Η Κωνσταντίνα Κοράκη μιλάει για την «Ανταριασμένη»

Η Κωνσταντίνα Κοράκη μιλάει για την «Ανταριασμένη»

Η συγγραφέας Κωνσταντίνα Κοράκη μας μιλάει για το βιβλίο της που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Λυκόφως με τον τίτλο «Η Ανταριασμένη – Οι Φίλοι και τα Κτήρια».

Υπόθεση του βιβλίου

Τι συμβαίνει όταν η πραγματικότητα είναι πιο παράξενη ακόμη και από τα όνειρα; Η απάντηση στο μυθιστόρημα της Κωνσταντίνας Κοράκη «Η Ανταριασμένη, οι φίλοι και τα κτήρια» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λυκόφως.

Η Ανταριασμένη, στα όνειρά της, συναντάει το αλλόκοτο. Όμως, όταν ξυπνάει, αντιμετωπίζει μια σκληρή πραγματικότητα. Ζει σε μία πόλη, όπου οι κάτοικοι προσπαθούν καθημερινά να σκαρφαλώσουν πάνω σε ζωντανά κτήρια, που τρέφονται από αρνητικά συναισθήματα, γι’ αυτό και βασανίζουν τους επίδοξους αναρριχητές.

Η Κωνσταντίνα Κοράκη μιλάει για την «Ανταριασμένη»

Θα βρει συμμάχους στην προσπάθειά της να ανακαλύψει γιατί συμβαίνουν όλα αυτά;

Θα την στηρίξουν οι φίλοι της, όταν βρεθεί αντιμέτωπη με τα κτήρια, σε μία εξωπραγματική μάχη;

Πώς θα αντιδράσουν οι άνθρωποι, τα πλάσματα της φαντασίας και τα κτήρια;

Το βιβλίο περιλαμβάνει artwork που, όπως και το εξώφυλλο, έχει φιλοτεχνηθεί από τον Αλέξανδρο Κοράκη.

 

Η συνέντευξη

Μιλήστε μας για την υπόθεση του βιβλίου σας.

Διαβάζοντας το βιβλίο θα συναντήσετε περιπετειώδεις ναυτικούς, κομψές κυρίες από μια άλλη εποχή, Κλειδοποιούς, πλάσματα του νερού και έναν φιλοσοφημένο γλάρο να ταξιδεύουν μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας. Παράλληλα, παρακολουθούμε τη ζωή στην πόλη της Ανταριασμένης, όπου επικρατεί μια νοσηρή κατάσταση.

Ζωντανά κτήρια βασανίζουν τους κατοίκους, οι οποίοι προσπαθούν καθημερινά να σκαρφαλώσουν πάνω τους, δίχως να σκέφτονται τίποτα άλλο.

Η Ανταριασμένη, η ηρωίδα του βιβλίου, θα προσπαθήσει να ανακαλύψει τι κρύβεται από πίσω και θα έρθει αντιμέτωπη με τα κτήρια και με τον ίδιο της τον εαυτό σε μια αλλόκοτη μάχη με κλειδιά, συναισθήματα και ήχους.

 

Πως εμπνευστήκατε την ιστορία και ποιο μήνυμα θέλετε να  περάσετε στους αναγνώστες σας;

Τις πρώτες παραγράφους τις έγραψα αυτόματα μια μέρα μόλις ξύπνησα. Σιγά σιγά οι χαρακτήρες εμφανίστηκαν στο μυαλό μου και μπλέχτηκαν με διάφορες σκέψεις για την καθημερινότητα και τις σχέσεις. Σίγουρα, πάντως, ήθελα να γράψω κάτι για τη ρουτίνα και την επαναλαμβανόμενη καθημερινότητα που βιώνει ο μέσος άνθρωπος.

Τα μηνύματα είναι πολλά. Είναι μια ιστορία που δίνει έμφαση στη φιλία, την αγάπη, το θάρρος, αλλά και την πάλη με το σκοτεινό κομμάτι του εαυτού μας.

 

Πόσο διάστημα κάνατε να το γράψετε και πως επηρέασε αυτό την καθημερινότητά σας;

Μου πήρε λιγότερο από έναν χρόνο. Για μένα ήταν παρέα σε εκείνη την περίοδο, επειδή δεν δούλευα τόσο, όσο άλλες χρονιές.

 

Ποιο είναι το σημείο εκείνο που απαίτησε περισσότερη δουλειά από μέρους σας ή έχει μια ιδιαίτερη θέση στην καρδιά ή το μυαλό σας και γιατί;

Η Ανταριασμένη είναι το πρώτο μου βιβλίο, οπότε έγραφα ελεύθερα δίχως να σκέφτομαι ιδιαίτερα την τεχνική (ή την προώθηση). Είναι κάτι που δύσκολα θα ξανασυμβεί.

Κάποια στιγμή αποφάσισα να το στείλω στο εξωτερικό και έτσι το μετέφρασα  στα αγγλικά. Εκεί ζορίστηκα, ένιωσα να διάβαζα την ιστορία κάτω από νέα οπτική γωνία, ουσιαστικά σαν  να γνωρίστηκα ξανά με τους χαρακτήρες και το κείμενό μου.

