Η διοργάνωση «Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» του Δήμου Αθηναίων προσκαλεί το αναγνωστικό κοινό στην 6η Σκυταλοδρομία Λόγου, την Τρίτη 27 Νοεμβρίου και ώρα 19:00, στο Δημαρχιακό Μέγαρο της Αθήνας (αίθουσα Τελετών), όπου ο ποιητής, διηγηματογράφος και σκηνοθέτης Θοδωρής Γκόνης παραδίδει τη σκυτάλη στον συγγραφέα Μάκη Τσίτα.
Η Σκυταλοδρομία Λόγου πραγματοποιείται κάθε μήνα στην Αθήνα και φέρνει κοντά Έλληνες συγγραφείς από διαφορετικά κειμενικά είδη σε μια πρωτότυπη διαδοχή ιδεών, κειμένων και λόγου. Μετά τους Τίτο Πατρίκιο, Παντελή Μπουκάλα, Ρέα Γαλανάκη, Δημήτρη Δασκαλόπουλο – Μαρία Στασινοπούλου, Νίκο Βατόπουλο, ο Θοδωρής Γκόνης παραδίδει τη σκυτάλη στον Μάκη Τσίτα, με αφορμή τα παιδικά βιβλία του Και βγάζω το καπέλο μου (Εκδόσεις Κόκκινη Κλωστή Δεμένη, 2018) και Ο αδέσποτος Κώστας (Εκδόσεις Ψυχογιός, 2014). Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας «Έλληνες Συγγραφείς» και η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό. Τη συζήτηση συντονίζουν οι: Νατάσα Βησσαρίωνος, δημοσιογράφος, και Ανθούλα Δανιήλ, δρ φιλολογίας – κριτικός λογοτεχνίας. Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Άγρα, Κόκκινη Κλωστή Δεμένη και Ψυχογιός.
Ο προηγούμενος σκυταλοδρόμος, Νίκος Βατόπουλος, παραδίδοντας τη σκυτάλη στον Θοδωρή Γκόνη, με αφορμή το βιβλίο του Εφτά λευκά πουκάμισα (Εκδόσεις Άγρα, 2017), σχολίασε: «Η τελευταία συλλογή διηγημάτων του δοξάζει την πλαστικότητα, την ευλυγισία και τον πλούτο της ελληνικής γλώσσας, με έναν τρόπο σχεδόν εμμονικό. Είναι μικρές ιστορίες, που διαγράφουν μεγάλες εσωτερικές διαδρομές. Έχει έναν τρόπο να φέρνει τη γεύση της σκόνης, των καρπών, του χώματος, του ξύλου, της σάρκας. Ο χώρος του Γκόνη είναι κοιτίδα μνήμης. Σαν ένα απλό, αρχέγονο, ελληνικό σπίτι».
Ο Θοδωρής Γκόνης στην εκδήλωση σχολίασε: «Στα διηγήματά μου έχω προσωπικά βιώματα. Ταξιδεύοντας διαρκώς μεταξύ βορρά και νότου έχω νιώσει τον νόστο, τη νοσταλγία της επιστροφής στον τόπο και τον χρόνο. Πατρίδα για μένα είναι ο χρόνος κι εκεί που βλέπεις με καθαρό μάτι τον εαυτό σου – και η Αθήνα με βοήθησε πολύ σε αυτό. Επίσης, τρέφω μεγάλο πάθος για τους δασκάλους μου, που μου έδωσαν τη δυνατότητα να γίνω κι εγώ μέρος των έργων τους. Είμαι ευγνώμων για κάποιους ανθρώπους που είχαν από μένα αίτημα ποιότητας και αυστηρότητα. Όταν παίρνεις στα χέρια σου ένα Όχι, είναι υπέροχο να το γυρίζεις σε Ναι! Αυτό μου δίνει δύναμη. Η συμβουλή είναι το χειρότερο πράγμα. Ας αφήσουμε να μιλά καλύτερα το παράδειγμα». Για την επιλογή του να δώσει τη σκυτάλη στον συγγραφέα Μάκη Τσίτα, δήλωσε: «Επέλεξα να δώσω τη σκυτάλη στον Μάκη Τσίτα, επειδή έχω διαβάσει τα βιβλία του, τόσο τα παιδικά, όσο και ενηλίκων –όπως το βραβευμένο το 2014 από την Ευρωπαϊκή ΈνωσηΜάρτυς μου ο Θεός– και εκτιμώ τη γραφή του. Αυτό που μου κεντρίζει το ενδιαφέρον είναι ότι γράφει για παιδιά, αλλά όχι μόνον. Οι παιδικές ιστορίες του δεν αφορούν μόνο παιδιά. Αυτό μ’ αρέσει πολύ και στο θέατρο, με τα έργα που είναι γραμμένα υποτίθεται για παιδιά, αλλά διαβάζοντάς τα διαπιστώνω ότι απευθύνονται και στους μεγάλους».
