Συναντήσεις με τρεις συγγραφείς έχει προγραμματίσει ο Ιανός (Σταδίου 24) για το επόμενο χρονικό διάστημα.
Συναντήσεις Με Συγγραφείς στο cafe του ΙΑΝΟΥ | Ευγενία Φακίνου | 14 Ιουνίου 2017 20:30
Ο Νίκος Θρασυβούλου συνομιλεί με την συγγραφέα Ευγενία Φακίνου. Μια συζήτηση, σε πρώτο πρόσωπο, για την τέχνη, την κοινωνία, τη ζωή, με τη συμμετοχή του κοινού.
Το κοινό έχει τη δυνατότητα να υποβάλλει τις ερωτήσεις του για τον κάθε καλεσμένο στο email: magazine@ianos.gr .
Είσοδος ελεύθερη.
Η εκδήλωση θα προβάλλεται ζωντανά και στο ianos.gr
Οι συγγραφείς του κόσμου στον ΙΑΝΟ | Ετζέ Τεμελκουράν | 15 Ιουνίου 2017 20:30
Στο πλαίσιο του κύκλου εκδηλώσεων “Οι συγγραφείς του κόσμου στον ΙΑΝΟ” η Τουρκάλα συγγραφέας Ετζέ Τεμελκουράν έρχεται στην Αθήνα σε μία βραδιά γνωριμίας με το κοινό με αφορμή το βιβλίο της Τουρκία- Παραφροσύνη και μελαγχολία των εκδόσεων Καστανιώτη.
Με τη συγγραφέα θα συνομιλήσει η δημοσιογράφος – κριτικός βιβλίου, Μικέλα Χαρτουλάρη.
Συνδιοργάνωση: IANOS & Εκδόσεις Καστανιώτη
Είσοδος ελεύθερη
Η εκδήλωση θα προβάλλεται ζωντανά και στο ianos.gr
Λίγα λόγια για το βιβλίο:
Η Τουρκία είναι μια χώρα με πολλές αντιθέσεις και αντιφάσεις. Mε το καθεστώς Ερντογάν έχει αρχίσει να προσομοιάζει με απολυταρχία. Οι αντιφρονούντες φυλακίζονται και οι διαμαρτυρίες καταπνίγονται. Παρόλο που τυπικά είναι ένα κοσμικό κράτος, με το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης έχει αυξηθεί εντυπωσιακά η επιρροή του θρησκευτικού συντηρητισμού. Η Τουρκία, ευρισκόμενη ανέκαθεν σε μια άβολη θέση μεταξύ της εκκοσμικευμένης Δύσης και της ισλαμικής Ανατολής, έχει εμπλακεί και εξακολουθεί να επηρεάζεται από τις συγκρούσεις γειτονικών χωρών, την Αραβική Άνοιξη, τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία και την ανάδυση του Ισλαμικού Κράτους. Στο αφήγημά της η Ετζέ Τεμελκουράν αποτυπώνει την αναταραχή ενός ολόκληρου έθνους και περιγράφει την πολύπλευρη κρίση που μαστίζει τη σύγχρονη τουρκική κοινωνία. Αναδεικνύει μια μακρά παράδοση καταπίεσης και αυταρχισμού που χαρακτηρίζει την τουρκική ιστορία, από την πτώση της οθωμανικής αυτοκρατορίας και τη συνεπακόλουθη άρνηση της γενοκτονίας των Αρμενίων. Μια συναρπαστική, σύνθετη ματιά πάνω στην πολιτική αβεβαιότητα της γειτονικής χώρας, που βιώνει τόσο εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς κραδασμούς, μέσα σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον.
«Η Ετζέ Τεμελκουράν έγραψε ένα βασικό εγχειρίδιο για να κατανοήσουμε το σημερινό χάος στην Τουρκία, παραδίδοντας ένα μάθημα για το πώς πρέπει να είμαστε πάντοτε προετοιμασμένοι για το απρόβλεπτο».
