Με αφορμή την κυκλοφορία από τις εκδόσεις Σοκόλη του παραμυθιού του γνωστού παιδιάτρου Δρ Σπύρου Μαζάνη συνομιλούμε μαζί του για όνειρα που βλέπουμε ενώ είμαστε ξύπνιοι, τη σπουδαιότητα των παραμυθιών στη μάχη κατά των ασθενειών, τα αποτελέσματα της παραπληροφόρησης σε σχέση με τα εμβόλια αλλά και για τον τζίρο των φαρμακευτικών εταιρειών.
Ο Βόλιος Εμβόλιος είναι το πρώτο παραμύθι το οποίο μιλά για το πόσο σημαντικά είναι τα εμβόλια ενώ ταυτόχρονα στοχεύει στο να καθησυχάσει τις φοβίες των παιδιών και να καλλιεργήσει, τόσο σε αυτά όσο και στους γονείς, τη νοοτροπία ότι η πρόληψη μέσω του εμβολιασμού είναι ο μεγαλύτερος σύμμαχός τους σε θέματα υγείας.
Το παραμύθι συνυπογράφουν ο Δρ Σπύρος Μαζάνης και η δημοσιογράφος υγείας Φλώρα Κασσαβέτη. Την εικονογράφηση έχει επιμεληθεί η εικαστικός Μαρία Κουτρουμπά, απόφοιτη της Σχολής Βακαλό. Το παραμύθι κλείνει με ένα πλούσιο Παράρτημα (με δραστηριότητες για τα παιδιά, σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς, ιστορία των εμβολίων, βιβλιογραφία) από τη Δρ Νάντια Κουρμούση, υπεύθυνη Ψυχικής Υγείας στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση στην Ανατολική Αττική.
Δρ. Μαζάνη, σας ευχαριστούμε που θα μας μιλήσετε για το βιβλίο σας. Ποιος είναι ο Βόλιος Εμβόλιος;
Ο Βόλιος Εμβόλιος είναι ο κεντρικός ήρωας του παραμυθιού. Ήταν ένα κακό μικρόβιο που με την βοήθεια των γιατρών μετατράπηκε σ’ ένα καλό. Κάτι-ας πούμε-σαν άσωτος γιος. Πλέον, το καλό μικρόβιο έχει ένα σοβαρό έργο να φέρει εις πέρας. Τι κάνει; Παίρνει ένα πατίνι και ένα σακίδιο στην πλάτη και με τη βοήθεια της τσουλήθρας, που δεν είναι άλλη από την σύριγγα του παιδιάτρου, τσουλάει μέσα στο σώμα του Άρη. Το σακίδιό του είναι γεμάτο από τις φωτογραφίες των κακών μικροβίων και ο Βόλιος Εμβόλιος τις κολλάει παντού, ώστε όταν κάποια στιγμή τα καταζητούμενα μικρόβια κάνουν την είσοδό τους, η αστυνομία των αντισωμάτων να τα συλλάβει.
Τι σας οδήγησε στην συγγραφή της συγκεκριμένης υπόθεσης με έναν τόσο εντυπωσιακό χαρακτήρα και ποια ανάγκη έρχεται να καλύψει;
Μετά από μια περίοδο παγκόσμιας επιτυχίας των τελευταίων 70 ετών και αφού εξαφάνισαν πολλές αρρώστιες επικίνδυνες για τη ζωή των ανθρώπων ή μείωσαν σημαντικά τους θανάτους από μολυσματικές ασθένειες, τα μικρόβια περνούν μια περίοδο επαναπροσδιορισμού, αιχμάλωτα από την ίδια την επιτυχία τους! «Γιατί να κάνω τόσα πολλά εμβόλια αφού δεν αρρωσταίνω;», ρωτάει ο Άρης. Ο Άρης και η μαμά του δεν έχουν ζήσει θανατηφόρες επιδημίες, οι οποίες εξαφανίστηκαν ή μειώθηκαν λόγω των εμβολίων και δεν αντιλαμβάνονται ότι αν σταματήσουν οι εμβολιασμοί θα προκύψουν ξανά επιδημίες και εκατομμύρια θάνατοι.
