Την Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου στις 18:00 οι εκδόσεις Παπαζήση και ο IANOS παρουσιάζουν το βιβλίο του Απόστολου Ι. Παπατόλια, «Η αξιοκρατία ως αρχή και ως δικαίωμα». Το βιβλίο παρουσιάζει την εξέλιξη της αξιοκρατίας από την αρχαιότητα έως τις μέρες μας μέσα από το διάλογό της με έννοιες όπως η δημοκρατία, η ισότητα ή η αποτελεσματικότητα του κράτους.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον ΙΑΝΟ (Σταδίου 24) και η είσοδος είναι ελεύθερη.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:
Νίκος Κ. Αλιβιζάτος, ομ. καθ. Συνταγματικού Δικαίου, Νομική Σχολή ΕΚΠΑ
Ιφιγένεια Καμτσίδου, πρόεδρος ΕΚΔΔΑ-αν. καθ. στο ΑΠΘ
Αντώνης Μακρυδημήτρης, καθ. του Πανεπιστημίου Αθηνών
Την παρουσίαση θα συντονίσει ο Κωνσταντίνος Μενουδάκος πρόεδρος ΣτΕ επί τιμή-πρόεδρος Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.
Λίγα λόγια για το βιβλίο
Πόσο χρήσιμη είναι σήμερα η έννοια της αξιοκρατίας εάν θέλουμε να εφαρμόσουμε δίκαιες πολιτικές στον ευαίσθητο χώρο των προσλήψεων και της στελέχωσης του Δημοσίου; Είναι αλήθεια ότι η αξιοκρατία, είτε ως υποκειμενικό δικαίωμα είτε ως οργανωτική αρχή, παραμένει μια εξόχως ευέλικτη έννοια με ιδιαίτερα αβέβαιο και κυμαινόμενο περιεχόμενο. Το ποιες ιδιότητες «αξίζουν» να επιβραβεύονται και με ποια κριτήρια αναγνωρίζεται η «αξία» του καθενός αποτελούν διαρκώς ανοικτά ερωτήματα που παραπέμπουν μοιραία στις διαφορετικές αντιλήψεις για το τι είναι «δίκαιη μεταχείριση» ή «δίκαιη κοινωνία». Το βιβλίο παρουσιάζει την εξέλιξη της αξιοκρατίας από την αρχαιότητα έως τις μέρες μας μέσα από το διάλογό της με έννοιες όπως η δημοκρατία, η ισότητα ή η αποτελεσματικότητα του κράτους. Το «δικαίωμα στη σταδιοδρομία» φωτίζεται από τις «εγγυήσεις» της αξιοκρατίας στο Σύνταγμα, ενώ οι διαφορετικές μέθοδοι επιλογής του προσωπικού αξιολογούνται στο πλαίσιο των διεθνών τάσεων για αξιοκρατική αναρρύθμιση των προσλήψεων. Αναδεικνύοντας τις σύγχρονες συνθήκες της «πάλης των θέσεων», ο συγγραφέας επιχειρεί να αναδιατυπώσει την έννοια της αξιοκρατίας, προτάσσοντας τη συλλογική διάσταση της «αξίας» και την ευθύνη των χαρισματικών ατόμων να εργαστούν για το κοινό καλό. Σ’ αυτή την «αλληλέγγυα μετα-αξιοκρατία», ο Weber συναντά τον Rawls και τον Μάνεση, ενώ η επιβράβευση του ταλέντου και η ενθάρρυνση της αριστείας συνυπάρχουν αρμονικά και ισότιμα με τους θεσμούς «εγγυημένων ικανοτήτων για όλους», προκειμένου να εξασφαλιστούν ουσιαστικές δυνατότητες επιτυχίας για τα λιγότερο ευνοημένα μέλη της κοινωνίας μας.
Λίγα λόγια για τον συγγραφέα
Ο Απόστολος Παπατόλιας γεννήθηκε στο Βόλο τον Ιούλιο του 1965. Σπούδασε νομικά στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και συνέχισε τις σπουδές του στη Γαλλία. Ως υπότροφος του ΙΚΥ ολοκλήρωσε το πρώτο του DEA στο Δημόσιο Δίκαιο, στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Paris II – Sorbonne το 1990 και το δεύτερο στη Γενική Θεωρία του Δικαίου, στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Paris X – Nanterre, το 1992, όπου πραγματοποίησε και τη Διδακτορική του διατριβή μέχρι το 1995. Έχει θητεύσει ως ειδικός επιστήμονας σε διάφορες υπηρεσίες και διοικητικές αρχές, όπως το Υπουργείο Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, ως Πρόεδρος της Ομάδας Άμεσης Παρέμβασης, το Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών, το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης, ο «Συνήγορος του Πολίτη», οι Διαχειριστικές Αρχές της ΜΟΔ ΑΕ και έχει συμμετάσχει σε διάφορα ερευνητικά προγράμματα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, όπως στο Γαλλικό Υπουργείο Έρευνας, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο ΙΣΤΑΜΕ και στο Ινστιτούτο Αμυντικών Αναλύσεων. Η συνδικαλιστική του δράση ξεκίνησε από το φοιτητικό κίνημα στη Νομική Σχολή Αθηνών και συνεχίστηκε στο Παρίσι, όπου διετέλεσε Γραμματέας του ΔΣ του Συλλόγου των Ελλήνων φοιτητών, Πρόεδρος των κατοίκων της Φοιτητικής Εστίας, καθώς και Ιδρυτικό μέλος της φοιτητικής παράταξης «Πρωτοβουλία Αριστερών Φοιτητών» στο Παρίσι . Διετέλεσε επίσης Γραμματέας της Θεματικής Οργάνωσης Θεσμών και Δικαιωμάτων της ΝΕ ΠΑΣΟΚ Α΄ Αθήνας, μέλος του Τομέα Οργανωτικής Πολιτικής.