Ξέφρενες καταστάσεις, απρόοπτα, σεναριακή σπιρτάδα και εξαιρετικές ερμηνείες, είναι τα βασικά συστατικά στην φαρσοκωμωδία, “Μας πήραν είδηση” της Τάνιας Χαροκόπου σε σκηνοθεσία Κώστα Ζέκου, που ανεβαίνει για δεύτερη φορά στη σκηνή του Τεχνοχώρου Εργοτάξιον. Ο Κώστας Ζέκος μας εξηγεί το πώς κάνουν τον κόσμο να γελάει και κατά τη διάρκεια που αποχωρεί από το θέατρο.
- “Μας πήραν είδηση”, στον Τεχνοχώρο Εργοτάξιον, για δεύτερη χρονιά. Μιλήστε μου για το θεατρικό έργο που υπογράφει η Τάνια Χαροκόπου. Ποια είναι η πλοκή;
Με την Τάνια Χαροκόπου είναι η δεύτερη φορά που συνεργαζόμαστε σε δικό της θεατρικό έργο και τη σκηνοθεσία υπογράφω εγώ. Το πρώτο ήταν η κωμωδία «Το άγνωστο σπέρμα». Το «Μας πήραν είδηση» είναι ένα μοντέρνο έργο, με διεισδυτική και χλευαστική διάθεση και με υπερβατικό χιούμορ. Μια φαρσοκωμωδία με σεναριακή σπιρτάδα, αντισυμβατικούς χαρακτήρες και με το κάθε της λεπτό αμήχανο και ξεκαρδιστικό. Η πλοκή του έργου έχει ως εξής:
Ένας άντρας πεθαίνει στα χέρια δυο γυναικών. Δύο γυναίκες μόνες με διαφορετικούς χαρακτήρες η κάθε μία και ένας θεοπάλαβος φίλος όπου προσπαθούν με κάθε τρόπο να εξαφανίσουν το πτώμα, χωρίς να τους πάρουν είδηση. Έρχονται όμως αντιμέτωποι με ξέφρενες καταστάσεις και τελικά….
Δε σας πω και όλο το έργο!
- Υποδύεστε τον “νεκρό”, είστε ακίνητος στο μεγαλύτερο μέρος της παράστασης. Πώς αντέχετε γύρω σας να ξεσπούν σε γέλια, οι συμπρωταγωνιστές σας να λένε τις καλύτερες ατάκες τους. Και εσείς να παραμένετε ακίνητος, αγέλαστος, αμίλητος.
Δεν είναι και το πιο εύκολο που μπορεί να ζήσει ένας ηθοποιός. Υπάρχουν στιγμές που μπορεί να πνίγεσαι, να θες να ξεροβήξεις, να πιαστείς στην ίδια θέση. Εγώ δεν έχω αυτές τις πολυτέλειες. Και το χειρότερο φυσικά είναι να είσαι στη σκηνή με αυτά τα υπέροχα πλάσματα όπως η Αθηνά Μαυρομάτη, ο Γιάννης Μανιός και η Τέτα Σαββάτη που δεν έχουν ησυχία από τα πειράγματα. Παρ’ όλα αυτά, ως ηθοποιός Κώστας, άκουσα τον σκηνοθέτη Ζέκο και παραμένω πιστός στο ρόλο μου.
Κώστας Ζέκος:
“Επιτυχία για εμένα σημαίνει να περνάει καλά ο κόσμος”
- Ποια είναι τα συστατικά εκείνα που κάνουν μια παράσταση πετυχημένη;
Δε νομίζω να υπάρχουν συστατικά που να κάνουν μια παράσταση επιτυχημένη. Αν υπήρχαν θα τα είχαν βρει και όλες οι παραστάσεις θα είχαν επιτυχία. Κανείς δεν ξέρει πως θα πάει μια παράσταση. Τα πάντα στο θέατρο είναι μαγικά. Εκεί που δε το περιμένεις έρχεται η επιτυχία ή η αποτυχία.
- Επιτυχία σημαίνει για εσάς: καλές κριτικές, προσέλευση κόσμου, αναγνώριση καλλιτεχνική;
Επιτυχία για εμένα σημαίνει να περνάει καλά ο κόσμος. Να φεύγει από το θέατρο «γεμάτος» είτε από προβληματισμό, είτε από συγκίνηση. Γεμάτος ερωτηματικά, είτε γελώντας σκεπτόμενος τις ατάκες του έργου. Στη δική μας περίπτωση ο κόσμος γελάει και κατά τη διάρκεια που αποχωρεί από το θέατρο.
- Ποια είναι η πιο αμήχανη στιγμή και ποια η πιο ξεκαρδιστική, στην παράσταση;
Η πιο αμήχανη στιγμή είναι η είσοδος του πτώματος, το οποίο το σέρνουν οι δυο γυναίκες και η πιο ξεκαρδιστική η στιγμή που ενώ προσπαθούν να τον τοποθετήσουν στον καναπέ του βγάζουν, κατά λάθος το περουκίνι που φοράει. Βέβαια οι περισσότερες στιγμές είναι ξεκαρδιστικές αλλά δε θα «κάψω» το σενάριο.
- Τους στίχους από το τραγούδι της παράστασης έχει γράψει ο Γιάννης Μανιός, είναι χαρούμενοι, όσο και η μουσική υπόκρουση που τους συνοδεύει, παρά τη μακαβριότητα του θέματος. Η χαρά πάνε μαζί με τη θλίψη και το αντίθετο;
Υπάρχει η λαϊκή παροιμία «Ούτε γάμος δίχως κλάματα ούτε κηδεία δίχως γέλια». Ο Γιάννης Μανιός, έγραψε ένα υπέροχο τραγούδι για την παράσταση, όπου με τους στίχους του και μόνο προϊδεάζει το θεατή για την υπόθεση του έργου. Βέβαια συνέβαλαν σ΄αυτό η εκπληκτική ερμηνεία της Μελίνας Μακρή και η εξαιρετική μουσική του Φράνκι Λούβαρη.
- Δώστε μου το μήνυμα της παράστασης με ένα στίχο.
Μας πήραν είδηση οι θείες φταίνε
Κι ως τα χαράματα τον Κώστα κλαίμε
Ζωή σε λόγου του όλοι θα λένε….