Το παραμύθι «Βόλιος Εμβόλιος» απευθύνεται στα παιδιά, ώστε να κατανοήσουν με απλό και όχι επιτακτικό τρόπο τη σημασία των εμβολίων και
σαν παιχνίδι να περάσει στο υποσυνείδητο τους η αγάπη για τον Βόλιο, τον Τολιο, τον Κολιo και κάθε καλό μικρόβιο.
Μιλήστε μας για τη συνεργασία σας με τις κυρίες Φλώρα Κασσαβέτη και Μαρία Κουτρουμπά, για την ολοκλήρωση του Βόλιου Εμβόλιου.
Η ιδέα του παραμυθιού προέκυψε μέσα από τη συνεργασία μου με την Φλώρα Κασσαβέτη. Έχοντας κάνει πολλά επιστημονικά θέματα σε διαδίκτυο, τηλεόραση και περιοδικά, με απλό τρόπο ώστε να είναι κατανοητά από τις μαμάδες, σκεφθήκαμε ότι ένα παραμύθι θα ήταν ο καλύτερος τρόπος να μάθουν τα παιδιά την αξία των εμβολίων. Τα παραμύθια εντυπωσιάζουν τα παιδιά, ταυτίζονται με τους ήρωες και μπορείς να τους περάσεις πολλά μηνύματα χωρίς δυσκολίες.
Η εικαστικός Μαρία Κουτρουμπά πέτυχε να αποδώσει με αξιολάτρευτο τρόπο την εικονογράφηση και την έκφραση του κειμένου ώστε το αληθινό παραμύθι να φαντάζει εκπληκτικά δεμένο από κάθε άποψη.
Πιστεύετε ότι τα παραμύθια αντλούν την θεματολογία τους από τις μεγαλύτερες φοβίες των ανθρώπων;
Τα παραμύθια είναι τα όνειρα που τα βλέπουμε, ενώ είμαστε ξύπνιοι. Μπορούμε να βάλουμε τους ήρωες να κάνουν ό,τι θέλουμε εμείς: Το καλό να πολεμάει το κακό και το όμορφο το άσχημο. Και όπως συμβαίνει συνήθως και στον κινηματογράφο, στο τέλος νικάει πάντα το καλό.
Μ’ ένα παραμύθι κοίμιζαν πάντοτε οι μαμάδες τα μωρά τους. Με τους μύθους οι αρχαίοι Έλληνες και ο Αίσωπος δίδαξαν σε όλο τον κόσμο τα μηνύματα που ήθελαν. Μ’ ένα παραμύθι για τα εμβόλια μπορούμε να περάσουμε την αλήθεια για την χρησιμότητα τους.
Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους: το κύμα και η δυσπιστία του κόσμου απέναντι στα εμβόλια είναι όλο και εντονότερη. Τι συμβουλεύετε σχετικά με τα εμβόλια τους γονείς που έρχονται στο ιατρείο σας και πώς τους καθησυχάζετε σε σχέση με πιθανές παρενέργειες;
Αρκετοί γονείς είναι παραπληροφορημένοι από το κίτρινο κομμάτι του διαδικτύου και όχι μόνο για τα εμβόλια. Πρέπει να διαβάζουν μόνο επίσημα άρθρα και να ψάχνουν την αλήθεια, σαν να διάβαζαν τις ετικέτες των προϊόντων που αγοράζουν στο μάρκετ.
Χρειάζεται πολύ λίγος χρόνος για να εξηγήσεις σ’ έναν υπεύθυνο γονιό ότι αν το παιδί του αρρωστήσει και μείνει παράλυτο από μια αρρώστια, παρότι υπάρχει εμβόλιο για να το προστατέψει, τότε θα έχει τύψεις σε όλη την ζωή του.
