Κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Ενάλιος το βιβλίο του Ζακ Σαλομέ με τίτλο «Μάθε να ζεις με τον εαυτό σου».
Το να μάθεις να δέχεσαι τον εαυτό σου όπως είναι, να τον βλέπεις σαν να είναι ένας φίλος απέναντί σου, που σε βλέπει, σε ακούει, σε συμπονάει, σε στηρίζει, σε αγαπάει (και σίγουρα θα είναι ο καλύτερος φίλος που είχες ποτέ!)… μπορεί να φαντάζει ανόητο, αλλά αυτή είναι η ωραιότερη εμπειρία ζωής!
Το γνώθι σαυτόν!
Ο άνθρωπος που γνωρίζει τον εαυτό του και μαθαίνει να τον ακούει και να τον σέβεται, εμπλουτίζει την προσωπική του ζωή και ισχυροποιεί τον εσωτερικό του κόσμο. Γίνεται σχεδόν άτρωτος σε όλες τις κακουχίες. Δεν παρασύρεται από χίμαιρες, δεν θυσιάζει τα όνειρά του, και ταυτόχρονα δεν βλάπτει τους γύρω του, ούτε παρασύρεται από καταστρεπτικές ματαιότητες.
Μπορεί να γεύεται την ευτυχία, αδιάλειπτα, στις μικρές χαρές της ζωής: ένας περίπατος στην ακροθαλασσιά, ένα καλαίσθητο αντικείμενο για το σπίτι, η ζεστή παρουσία ενός κατοικίδιου, ένα βιβλίο που σε ταξιδεύει ευχάριστα κάποια βροχερή Κυριακή, μία σύναξη φίλων σε ένα ταβερνάκι… Οι απλές ευτυχισμένες στιγμές είναι αυτές που μένουν στη μνήμη μας και μας συνοδεύουν στη διαδρομή της ζωής μας.
Ο συγγραφέας
Ο Ζακ Σαλομέ γεννήθηκε το 1935 στην Τουλούζη. Είναι ψυχοκοινωνιολόγος, πτυχιούχος της Κοινωνικής Ψυχιατρικής της Σχολής Ανωτάτων Κοινωνικών Επιστημών των Παρισίων. Επί 15 χρόνια διευθύνει το Κέντρο Κοινωνικής Ένταξης Νέων, εργάστηκε ως καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Λίλλης, διηύθυνε επί 25 χρόνια το Κέντρο Διαμόρφωσης Ανθρωπίνων Σχέσεων “Η Ώριμη Ματιά” της Ντιζόν και κατόπιν το αντίστοιχο κέντρο στην πόλη Ρουσιγιόν της επαρχίας της Προβηγκίας. Είναι συγγραφεύς 35 και πλέον εργασιών και δοκιμίων πάνω στην ψυχολογία και στην κοινωνιολογία των σχέσεων, καθώς επίσης μυθιστοριογράφος και ποιητής. Εργάζεται κατά κύριο λόγο ως οικογενειακός σύμβουλος με ειδικότητα τη σχέση των ζευγαριών και την αλλαγή προσωπικότητας. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός του βρίσκεται πάντοτε η αποτελεσματική αντιμετώπιση και αποτροπή της ενδοοικογενειακής βίας και η αντιμετώπιση της έλλειψης επικοινωνίας εντός της οικογένειας αλλά και στο σχολείο. Η μεγάλη του ουτοπία είναι να δει κάποια ημέρα να διδάσκεται αποτελεσματικά στα σχολεία η διαπροσωπική επικοινωνία ή “επικοινωνία σχέσεων”, όπως την ονομάζει ο ίδιος, σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, από το δημοτικό μέχρι και το λύκειο.