Το νέο βιβλίο της Αριάδνης Δάντε, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Τσιπούπολη με τίτλο «Ψάχνοντας την ερμηνεία» (Αριάδνη Δάντε, Εκδόσεις Τσιπούπολη, Εικονογράφηση: Τάνια Πεχλιβανίδου, ISBN: 978-82037-5-4, τιμή πώλησης: 13€) έχει στόχο να γνωρίσει στους αναγνώστες τις σημαντικές έννοιες της ασφάλειας των δεδομένων και τους διάφορους κινδύνους ασφαλείας που μπορούν να ανακύψουν κατά τη χρήση του Διαδικτύου.
Η συγγραφέας με τη χρήση έμμετρων στοιχείων ξετυλίγει με όμορφο τρόπο την περιπέτεια της θείας Μνήμης, η οποία δεν έχει «θωρακίσει» πλήρως τον υπολογιστή της και οι μικροί -αλλά και μεγάλοι- μας φίλοι βλέπουν πόσο εύκολα μπορεί ο πονηρός Ενρίκε να της δημιουργήσει προβλήματα.
Στο τέλος του βιβλίου, η Αριάδνη -μέσω του κυβερνοπλίτη Ζήση Συμπολίτη- συστήνει τρόπους προστασίας από τους κινδύνους του Διαδικτύου. Το βιβλίο ανήκει στη σειρά «Μαθαίνω Πληροφορική δίχως Υπολογιστή» και απευθύνεται σε παιδιά άνω των 9 ετών, εφήβους και ενήλικες.
Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου
Η θεία Μνήμη ετοιμάζει ένα πάρτι-έκπληξη για τη μικρή της ανιψιά, την Τύχη. Αποφασίζει λοιπόν να παραγγείλει βιβλία για τους προσκεκλημένους της από τον κύριο Φωτεινό, μια τούρτα παγωτό από την κυρία Τζένη και χυμούς και μπαλόνια από το παντοπωλείο της κυρίας Λίας. Για να οργανώσει καλύτερα το πάρτι, χρησιμοποιεί μια εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων από τον ηλεκτρονικό της υπολογιστή και συνεννοείται (ή τουλάχιστον προσπαθεί να συνεννοηθεί) γραπτώς με τους τρεις ιδιοκτήτες των καταστημάτων.
Όμως, η θεία Μνήμη είναι αρκετά δημοφιλής συγγραφέας και αυτό την καθιστά στόχο στο Διαδίκτυο. Χωρίς να το γνωρίζει η ίδια, η επικοινωνία της με τους τρεις καταστηματάρχες δεν είναι ασφαλής και γι’ αυτό φταίει ο άτακτος Ενρίκε. Ο Ενρίκε, έχοντας αποκτήσει πρόσβαση στον υπολογιστή της θείας Μνήμης, δίνει άλλη τροπή στα σχέδια του πάρτι και η θεία βλέποντας τις αλλαγές ψάχνει… για την ερμηνεία!
Λίγα λόγια για τη συγγραφέα
Η Αριάδνη Δάντε (συγγραφικό ψευδώνυμο της Ευτυχίας Σαμαρτζοπάνου) είναι Μηχανικός Πληροφορικής και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στην Ασφάλεια Πληροφοριακών Συστημάτων (άριστα). Εργάζεται στη Διεύθυνση Διαχείρισης Ευρωπαϊκών και Αναπτυξιακών Προγραμμάτων στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και ασχολείται με θέματα έρευνας, καινοτομίας και επιχειρηματικής δράσης στο πλαίσιο του Horizon 2020.
Είναι πιστοποιημένη Επιθεωρήτρια στα Συστήματα Διαχείρισης Ασφάλειας Πληροφοριών από τον IRCA για το πρότυπο ISO 27001:2013 και έχει παρακολουθήσει το Βασικό και Προκεχωρημένο Διακλαδικό Σχολείο Κυβερνοάμυνας της Διεύθυνσης Κυβερνοάμυνας του ΓΕΕΘΑ.
Στο παρελθόν ασχολήθηκε με την Εσωτερική Επιθεώρηση των Συστημάτων Ασφάλειας Πληροφοριών στο Λόχο Κυβερνοάμυνας του Κέντρου Πληροφορικής του Ελληνικού Στρατού, ενώ κατά την περίοδο 2002-2014 απασχολήθηκε ως προγραμματίστρια σε γλώσσες προγραμματισμού C και Java. Έχει εργαστεί ως εκπαιδεύτρια στην ειδικότητα των τεχνικών δικτύων σε Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης και ως ωρομίσθια καθηγήτρια Πληροφορικής σε δημοτικά σχολεία.
Έχει εκπονήσει αρκετά εκπαιδευτικά προγράμματα με στόχο την εισαγωγή των παιδιών προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας στην Επιστήμη των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών μέσα από τα παιχνίδια ρόλων και τα τελευταία τρία χρόνια έχει εκπαιδεύσει εθελοντικά περισσότερα από 5.000 παιδιά σε βασικές αρχές προγραμματισμού, υλοποιώντας δεκάδες κοινωνικές δράσεις και εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες.
Τον Δεκέμβριο του 2013 τιμήθηκε με «Εύφημο μνεία» από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά για το διήγημα «Ο παππούς Χρήστος», στον 58ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Παιδικού Βιβλίου, ενώ τα ποιήματά της «Καβούκι» και «Μοναξιά» διακρίθηκαν σε διαγωνισμούς και συμπεριλήφθηκαν στις ποιητικές συλλογές «Από καρδιάς» και «Συλλεκτική Ανθολογία 2016 του 4ου Διαγωνισμού Ελεύθερης Γραφής».
Λατρεύει τη συγγραφή των παραμυθιών, τα ταξίδια και τη μαγειρική.
Σελίδα στη biblionet: www.biblionet.gr/author/110279/Αριάδνη_Δάντε