Χρειάζεται πολύ λίγος χρόνος για να καταλάβει ο γονιός ότι ένα παιδί χωρίς εμβόλιο είναι σαν να οδηγεί μηχανάκι χωρίς κράνος!
Η αποχή από τους εμβολιασμούς είναι μόνο θέμα δυσπιστίας ή και οικονομικής κρίσης; Ποια μέτρα θεωρείτε ότι μπορούν να παρθούν σχετικά;
Είναι καθαρά θέμα παραπληροφόρησης ή αμέλειας. Όλα τα εμβόλια χορηγούνται δωρεάν σ’ όλες τις χώρες του κόσμου, επειδή έχει αναγνωρισθεί η αξία τους, ώστε να σώζουν ζωές και να μειώνουν το οικονομικό κόστος νοσηλείας και επιβάρυνσης των κρατικών προϋπολογισμών.
Για να το πούμε πιο καθαρά: Με τα εμβόλια ουσιαστικά αγοράζεις υγεία!
Και για όσους νομίζουν ότι οι φαρμακευτικές εταιρίες κερδίζουν υπερβολικά από τα εμβόλια, οι στατιστικές λένε ότι ο τζίρος τους από τα εμβόλια είναι μόνο 3% και ότι θα ήταν πολλαπλάσιο από τα φάρμακα για την θεραπεία των αντίστοιχων ασθενειών.
Μιλήστε μας για το που θα διατεθούν τα πνευματικά δικαιώματα συγγραφής και εικονογράφησης του βιβλίου σας και πώς πάρθηκε αυτή η απόφαση.
ΟΛΑ τα συγγραφικά και εικονογραφικά έσοδα θα πάνε για φιλανθρωπικό σκοπό. Συγκεκριμένα, θα δοθούν στην παιδιατρική κλινική του Αττικού Νοσοκομείου, διότι εκεί υπάρχει ένα τμήμα αναφοράς για την Ευρώπη, όπου αντιμετωπίζονται παιδιά με σπάνιες και χρονιές παθήσεις των βρόγχων.
Η απόφαση πάρθηκε σε συνάρτηση με τα εμβόλια που και αυτά τα παιδιά τα έχουν ανάγκη. Η απόφαση πάρθηκε διότι όπως τα εμβόλια είναι ένα δώρο που κάνουν οι γονείς στα παιδιά τους, έτσι και ο Βόλιος Εμβόλιος θέλει να δωρίσει κάτι μικρό στο λιθαράκι της υγείας τους.
Πιστεύετε στη δύναμη του βιβλίου; Μπορεί να διαμορφώσει συμπεριφορές και να εκπαιδεύσει; Κι αν ναι, πιστεύετε ότι μέσω του παραμυθιού προσεγγίζεται πλέον ευκολότερα και ο γονιός που δεν αφιερώνει χρόνο στο διάβασμα;
Το βιβλίο αυτό δεν είναι ένα απλό βιβλίο: είναι ένα παραμύθι! Δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο κάτι ανάλογο. Οποίος το ξεφυλλίζει, το αγαπάει αμέσως. Οι σελίδες του είναι γεμάτες τρυφερότητα και νομίζεις ότι κάνεις πατίνι σε μια πίστα με πολλές διαδρομές που σε κάθε στροφή μαθαίνεις αλήθειες που σου παίρνουν το φόβο για τις ενέσεις και τα εμβόλια.
Επηρεάζει ο μαγικός κόσμος των παραμυθιών τους ενήλικες όλο και περισσότερο καθώς μεγαλώνουν;
Όλοι οι ενήλικες έχουμε μέσα μας και ένα παιδί. Το παραμύθι έχει τη δύναμη να μας πάει στο υποσυνείδητο μας και να μας παρασύρει σε παλιές διαδρομές, όπου με τιμόνι την ξενοιασιά μπορούσαμε να ονειρευόμαστε ό,τι και όπως το θέλαμε. Όταν 10 άνθρωποι διαβάσουν το ίδιο παραμύθι, θα φτιάξουν στο μυαλό τους 10 διαφορετικές εικόνες. Αυτή είναι η δύναμη του παραμυθιού!
