«Θα σας μιλήσω για άγρια συναισθήματα, για συνθήκες που επικρατούν στον χώρο εργασίας και δεν επιτρέπουν σε μία γυναίκα να κυοφορήσει και να γεννήσει ένα παιδί, αφού θα έλεγα υπάρχουν τα “εργασιακά αντισώματα” που το σκοτώνουν. Εγώ υποκλίθηκα στα μονοπάτια της δουλειάς μου όπου υπήρχε η λάμψη κι έτσι δεν υποκλίθηκα όταν έπρεπε στην απόκτηση ενός παιδιού. Και τα δύο μαζί δεν γίνεται να συμβαδίσουν. Όταν αποφάσισα πως ήθελα πολύ ένα παιδί, δεν ήταν πια η κατάλληλη ηλικία. Έμεινα έγκυος στην κόρη μου μετά από 9 αποτυχημένες εξωσωματικές και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μου είπαν ότι ίσως δεν τα καταφέρω κι ότι μπορεί να μου πάρουν το παιδί το επόμενο 24ωρο. Την ίδια στιγμή, έμαθα πως ήταν κοριτσάκι. Δάκρυα άρχισαν να τρέχουν στα μάτια μου, δεν μπορούσα να το διαχειριστώ, αλλά είπα στον γιατρό μου “δώσε μου σε μια φωτογραφία τον υπέρηχο του μωρού μου και σου υπόσχομαι ότι εγώ αυτό το κοριτσάκι θα το γεννήσω”. Μου το τύλιξε σε ένα μικρό ρολό, το πήρα μαζί μου και αποσύρθηκα στα σκοτάδια μου. Με αυτόν τον πρώτο υπέρηχο στα χέρια μου και με μια μυτούλα που φαινόταν από τότε ότι ήταν λίγο προς τα πάνω, πορευτήκαμε παρέα, κοιτώντας η μία στα μάτια την άλλη, μέχρι την στιγμή που γεννήθηκε».
Με αυτήν την κατάθεση ψυχής, ξεκίνησε η Ζήνα Κουτσελίνη, την παρουσίαση του βιβλίου «ΕΙΔΑ τον εαυτό μου στα μάτια σου» της Μαρίας Παναγοπούλου, την Τρίτη το βράδυ στο κατάμεστο Kremlino στον Πειραιά. Η γνωστή δημοσιογράφος καθήλωσε το κοινό περιγράφοντας την εμπειρία της από την εποχή που αγωνιζόταν να αποκτήσει ένα παιδί, δίνοντας παράλληλα μήνυμα ελπίδας σε όσες γυναίκες έχουν το ίδιο όνειρο.
Το μυθιστόρημα «ΕΙΔΑ τον εαυτό μου στα μάτια σου», είναι βασισμένο σε μία αληθινή ιστορία. Τα πραγματικά γεγονότα διαδραματίστηκαν στα τέλη της δεκαετίας του ΄50, στην Αθήνα, όταν μια νέα γυναίκα παραδομένη στην λαχτάρα της να γίνει μάνα, σκόρπισε πόνο και δυστυχία στους γύρω της φτάνοντας μέχρι και το έγκλημα. Θύμα και θύτης της ιστορίας, ένας πολύ επιτυχημένος άντρας που μέσα σε μια στιγμή είδε την ζωή του να διαλύεται, χάνοντας σε ένα τραγικό δυστύχημα την γυναίκα, την ερωμένη του και το νεογέννητο παιδί του.
Λίγα χρόνια αργότερα, από ένα περίεργο παιχνίδι της μοίρας, ο άντρας αυτός συνάντησε τυχαία σε ένα χωριό της Χαλκιδικής ένα κοριτσάκι που του έμοιαζε πολύ εμφανισιακά κι ένιωσε την λαχτάρα να το γνωρίσει καλύτερα. Εντελώς ξαφνικά όμως, η μητέρα της μικρής, μία γυναίκα που του ήταν εντελώς άγνωστη, άρπαξε το παιδί της κι εξαφανίστηκε. Από το σημείο αυτό, ξεκινάει ουσιαστικά η δράση του βιβλίου με τις ανατροπές να διαδέχονται η μία την άλλη.
«Τριάντα χρόνια ψάχνω στοιχεία γι αυτήν την ιστορία, κι όμως δεν έχω καταφέρει να εντοπίσω την ίδια την ηρωίδα μου. Σεβόμενη το δικαίωμα της να μην επιθυμεί την δημοσιοποίηση των στοιχείων της, έχω αλλάξει ονόματα και χρονολογίες κι έχω προσθέσει στοιχεία φανταστικά στο βιβλίο, όμως θα ήθελα πολύ να την συναντήσω κάποτε από κοντά. Εάν ζει σήμερα η γυναίκα αυτή, πρέπει να είναι μεταξύ 75 και 80 ετών, ενώ το κοριτσάκι της υπόθεσης πρέπει να είναι μεταξύ 52 και 57 ετών. Το ένστικτό μου, μου λέει ότι είναι ζωντανές και με την βοήθεια του αναγνωστικού κοινού θα καταφέρω να τις βρω», είπε συγκινημένη η συγγραφέας κλείνοντας την παρουσίαση του βιβλίου της.
Στην εκδήλωση μίλησαν επίσης ο ιδιωτικός ερευνητής Γιώργος Τσούκαλης και η ηθοποιός και συγγραφέας Τζένη Καλλέργη. Το παρών έδωσε ο δημοσιογράφος Κώστας Χαρδαβέλλας, αφού η συγγραφέας Μαρία Παναγοπούλου είναι η σύζυγός του, αλλά και πλήθος κόσμου. Ανάμεσά τους ο τ. αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Κυριάκος Καρούτσος, το μέλος του Δ.Σ. του Ελληνικού Ινστιτούτου Πολιτιστικής Διπλωματίας κ. Κυριάκος Μαριδάκης, η εκδότρια κ. Ελένη Κεκροπούλου, οι στιχουργοί Ηλίας Φιλίππου και Αντώνης Ανδρικάκης, η Άννα Νταλάρα, οι δημοσιογράφοι Ελένη Τσαγκά, Κατερίνα Παπακωστοπούλου, Δέσποινα Μανδελενάκη, Έλγκα Νταϊφά, Αρετή Μπέσκα, οι συγγραφείς Ελευθερία Μεταξά, Μαρία Χανιώτου, Γερακίνα Μπουρίκα, Αθηνά Μπούτιβα, ο πρόεδρος των αστυνομικών υπαλλήλων ΝΑ Αττικής Γιώργος Καλλιακμάνης, ο τραγουδιστής Χρίστος Αντωνιάδης και πολλοί άλλοι.