Πως ταξιδεύει η μουσική και πώς τα μουσικά όργανα; Ποιο είναι το ταξίδι της ζωής ενός μουσικού οργάνου; Πού «γεννήθηκε» και πόσους τόπους επισκέφθηκε για να ζήσει και να «δημιουργήσει»;…
Ένα ταξίδι στην ιστορία και στο χαρακτήρα του μουσικού οργάνου «κανονάκι», από τα δεξιοτεχνικά χέρια των «κανονιέρηδων» της μουσικής!
Μια ερευνητική διαδρομή σε ένα όργανο της μουσικής παράδοσης που κοσμεί με την παρουσία και τον ρόλο του την τροπική μουσική σε ένα πολύ εκτεταμένο γεωγραφικό χώρο.
Η ιστορία του είναι πολύ μακριά. Συνδέεται ίσως άμεσα με την Σχολή των Πυθαγορείων από όπου προέρχεται και το όνομα του. «Κανών», «ο Κανόνας του Πυθαγόρα», «το μονόχορδο του Πυθαγόρα»… Εικάζεται ότι κατά την εποχή της ακμής των Πυθαγορείων η μορφή του οργάνου καθόριζε για πρώτη φορά τις αριθμητικές σχέσεις που προσδιορίζουν τα μουσικά διαστήματα της οκτάβας! Στην μακριά πορεία της εξέλιξης του, όργανα παρόμοια με αυτό εντάχθηκαν και χρησιμοποιήθηκαν στους κόλπους της Αραβικής και Οθωμανικής μουσικής και μετεξελίχθηκαν μέσα στους αιώνες, παίρνοντας κατά τον 19ο και 20ο αιώνα την σημερινή μορφή του.
Άνθρωποι και τόποι, χώρες και ήπειροι, αγκαλιάζουν σύμφωνα με τις εκφραστικές ανάγκες τους τη μορφή και τις δυνατότητες αυτού του «εν εξελίξει» οργάνου, επιβεβαιώνοντας την απεραντοσύνη και την οικουμενικότητα της μουσικής τέχνης.
Οι κανονιέρηδες δεξιοτέχνες του ξεχωριστού αυτού οργάνου, Απόστολος Τσαρδάκας, Στέφανος Δορμπαράκης, Τάσσος Πούλιος, Ιφιγένεια Ιωάννου και Ηλίας Μαντικός, μας αποκαλύπτουν την σύνθετη υπόστασή του και τις πτυχές της μουσικής έκφρασής του, ταξιδεύοντάς μας από την Αθήνα στη Σμύρνη, στην Κωνσταντινούπολη, στη Μεσοποταμία, στην Βόρεια Αφρική και στην Ευρώπη, όπου το κανονάκι με τις κατά τόπους μορφές παρουσίας του, έγραψε την δική του ξεχωριστή μουσική ιστορία.
Σκηνοθεσία: Αντώνης Τσάβαλος
Έρευνα – σενάριο: Αντώνης Τσάβαλος
Φωτογραφία: Κώστας Ματίκας
Μοντάζ: Άλκης Αντωνίου
Οργάνωση παραγωγής: Μαρία Τσαντέ
Παραγωγή: filmellon
|
|