 

Οι χαρακτήρες σας ζουν ακόμα μετά το κλείσιμο των σελίδων του βιβλίου; Τους σκέφτεστε; Πιστεύετε ότι συνεχίζουν να ζουν στη σκέψη των αναγνωστών σας;

Τα πρόσωπα του βιβλίου με συντροφεύουν συχνά, αφού τους έχω συνδέσει με διάφορα κομμάτια της ζωής μου και αποτελούν αφορμή για μικρές ιστορίες. Εξάλλου το δεύτερο βιβλίο, που ολοκλήρωσα πρόσφατα, αποτελεί συνέχεια του πρώτου.

Μια αναγνώστρια μού είχε γράψει ότι σκέφτεται τους χαρακτήρες στα δύσκολα, ίσως να συμβαίνει και με άλλους. Στην Ανταριασμένη παρακολουθούμε πολλούς χαρακτήρες, οπότε είναι πιθανό  ο αναγνώστης να ταυτιστεί με κάποιον.

 

 Ένας συγγραφέας σταματάει ποτέ να γράφει ή να δουλεύει στο μυαλό του την υπόθεση μιας επόμενης ιστορίας που έχει να εξιστορήσει;

Ορισμένοι συγγραφείς γράφουν κάθε μέρα. Στη δική μου περίπτωση, ακόμα και όταν δεν γράφω, σκέφτομαι συνεχώς και παρατηρώ γύρω μου και στη συνέχεια όλα αυτά διοχετεύονται στο κείμενο.

 

Σήμερα διαβάζουμε σε ψηφιακή μορφή βιβλία ενώ έχουμε καταφέρει ακόμα να διατηρούμε την έντυπη μορφή τους. Σε τι μορφή προτιμάτε εσείς να διαβάζετε τα βιβλία; Είστε υπέρ της εξέλιξης;

Διαβάζω πολύ σε έντυπη μορφή, ενίοτε και σε ψηφιακή. Τα ψηφιακά βιβλία είναι μια εναλλακτική πρόταση, ήρθαν για να ενισχύσουν το βιβλίο και να απελευθερώσουν τον συγγραφέα και τον αναγνώστη. Η Ανταριασμένη π.χ. κυκλοφορεί στο Άμαζον  ως ebook στα αγγλικά σε χαμηλή τιμή. Την είχα ανεβάσει πριν βρω εκδοτικό.

Το ψηφιακό βιβλίο είναι πιο οικονομικό, δεν καταλαμβάνει χώρο, μεταφέρεται εύκολα και, κυρίως, προσφέρει στον συγγραφέα την ελευθερία να δημοσιεύσει τη δουλειά του ακόμα και δωρεάν, χωρίς δεσμεύσεις.

 

Τι θα ήταν το χτες, το σήμερα και το αύριο χωρίς βιβλία;

Θα έχαναν την προέκτασή τους. Μέσα από τα βιβλία ταξιδεύουμε στον χώρο και στον χρόνο, ανοίγει το μυαλό μας. Θα ήμασταν εξαιρετικά περιορισμένοι.

 

Μπορεί ένας συγγραφέας να αφυπνίσει το αναγνωστικό κοινό, να το κάνει να κινητοποιηθεί και εν τέλει να διαμορφώσει συμπεριφορές;

Σίγουρα μπορεί, αν και ο άνθρωπος έχει την τάση να ενθουσιάζεται πρόσκαιρα με ένα βιβλίο ή μια ταινία και μετά να επιστρέφει στις συνήθειές του. Η συνήθεια και ο φόβος είναι ισχυροί ανασταλτικοί παράγοντες. Ας μην ξεχνάμε, εξάλλου, ότι τα βιβλία γράφονται με αφορμή την πραγματικότητα που όλοι βιώνουμε. Ίσως, ο συγγραφέας καταφέρνει να εστιάσει σε κάποια θέματα και να μας τα παρουσιάσει με τον τρόπο του, ώστε να τα προσέξουμε και εμείς.

 

Μπορείτε να σκεφτείτε τον εαυτό σας σε ένα παράλληλο σύμπαν όπου δεν ασχολείται καθόλου με τη συγγραφική διαδικασία;

Δεν είναι μακριά αυτό το σύμπαν, αφού δεν έγραφα από πάντα. Θυμάμαι ότι έλειπε κάτι. Ωστόσο, επειδή πλέον ο συγγραφέας πρέπει να ασχολείται σε μεγάλο βαθμό με την προώθηση, η διαδικασία χάνει ένα κομμάτι από τη γοητεία της. Αν διαβάσετε συνεντεύξεις μεγάλων συγγραφέων, όλοι επιμένουν ότι πρέπει να διαβάζεις πολύ για να βελτιώνεσαι, και μάλιστα από όλα τα είδη. Στην εποχή μας λίγοι το κάνουν, λόγω έλλειψης χρόνου αλλά και διάθεσης. Νομίζω ότι ένα διάλειμμα πότε πότε κάνει κάνει καλό.

 

Ευχαριστούμε για την παραχώρηση της συνέντευξης και ευχόμαστε πάντα καλοτάξιδες δημιουργίες.

 

Και εγώ σας ευχαριστώ. Εύχομαι καλή συνέχεια στα έργα σας.

Κωνσταντίνα Κοράκη

https://wordpress.com/view/konstantinakoraki.wordpress.com

 

-συνέντευξη

Λυδία Ψαραδέλλη