Από τη Μαριάντζελα Ψωμαδέλλη
Πόσο μικρά και πόσο έξυπνα μπορούν να αποδειχτούν τα ψέμματα που επιλέγουμε να πούμε στην οικογένειά μας; Κάνουν καλό στις ανθρώπινες σχέσεις μας ή είναι αναπόφευκτο πως κάποιος στο τέλος θα πληγωθεί; Οι απαντήσεις δόθηκαν το βράδυ της Τετάρτης στη σκηνή του θεάτρου «Κάτια Δανδουλάκη» όπου και παρακολουθήσαμε το αριστουργηματικό έργο του Τζο Ντι Πιέντρο, «Έξυπνα μικρά ψέμματα» σε σκηνοθεσία του Πέτρου Φιλιππίδη.
Φαινομενικά, πρόκειται για μια κωμωδία με θέμα τη σύγχρονη οικογένεια και τις συζυγικές σχέσεις και απιστίες. Στην ουσία όμως, το έργο του αμερικανού συγγραφέα που γράφτηκε το 2013, είναι βαθιά συναισθηματικό και ισορροπεί ανάμεσα στην ιλαρότητα και την ευαισθησία.
Η ιστορία αφορά ένα νιόπαντρο γιο και μπαμπά (Αλμπέρτο Φάις), ο οποίος ανακοινώνει στον πατέρα του (Γιώργος Παρτσαλάκης) πως διατηρεί παράνομη σχέση με την personal trainer του στο γυμναστήριο και είναι έτοιμος να τινάξει το γάμο του στον αέρα. Η γυναίκα του (Δανάη Σκιάδη) δεν γνωρίζει τίποτα καθώς είναι αφοσιωμένη στο μεγάλωμα του πρώτου τους παιδιού και ονειρεύεται ρομαντικά ταξίδια με το σύζυγό της. Οι γονείς και ιδιαίτερα η μητέρα του νεαρού άντρα (Κάτια Δανδουλάκη) αναλαμβάνουν δράση με σκοπό να βοηθήσουν το παιδί τους να αντιμετωπίσει την κρίση στο γάμο του και να μην διαλύσει το σπίτι του. Στην προσπάθειά τους να κρατήσουν ενωμένο το ζευγάρι οι γονείς επιστρατεύουν και κάποια ψέμματα. Ή μήπως είναι τελικά αλήθειες όσα βγαίνουν στην επιφάνεια;
Στο σκηνοθετικό τιμόνι της παράστασης βρίσκεται ο Πέτρος Φιλιππίδης, ο οποίος υπογράφει και τη μετάφραση του έργου μαζί με το γιο του, Δημήτρη. Η απόδοση του έργου είναι σύγχρονη με καθημερινό λόγο. Η παράσταση έχει ρυθμό και η ροή του λόγου είναι γρήγορη με το έξυπνο χιούμορ να εναλλάσεται με έντονα συγκινησιακά φορτισμένες στιγμές χωρίς ωστόσο να χάνεται η ισορροπία. Ο σκηνοθέτης διαχειρίστηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το καλό υλικό των ηθοποιών του παρουσιάζοντας επί σκηνής αληθινούς ήρωες της καθημερινότητάς μας, με τους οποίους ο θεατής ταυτίζεται άμεσα καθώς τους συναντά λίγο πολύ μέσα στο σπίτι του. Ένα έργο που αν και θεματολογικά αναφέρεται σε ψέμματα, κρύβει μεγάλες αλήθειες με την μεγαλύτερη να είναι αυτή της απόλυτης κυριαρχίας της αγάπης στις πραγματικές και ουσιαστικές σχέσεις.
Από το πρώτο του κιόλας λεπτό στη σκηνή, μας κέρδισε ο Γιώργος Παρτσαλάκης στο ρόλο του τρυφερού πατέρα Μπιλ. Ο ηθοποιός μας χάρισε μια ζεστή, ανθρώπινη ερμηνεία χωρίς υπερβολές με άφθονες κωμικές στιγμές μα και στιγμές έντονης συγκίνησης. Πολλές φορές μάλιστα δεν χρειαζόταν καν να μιλήσει αφού οι εκφράσεις του προσώπου του και η στάση του σώματός του, τα μαρτυρούσαν όλα.
Εξαιρετική και η Κάτια Δανδουλάκη στο ρόλο της δυναμικής μητέρας Άλις που κάνει τα πάντα για να βοηθήσει το παιδί της και να σώσει το γάμο του. Η ηθοποιός διαθέτει αμεσότητα και αυθορμητισμό στη σκηνή αναδεικνύοντας περίτεχνα το ρόλο της μητρικής φιγούρας σε μια οικογένεια.
Υποδειγματικό ερμηνευτικά αποδείχτηκε και το νεότερο ζευγάρι που ερμηνεύουν στην παράσταση ο Αλμπέρτο Φάις και η Δανάη Σκιάδη. Ο ρόλος του Αλμπέρτο διαθέτει τις περισσότερες και τις μεγαλύτερες συναισθηματικές διακυμάνσεις, στις οποίες ο ηθοποιός ανταποκρίθηκε και με το παραπάνω. Η Δανάη Σκιάδη με τη σειρά της απέδειξε με την ερμηνεία της πως μπορεί να σταθεί επάξια ανάμεσα σε ηθοποιούς με μεγαλύτερη εμπειρία. Η ηθοποιός διαθέτει πηγαίο ταλέντο και έναν αφοπλιστικό αυθορμητισμό που την κάνουν να ξεχωρίζει επί σκηνής.
Υπέροχα και πλήρως λειτουργικά μας φάνηκαν τα σκηνικά που επιμελήθηκε ο Γιώργος Γαβαλάς για την παράσταση. Δεν θα σταθούμε τόσο στο σαλόνι της εύπορης οικογένειας όσο στην ύπαρξη του αυτοκινήτου επί σκηνής με τον ευφάνταστο τρόπο που αυτό συνέβη.
Τις καλύτερες εντυπώσεις σχηματίσαμε τέλος για τη μουσική επιμέλεια της παράστασης από τον Ιάκωβο Δρόσο. Οι μουσικές επιλογές ήταν στοχευμένες και κατάφεραν να δώσουν αυτό το κάτι παραπάνω στον αέρα της παράστασης.
Στο σύνολό της, η παράσταση «Έξυπνα μικρά ψέμματα» είναι μια αξιόλογη δουλειά που αξίζει να παρακολουθήσετε όχι τόσο γιατί θα γελάσετε αλλά γιατί θα ταυτιστείτε ουσιαστικά με τους χαρακτήρες του έργου και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στις σχέσεις τους.
Καλή σας θέαση!