Για το τέλος, ποιο μήνυμα θα θέλατε να στείλετε μέσω της στήλης μας σε γονείς αλλά και συγγραφείς;
Θέλω να τους πω το εξής: Επειδή η ζωή και το μέλλον των ανήλικων παιδιών μας εξαρτάται από τις σωστές αποφάσεις μας, δεν πρέπει να αμελούμε τις υποχρεώσεις μας προς αυτά. Μετά από την ανακάλυψη του καθαρού πόσιμου νερού, η μεγαλύτερη ανακάλυψη είναι τα εμβόλια για την πρόληψη μολυσματικών θανατηφόρων ασθενειών από μικρόβια.
Ας αναλογισθούν για μια στιγμή: αν το παιδί που πεθαίνει από μια μολυσματική ασθένεια θα σκεφτόταν αν το αγαπούσε ο γονιός του που δεν το εμβολίασε, πως θα αισθάνονταν;
Ευχαριστούμε πολύ τον Δρ Σπύρο Μαζάνη και τον εκδοτικό του οίκο για την παραχώρηση της συνέντευξης.
-συνέντευξη
Λυδία Ψαραδέλλη
Λίγα λόγια για το παραμύθι
«Μα δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να κάνω τόσα πολλά εμβόλια κάθε τρεις και λίγο; Ένα δεν φτάνει; Και πώς είσαι σίγουρη ότι το εμβόλιο με προστατεύει;» Οι παραπάνω λογικές απορίες του μικρού Άρη, ο οποίος θα μπορούσε να είναι το οποιοδήποτε παιδί, αλλά και ο φόβος που φωλιάζει στην ψυχή του κάθε φορά που βρίσκεται αντιμέτωπος με τη βελόνα, έγιναν η αφορμή για τη δημιουργία ενός πρωτότυπου και ιδιαίτερα χρήσιμου παιδικού βιβλίου.
Είστε έτοιμοι να μάθετε όλη την αλήθεια και μόνο την αλήθεια για τον Βόλιο Εμβόλιο;
Ένας «μικρός» τεράστιος σύμμαχος της υγείας μας
Ο Βόλιος Εμβόλιος που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Σοκόλη είναι το πρώτο παραμύθι, το οποίο μιλά για τη σημαντικότητα των εμβολίων, προσπαθώντας παράλληλα να καταπολεμήσει τις φοβίες των παιδιών αλλά και να καλλιεργήσει τόσο σε αυτά όσο και στους γονείς τη νοοτροπία ότι η πρόληψη μέσω του εμβολιασμού είναι ο μεγαλύτερος σύμμαχός τους σε θέματα υγείας.
Το υπογράφει ο γνωστός παιδίατρος Δρ Σπύρος Μαζάνης και η δημοσιογράφος υγείας Φλώρα Κασσαβέτη. Την εικονογράφηση έχει επιμεληθεί η εικαστικός Μαρία Κουτρουμπά, απόφοιτη της Σχολής Βακαλό.
Το παραμύθι είναι γραμμένο με φαντασία, σε απλό λόγο, φιλικό για τα παιδιά, ενώ κλείνει με ένα πλούσιο Παράρτημα (με δραστηριότητες για τα παιδιά, σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς, ιστορία των εμβολίων, βιβλιογραφία) από τη Δρ Νάντια Κουρμούση, υπεύθυνη Ψυχικής Υγείας στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση στην Ανατολική Αττική.
