυτό το συγγραφικό ταξίδι, το βιβλίο περιλαμβάνει οικογενειακό δέντρο, χάρτη της Δυτικής Βεγγάλης αλλά και γλωσσάρι.
Ο συγγραφέας μοιάζει να κινείται με ενσυναίσθηση στην θέση του κάθε προσώπου: των εργατών που δεν έχουν πληρωθεί εδώ και έναν χρόνο, του ιδιοκτήτη που δεν τους ορίζει πια αλλά και κάθε ενός από τα πρόσωπα που ζουν στις σελίδες του.
Το φαγητό, η προετοιμασία αλλά και η πείνα έχουν την τιμητική τους καθώς αναδεικνύουν τις κοινωνικο-οικονομικές διαφορές. Περιγραφές με κάθε λεπτομέρεια, όχι μόνο του τοπίου αλλά και των χαρακτήρων και της πλούσιας και φτωχής ζωής, δίνουν ιδιαίτερη λογοτεχνική αξία σε αυτές τις σελίδες.
Δεν λείπουν οι τραγωδίες αλλά και οι χαρές που διαδραματίζονται γύρω από την έντονη πολιτική δράση και αντίδραση. Ο εξτρεμιστικός πολιτικός ακτιβισμός αναδεικνύεται μέσα από μια εποχή αναταραχών. Μέσα από την αφήγησή του γινόμαστε μάρτυρες μιας έντονης περιόδου όπου οι άνθρωποι και η κοινωνία δοκιμάζονται. Η ζωή δεν είναι εύκολη.
Έξυπνο με δυνατές περιγραφές, προσφέρει στον αναγνώστη τροφή για σκέψη και προβληματισμό.
-κριτική
Λυδία Ψαραδέλλη
Λίγα λόγια για το βιβλίο
Μαμά, έχω κουραστεί να καταναλώνω, να παίρνω, να αρπάζω και να χρησιμοποιώ. Είμαι τόσο φουσκωμένος που νιώθω ότι δεν μπορώ πια να ανασάνω. Φεύγω για να βρω λίγο αέρα, κάποιο μέρος όπου θα μπορέσω να εξαγνιστώ, να αποδιώξω τη ζωή που μου δόθηκε και να φτιάξω τη δική μου. Αισθάνομαι πως ζω σε νοικιασμένο σπίτι. Είναι καιρός να βρω δικό μου… Συγχώρεσέ με…
Καλκούτα 1967. Χωρίς να το έχει προσέξει η οικογένειά του, ο Σουπράτικ έχει εμπλακεί επικίνδυνα στον εξτρεμιστικό πολιτικό ακτιβισμό. Ωθούμενος από την ιδεαλιστική επιθυμία να αλλάξει τη ζωή του και τον κόσμο γύρω του, το μόνο που αφήνει πίσω του προτού εξαφανιστεί είναι ένα σημείωμα.
Το γερασμένο ζευγάρι των προπατόρων της οικογένειάς του, των Γκος, διαφεντεύει το μεγάλο σπιτικό, αγνοώντας ότι κάτω από τη σχεδόν αρυτίδωτη επιφάνεια της ζωής τους, το έδαφος χάνεται. Εκτός από τις φαρμακερές έχθρες μεταξύ συννυφάδων, τα ολέθρια μυστικά και τις δυσκολίες της οικογενειακής επιχείρησης, η οικογένεια διαλύεται ακολουθώντας τους κραδασμούς της κοινωνίας γύρω της. Γιατί είναι εποχή αναταραχής, αναπόφευκτων και ασταμάτητων αλλαγών: το χάσμα ανάμεσα στις γενιές, αλλά και ανάμεσα στους έχοντες και τους μη έχοντες είναι μεγαλύτερο από ποτέ.
Φιλόδοξη, πλούσια και ανθρώπινη, Η ζωή των άλλων ανατέμνει την ψυχή ενός έθνους ξεδιπλώνοντας την ιστορία μιας οικογένειας. Μυθιστόρημα που καταπιάνεται με πολλά πράγματα, όπως τα όρια της ενσυναίσθησης και η φύση της πολιτικής δράσης, θέτει το ερώτημα: πώς φανταζόμαστε τη θέση μας ανάμεσα στους άλλους στον κόσμο; Μπορούμε να τη φανταστούμε εκ νέου; Και ποιο είναι το τίμημα; Ένα μυθιστόρημα ακατάβλητης δύναμης και συναισθηματικής σφοδρότητας.