Ο Μάκης Τσίτας σχολίασε σχετικά: «Τον Θοδωρή Γκόνη τον θαυμάζω και τον παρακολουθώ χρόνια, κυρίως ως στιχουργό. Τα τραγούδια του με έχουν συντροφεύσει σε σημαντικές στιγμές της ζωής μου. Είναι μεγάλη μου χαρά που η σκυτάλη περνάει σ’ εμένα, σε αυτή την πολύ ωραία διοργάνωση, παρέα με τόσο σημαντικούς δημιουργούς!»
Στη Σκυταλοδρομία Λόγου, συγγραφείς επιλέγουν ο καθένας το αγαπημένο του βιβλίο από διαφορετική κατηγορία λόγου (Ποίηση, Ιστορία, Βιογραφία/Απομνημονεύματα/Ημερολόγιο, Μυθιστόρημα, Νουβέλα/Διήγημα, Επιστήμη, Θέατρο, Βιβλία για παιδιά και εφήβους, Φιλοσοφία, Κριτική/Δοκίμιο, κ.ά.). Στη συνέχεια, καλούν τον συγγραφέα του βιβλίου αυτού σε έναν ανοικτό, δημόσιο διάλογο με τη συμμετοχή του κοινού, παραδίδοντάς του τη σκυτάλη προκειμένου, στην επόμενη εκδήλωση, να επιλέξει και να παρουσιάσει τον επόμενο δημιουργό. Η δράση διαρκεί όλη τη χρονιά της διοργάνωσης. Συντονιστές-παρουσιαστές της εκάστοτε εκδήλωσης είναι εκπρόσωποι από τον χώρο των γραμμάτων και των τεχνών – καλλιτέχνες, συγγραφείς, δημοσιογράφοι, πανεπιστημιακοί, κ.ά. Παράλληλα, στην εκδήλωση γίνονται αναγνώσεις ή και προβολές οπτικοακουστικού υλικού.
Στοιχεία για τους συγγραφείς:
Ο Θοδωρής Γκόνης γεννήθηκε στο Ναύπλιο. Είναι απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Πέλου Κατσέλη. Σπούδασε Οικονομικά. Εργάστηκε ως ηθοποιός μέχρι το 1996 και έκτοτε ασχολείται κυρίως με τη σκηνοθεσία. Έχει συνεργαστεί με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, το Μέγαρο Μουσικής, ΔΗΠΕΘΕ και θιάσους του ελεύθερου θεάτρου, σκηνοθετώντας σύγχρονα και κλασικά έργα. Επίσης, έχει γράψει και σκηνοθετήσει αρκετές μουσικοθεατρικές παραστάσεις. Διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου και του ΔΗΠΕΘΕ Σερρών. Την περίοδο αυτή είναι καλλιτεχνικός διευθυντής στο Φεστιβάλ Φιλίππων και το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας.
