Από τη Μαριάντζελα Ψωμαδέλλη
Ροκ καταστάσεις βιώσαμε παρακολουθώντας μια άκρως ενδιαφέρουσα παράσταση το βράδυ της Τετάρτης στο κέντρο της Αθήνας. Ο λόγος για το «Rock Story» της Λείας Βιτάλη, ένα έργο εμπνευσμένο από τη ζωή του Παύλου Σιδηρόπουλου που ανεβαίνει φέτος στο θέατρο Αργώ σε σκηνοθεσία του Γιάννη Καραχισαρίδη.
Πρόκειται για μια ιστορία εμπνευσμένη από τη σύντομη και πολυτάραχη ζωή του Παύλου Σιδηρόπουλου (1948- 1990) που με την ιδιαίτερη προσωπικότητα και το πηγαίο του ταλέντο σημάδεψε την ελληνική ροκ σκηνή. Το έργο είναι διανθισμένο και με αρκετά στοιχεία μυθοπλασίας δίνοντας έμφαση στις οικογενειακές σχέσεις, τη σύγκρουση των γενεών και το κυνήγι των ονείρων για ελεύθερη έκφραση κόντρα στο κατεστημένο.
Το «Rock Story» μας ταξιδεύει πίσω στο χρόνο και συγκεκριμένα στη δεκαετία του 1980 όπου ο Λέο, ένα ροκ είδωλο οδεύει από την απόλυτη ελευθερία και τον ασυμβίβαστο έρωτα στην αυτοκαταστροφή. Οικογενειακό περιβάλλον, χημικές ουσίες, μουσικές, έρωτας και στο κέντρο ένας νέος άνδρας που ανυπομονεί να φθάσει στην κορυφή. Κατά τη διάρκεια μιας ροκ συναυλίας, ο ήρωας θα ξεπεράσει τα όρια και θα αφήσει την τελευταία του πνοή πάνω στη σκηνή. Στα τρία λεπτά που μεσολαβούν από τη ζωή στον θάνατο περνάει από μπροστά του όλη του η ζωή σαν ταινία του σινεμά.
Το κείμενο της συγγραφέως έχει ευδιάκριτη αρχή, μέση και τέλος και θέτει έξυπνα στο στόχαστρο τη ζωή του «πρίγκηπα της ροκ» αναζητώντας τα ουσιαστικά αίτια για τον πρόωρο θάνατό του. Η γραφή της Λείας Βιτάλη φωτίζει την επαναστατική διάθεση των νέων της εποχής υπερασπίζοντας το δικαίωμά τους στη διαφορετικότητα και σε μια ζωή που βασίζεται στα δικά τους θέλω. Η ιδέα της συγγραφέως να ενσωματώσει στη ροή του κειμένου μικρούς μονολόγους, στους οποίους όλα τα μέλη της οικογένειας του καλλιτέχνη συστήνονται σκιαγραφώντας τη σχέση τους μαζί του λειτούργησε καταλυτικά στην διαμόρφωση μιας πιο ολοκληρωμένης εικόνας τόσο του κεντρικού ήρωα όσο και των υπολοίπων χαρακτήρων.
Πίσω από τη σκηνοθεσία αλλά και τη μουσική επιμέλεια της παράστασης βρίσκεται ο Γιάννης Καραχισαρίδης. Ο σκηνοθέτης επέλεξε τραγούδια πασίγνωστων ροκ καλλιτεχνών (Queen, Rolling Stones, Iggy Pop, Kansas, Doors) αλλά και τραγούδια του ίδιου του Σιδηρόπουλου για να ντύσει μουσικά το έργο στήνοντας έτσι από την πρώτη στιγμή την κατάλληλη ατμόσφαιρα για όσα επρόκειτο να παρακολουθήσουμε. Σκηνοθετικά, ο Γιάννης Καραχισαρίδης έδωσε έμφαση στο κείμενο και εστίασε στη σχέση εξάρτησης του πρωταγωνιστή τόσο με τις ουσίες όσο και με τη μητέρα του δίχως όμως να καταφύγει σε περιττούς μελοδραματισμούς.
Υποκριτικά, ξεχωρίσαμε το Βασίλη Παναγιωτίδη στον πρωταγωνιστικό ρόλο του Λεό τόσο για τις εξαιρετικές φωνητικές του ικανότητες όσο και για την αυθεντική ροκ φιγούρα του που ενίσχυσε την σκηνική του παρουσία. Ο ηθοποιός μας έπεισε με την παθιασμένη ερμηνεία του και τις κλιμακωτές του αντιδράσεις για την πορεία του ήρωα προς την αυτοκαταστροφή. Εξαιρετική πραγματικά και η Αιμιλία Υψηλάντη στο ρόλο της μητέρας του Λεό, μιας καταπιεσμένης γυναίκας που πνίγει με την αγάπη της τον μονάκριβο γιο της απαιτώντας τον πρωταγωνιστικό ρόλο στη ζωή του. Η ερμηνεία της ηθοποιού, αν και ήταν πλούσια σε δραματικές εντάσεις, είχε μέτρο και εκπληκτικό ρυθμό. Μας άρεσε πολύ και η Έλια Βεργανελάκη στο ρόλο της Γιασεμής, της ερωτικής συντρόφου του Λεό. Η ερμηνεία της ήταν τρυφερή και μας συγκίνησε πολύ.
Τέλος, οι στοχευμένοι φωτισμοί της έμπειρης Κατερίνας Μαραγκουδάκη αλλά και το μυστηριώδες video art του Γιάννη Βολιώτη ανήκουν αναμφισβήτητα στα συν της παράστασης. Στο πνεύμα της εποχής βρήκαμε και τα κοστούμια της Χριστίνας Κωστέα.
Τι αντίτιμο έχει η προσωπική μας ελευθερία και τα όνειρα που αφήνουμε να πετάξουν ψηλά; Τί φρένα βάζουμε στην πορεία μας και πόσο έτοιμοι είμαστε να υποστούμε τις συνέπειες των πράξεών μας; Μια επίσκεψη στο θέατρο Αργώ και την παράσταση «Rock Story» αρκεί για να σας δώσει τις απαντήσεις.
Καλή σας θέαση!