Ο Κάρλο Σκαταλίνι είναι εκπαιδευτικός και συγγραφέας απλοποιημένης λογοτεχνίας και διδακτικής. Σε μια προσπάθεια να κατανοήσει το νεανικό αναγνωστικό κοινό τα κλασικά έργα παιδικής λογοτεχνίας, ασχολήθηκε με την απλοποίησή τους. Έτσι τα εμπλούτισε με οπτικά βοηθήματα, ξεχωριστό λεξιλόγιο και συντακτικό αλλά και οργάνωση που κάνει ευκολότερη την κατανόηση. Παιχνίδια και δραστηριότητες εμπλούτισαν τις ιστορίες καθώς ο κάθε μικρός, ή μεγάλος, αναγνώστης μπορεί να σημειώσει ό,τι θέλει και να απαντήσει σε σπαζοκεφαλιές και σταυρόλεξα σχετικά με την κάθε ιστορία.
Έτσι σε αυτό το βιβλίο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις GEMA σε μετάφραση Βαγγέλη Κατσιφού, ο συγγραφέας ασχολήθηκε με την ιστορία του Μικρού Πρίγκιπα, το αριστούργημα του Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ. Αγαπημένο βιβλίο μικρών και μεγάλων, μάθημα για όλους μας. Απλοποιημένη η μορφή αλλά τα μηνύματα δυνατά περνάνε στον μικρό τους αναγνώστη με τον πιο όμορφο τρόπο μέσα σε ένα παιχνίδι που ξεκινάει ήδη από την πρώτη σελίδα του βιβλίου. Εκεί που ο μικρός αναγνώστης κάνει αυτό το βιβλίο κτήμα του σημειώνοντας το όνομά του. Εκεί ακριβώς που τα χρώματα τον βοηθούν να εστιάσει σε λέξεις μαγικές, με μεγάλη σημασία.
Η πρώτη γνωριμία με τους χαρακτήρες πραγματοποιείται μέσα από τίτλους που συνδέουν την εικόνα του καθενός τους. Έτσι Ο Μικρός Πρίγκιπας είναι “Ένα παιδί που ήρθε από έναν πολύ μακρινό πλανήτη”, Η αλεπού “Διδάσκει στον μικρό πρίγκιπα σημαντικά πράγματα για τη φιλία” και το Λουλούδι (το τριαντάφυλλο) “είναι σοφό και αγαπάει τον μικρό πρίγκιπα”.
Κάθε κεφάλαιο προετοιμάζει τον μικρό αναγνώστη-ταξιδευτή για το τι θα συμβεί και ποιον πρόκειται να συναντήσει, χωρίζοντας την ιστορία, διευκολύνοντας την αναγνωστική διαδικασία. Η εικονογράφηση ζωντανεύει τους ήρωες και παρασύρει σε αυτό το μαγικό ταξίδι. Οι δύσκολες λέξεις τονίζονται με έντονο χρώμα, όπως και τα σχήματα λόγου και επεξηγούνται στο τέλος κάθε κεφαλαίου.
Αν λατρεύετε τις κλασικές λογοτεχνικές ιστορίες για παιδιά, αν μεγαλώσατε με τον μικρό πρίγκιπα, τότε σίγουρα θα αγαπήσετε αυτό το βιβλίο γιατί ο συγγραφέας του παρέλαβε ένα διαμάντι και το μετέφερε στο σήμερα διατηρώντας την καθαρότητά του.
-κριτική
Λυδία Ψαραδέλλη