Έχει συνεργαστεί ως στιχουργός με τους σπουδαιότερους Έλληνες συνθέτες του έντεχνου ελληνικού τραγουδιού. Από τις Εκδόσεις Άγρα κυκλοφορούν τα βιβλία του: Τραγούδια (1993), Ένα τραγούδι για τον Νίκο Γκάτσο (1993), Λόγια για τραγούδια (1997), Τα πορτοκάλια της Παλαιάς Επιδαύρου (2000), Αγρινίου. Καρόλου Ντηλ και Τσιμισκή (2004), Καρόλου Ντηλ και Τσιμισκή (2008), Ο ύπνος της Αδριανουπόλεως (2011), Εφτά λευκά πουκάμισα (2017). Από τις Εκδόσεις Γαβριηλίδη κυκλοφορούν τα βιβλία του: Η πύλη της ξηράς (1993) και Ο Ξεπεσμένος Δερβίσης (2007), ενώ για τις Εκδόσεις Μεταίχμιο έχει επιμεληθεί το βιβλίο Ναύπλιο: Μια πόλη στη λογοτεχνία (2004).
Ο Μάκης Τσίτας γεννήθηκε το 1971 στα Γιαννιτσά. Πήρε πτυχίο δημοσιογραφίας και συνεργάστηκε με ραδιοφωνικούς σταθμούς στη Θεσσαλονίκη. Από το 1994 ζει μόνιμα στην Αθήνα και εργάζεται στον χώρο των εκδόσεων. Ήταν αρχισυντάκτης του λογοτεχνικού περιοδικού Περίπλους (1994-2005) και συνεκδότης και διευθυντής του περιοδικού για το βιβλίο Index (2006-2011). Το 2012 ίδρυσε το Diastixo.gr, το ενημερωτικό site για το βιβλίο και τον πολιτισμό. Είναι μέλος του Δ.Σ. της Εταιρείας Συγγραφέων.
Λογοτεχνικά κείμενά του έχουν συμπεριληφθεί σε ανθολογίες, έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά και εφημερίδες κι έχουν μεταφραστεί στα γερμανικά, τα γαλλικά, τα ισπανικά, τα αγγλικά, τα εβραϊκά, τα αλβανικά, τα σουηδικά, τα φινλανδικά και τα ιταλικά. Έργα του σκηνοθέτησαν η Σοφία Καραγιάννη (Θέατρο Vault), η Έρση Βασιλικιώτη («Θέατρο των Καιρών»), η Taru Makela (Christine and Goran Schildt Foundation, Φινλανδία) και ο Alexandru Mazgareanu (Θέατρο Nottara, Ρουμανία). Στίχους του μελοποίησαν ο Γιώργος Σταυριανός, ο Τάκης Σούκας και η Τατιάνα Ζωγράφου. Έχει εκδώσει τρία βιβλία για ενήλικες και είκοσι βιβλία για παιδιά. Για το μυθιστόρημά του Μάρτυς μου ο Θεός έλαβε το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2014 (European Union Prize for Literature) και τιμήθηκε από τον Δήμο Αθηναίων, τον
Δήμο Πέλλας, τον Δήμο Έδεσσας, τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Έδεσσας και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Το Μάρτυς μου ο Θεός κυκλοφορεί ήδη σε 8 ευρωπαϊκές γλώσσες και πρόκειται σύντομα να κυκλοφορήσει σε άλλες 4.
Το πρόγραμμα της διοργάνωσης «Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» του Δήμου Αθηναίων υλοποιείται χάρη στη στήριξη και των δωρητών: Μέγας δωρητής είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Χρυσοί δωρητές είναι το Ίδρυμα Ι. Λάτση και η εταιρία Core Α.Ε. Δωρητές είναι το Ίδρυμα Ωνάση, το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ), το Ίδρυμα Α.Κ. Λασκαρίδη και ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων Λόγου (ΟΣΔΕΛ). Πολύτιμοι υποστηρικτές είναι η Aegean Airlines, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών και η εταιρία Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑΣΥ).