ΑΛΕΞΗΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ –  ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ «ΜΠΑΡ ΦΛΩΜΠΕΡ» ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ

Written by on 28 Σεπτεμβρίου 2017

ΑΛΕΞΗΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ

 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ «ΜΠΑΡ ΦΛΩΜΠΕΡ» ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ

 Ο Ελληνοβουλγαρικός Σύλλογος ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ – Γέφυρα Πολιτισμού (Сдружение Аристотел -Културен мост. Ελληνοβουλγαρικός σύνδεσμος Αριστοτέλης) σε συνεργασία με τις εκδόσεις ΠΑΝΟΡΑΜΑ, παρουσίασαν  με μεγάλη επιτυχία το μυθιστόρημα του Αλέξη Σταμάτη «Μπαρ Φλωμπέρ» στη Σόφια, στην αίθουσα «ΣΤΕΦΑΝ ΓΚΕΤΣΕΒ» της Ελληνικής Πρεσβείας, λεωφ. Evlogi George“ № 103.

Το «Μπαρ Φλωμπερ», που κυκλοφόρησε  στην Ελλάδα το 2000 (εκδόσεις Κέδρος)  και επανεκδόθηκε το 2012  (Εκδόσεις Καστανιώτη), έγινε αμέσως μπεστ σελερ και μέχρι σήμερα έχει μια αδιάλειπτα επιτυχημένη παρουσία στα βιβλιοπωλεία με τουλάχιστον μια νέα έκδοση ανά χρόνο. Ταυτόχρονα, το βιβλίο αυτό είχε μια μοναδική – για τα δεδομένα της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας – πορεία, αφού εκδόθηκε σε επτά ευρωπαϊκές χώρες: Γαλλία (δύο φορές, την δεύτερη από τις εκδόσεις Hachette Livre de Poche και ακολούθως Calman Levy Livre de Poche), Μεγάλη Βρετανία, Ισπανία, Ιταλία, Σερβία, Πορτογαλία, Βουλγαρία. Η εκδήλωση αυτή έγινε στα πλαίσια της περιοδείας του βιβλίου στις πρωτεύουσες των χωρών, στις οποίες έχει εκδοθεί και ακολούθησε εκείνην του Οκτωβρίου του 2016 που έγινε με μέγαλη  επιτυχία στην Πρεσβεία της Ελλάδας στο Παρίσι.

Την εκδήλωση παρουσίασαν η  μεταφράστρια του βιβλίου Zdravka Mihaylova

(εκδόσεις ПАΝОРАМА, 2015) και ο κριτικός λογοτεχνίας και καθηγητής στο New Bulgarian University Yordan Eftmov. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν αρκετοί Βούλγαροι καθηγητές Πανεπιστημίων (Ντάνοβα, Πορομανσκα, Καζάνσκι κ.α), εκπρόσωποι της βουλγαρικής ακαδημίας επιστημών, αρκετοί Βούλγαροι φιλόλογοι, δημοσιογράφοι, φοιτητές και Βούλγαροι καλλιτέχνες,  οι οποίοι είχαν την ευκαιρία και να συνομιλήσουν με τον συγγραφέα του βιβλίου, Αλέξη Σταμάτη. Η συνομιλία στράφηκε και στο μυθιστόρημα του Αλέξη Σταμάτη «Χαμαιλέοντες», που μιλάει για την κρίση και την πιθανότητα έκδοσης του στη γείτονα χώρα.

 

Βίντεο –  συνέντευξη του συγγραφέα Αλέξη Σταμάτη σε λογοτεχνικό μπλογκ της Βουλγαρίας (στα ελληνικά):

https://www.youtube.com/watch?v=uYGA3-troKY&app=desktop


Current track

Title

Artist