Η ιστορία του Βόλιου Εμβόλιου, αυτού του μικροσκοπικού πλάσματος που κατοικεί σ’ έναν μικρό σωλήνα γεμάτο κίτρινο, πράσινο, γαλάζιο ή ροζ υγρό έρχεται ίσως την πιο κατάλληλη στιγμή. Φτάνει μόνο να αναλογιστεί κανείς πως σήμερα υπάρχουν 350.000 ανεμβολίαστα παιδιά για ιλαρά στην Ελλάδα, και, σύμφωνα με την Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία, το αντιεμβολιαστικό κίνημα που ανταπτύχθηκε τα τελευταία χρόνια θα αποτελέσει την αιτία για την επανεμφάνιση παλιών λοιμώξεων, λόγω άρνησης των γονιών να εμβολιάσουν τα παιδιά τους.
Βόλιος Εμβόλιος
Ένα αληθινό παραμύθι για τα εμβόλια
Συγγραφείς: Δρ Σπύρος Μαζάνης (παιδίατρος), Φλώρα Κασσαβέτη (δημοσιογράφος)
Εικονογράφηση: Μαρία Κουτρουμπά
Επιστημονική συνεργασία: Νάντια Κουρμούση, Δρ Αγωγής Υγείας
Εκδόσεις: Σοκόλη
Σελίδες: 48
Πρώτη έκδοση: Ιούνιος 2018
Τα πνευματικά δικαιώματα συγγραφής και εικονογράφησης θα δοθούν στο Κέντρο Διάγνωσης και παρακολούθησης ασθενών με Πρωτοπαθή Δυσκινησία Κροσσών, το μοναδικό στην Ελλάδα, που λειτουργεί στο Γενικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο «Αττικόν» από το 2012 (ΦΕΚ 1911/Β) και στο οποίο εξετάζονται και παρακολουθούνται ετησίως περί τα 1700 βρέφη, παιδιά και έφηβοι, που πάσχουν από αδιάγνωστα ή χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού συστήματος.
Δρ Σπύρος Μαζάνης
Αριστούχος διδάκτωρ ιατρικής και χειρουργικής του Πανεπιστημίου της Ρώμης. Είναι παιδίατρος και ιδιωτεύει στον Χολαργό και στο Ίλιον. Έχει βρεθεί ως καλεσμένος ομιλητής για παιδιατρικά θέματα στις δημοφιλέστερες τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές, ενώ αρθρογραφεί σε διάφορα περιοδικά και site (Το Παιδί μου κι Εγώ, Παιδί και Νέοι Γονείς, Εγώ, tlife.gr κ.ά.). Είναι επίσημο μέλος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, του Ελληνικού Κολλεγίου Παιδιάτρων, της Αμερικανικής Παιδιατρικής Εταιρείας, της Εταιρείας Εφηβικής Ιατρικής Ελλάδος και μέλος του ∆.Σ. της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής. Είναι πατέρας δύο παιδιών.
Φλώρα Κασσαβέτη
∆ημοσιογράφος υγείας και σύμβουλος αυτοβελτίωσης. Έχει συνεργαστεί ως συντάκτρια και αρχισυντάκτρια σε περιοδικά παιδιατρικού περιεχομένου, όπως Το Παιδί μου κι Εγώ και Παιδί και Νέοι Γονείς, και άλλα έντυπα ποικίλης ύλης. Εργάζεται ως αρχισυντάκτρια στο περιοδικό Forma και αρθρογραφεί στα site happymom.gr και thriveglobal.gr του Ομίλου Antenna. Συνεργάζεται για τη σύνταξη άρθρων και βιβλίων με κορυφαίους ειδικούς, ενώ έχει πάρει συνεντεύξεις από σημαντικό αριθμό επιστημόνων από τον χώρο της υγείας. Είναι συγγραφέας των βιβλίων Καλώς ήρθες, μωρό μου και Υπάρχει έρωτας με την πρώτη ματιά κι άλλες 99 ερωτήσεις για τον έρωτα. Είναι μητέρα μίας κόρης.