Η ιστορία μιας ελληνικής οικογένειας στην Αλεξάνδρεια το πρώτο μισό του 20ου αιώνα από τον φίλο και μελετητή του Καβάφη, τον διόλου τυχαία αποσιωπημένο διανοούμενο Μιχάλη Περίδη. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις GUTENBERG.
Δεκατεσσάρων μόλις χρονών, φτωχός και αμόρφωτος, ο Στρατής Γαλανός ξεκινά από το νησί του, τον Αι-Στράτη, για να δουλέψει στο μαγαζί του θείου στην Αλεξάνδρεια. Στην καινούργια του πατρίδα μορφώνεται χάρη στον αυτοεξόριστο, φιλόλογο Ροδάκη και ανέρχεται κοινωνικά και οικονομικά όταν ερωτεύεται την πλούσια Πολυξένη, η οποία καταφέρνει να κάμψει τις αντιρρήσεις των γονιών της και να τον παντρευτεί.
Γύρω από την καινούργια οικογένεια του Στρατή, τα παιδιά και τα εγγόνια του περιστρέφεται, από το 1880 έως το 1943, όλη η ελληνική κοινότητα της Αιγύπτου: βαμβακέμποροι, χασισέμποροι, τοκογλύφοι, χρηματιστές, διανοούμενοι, καλλιτέχνες, συγγραφείς, ο ίδιος ο Καβάφης. Οι ιστορίες τους συνδέονται με τα μεγαλύτερα γεγονότα του 20ου αιώνα, τους Βαλκανικούς Πολέμους, τον Α΄ και Β΄ Παγκόσμιο, πολιτικές εξελίξεις, οικονομικές, κρίσεις, ιδεολογικές αναζητήσεις.
Με νωπές ακόμη στη μνήμη τις εντυπώσεις από την πολύχρονη ζωή του στην Αλεξάνδρεια, ο μελετητής του καβαφικού έργου Μιχάλης Περίδης (1894-1968) μας δίνει στο μυθιστόρημα αυτό τη δική του μαρτυρία για τη διάρθρωση και την υφή της ελληνικής παροικίας. Βιώματα από τη ζωή στην Αλεξάνδρεια πριν και μετά την έκρηξη του πρώτου παγκοσμίου πολέμου καταθέτει και στο αντιπολεμικό του διήγημα Αγωνίες.
Με τα δύο αυτά έργα και το εκτενές επίμετρο του Ευριπίδη Γαραντούδη και της Μαρίας Ρώτα αποκαθίσταται, έστω και καθυστερημένα, ο αδίκως λησμονημένος διανοούμενος και πεζογράφος Μιχάλη Περίδης. Με τεκμήρια από το αρχειακό υλικό του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου και πολλές πληροφορίες για τη ζωή του και την εποχή εξηγείται επίσης η διόλου τυχαία αποσιώπηση της προσφοράς του Περίδη από τους «συμπατριώτες» του Τίμο Μαλάνο και Στρατή Τσίρκα.