Financial Times
«Ένα θαυμάσιο βιβλίο που μας δίνει από τα μέσα μια καθηλωτική –αν όχι τρομακτική– εικόνα για τη σημερινή κατάσταση, εξηγώντας γιατί η Τουρκία μετεξελίσσεται σε αυταρχικό κράτος. Η Ετζέ Τεμελκουράν, με μια οικειότητα που μαγνητίζει τον αναγνώστη, περιγράφει τις συνέπειες μιας διαδικασίας που επηρεάζει όλες τις όψεις της ανθρώπινης ζωής».
ΠΑΤΡΙΚ ΚΟΚΜΠΕΡΝ
«Η Τεμελκουράν επιδεικνύει εδώ τον πατριωτισμό της –αυτή είναι η σωστή λέξη– και με αυτό το βιβλίο για την Τουρκία συντάσσεται με όσους διαχρονικά αντιστάθηκαν στους δεσποτικούς και εγκληματικούς ηγέτες».
ΣΕΪΜΟΥΡ ΧΕΡΣ
«Μια θαρραλέα γυναίκα! Μια υπέροχη, κομψή και έξυπνη συγγραφέας! Αναμειγνύοντας τον σαρκασμό, την οργή, την ευστροφία και την ειρωνεία με μια εκτεταμένη βάση εμπειρικών δεδομένων, καταθέτει ένα αφήγημα που συγκινεί και μας ενημερώνει για την κατά τα φαινόμενα αναπόδραστη διολίσθηση της Τουρκίας στον απολυταρχισμό».
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΣΑΣΟΥΝ
Ετζέ Τεμελκουράν
Η Ετζέ Τεμελκουράν, συγγραφέας, δημοσιογράφος και πολιτική αρθρογράφος, ανήκει στις δημοφιλέστερες προσωπικότητες της σημερινής Τουρκίας. Γεννήθηκε το 1973 στη Σμύρνη. Το 1995 αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Άγκυρας και το 1993 άρχισε τη δημοσιογραφική της σταδιοδρομία στην εφημερίδα Τζουμχουριέτ. Έκτοτε έχει εκδώσει έρευνες και βιβλία για ζητήματα που παραμένουν ακανθώδη στην πατρίδα της, όπως είναι το Κουρδικό ή το Αρμενικό, τα δικαιώματα των γυναικών και η ελευθερία της έκφρασης. Μεταξύ των βραβείων που έχει λάβει είναι και το Pen for Peace Award. Κείμενά της δημοσιεύονται σε διεθνή μέσα (The Guardian, Le Monde diplomatique, New Left Review κ.ά.), ενώ δίνει συχνά διαλέξεις σε ακαδημαϊκά ιδρύματα. Το 2010 εκδόθηκε το πρώτο της μυθιστόρημα, με τίτλο Οι ήχοι της μπανάνας. Το δεύτερο μυθιστόρημά της, Η μαγική πνοή των γυναικών, κυκλοφόρησε το 2013 και σημείωσε μεγάλη επιτυχία – έχει ξεπεράσει τα 120.000 αντίτυπα στην Τουρκία και μεταφράζεται σε περισσότερες από δεκαπέντε γλώσσες. Το πλέον πρόσφατο μυθιστόρημά της, με τίτλο Εποχή, εκδόθηκε το 2015.
Από τις Εκδόσεις Καστανιώτη κυκλοφορούν:
Τουρκία – Παραφροσύνη και μελαγχολία, 2017 (υπό έκδοση)
Τουρκία – Παραφροσύνη και μελαγχολία (ePUB), 2017 (υπό έκδοση)
Η μαγική πνοή των γυναικών, 2016
Η μαγική πνοή των γυναικών (ePUB), 2016
Συναντήσεις Κορυφής στο cafe του ΙΑΝΟΥ | Λάκης Προγκίδης | 19 Ιουνίου 2017 20:30
Ο Γιώργος Καραμπελιάς συνομιλεί με τον Λάκη Προγκίδη με θέμα “Ο Παπαδιαμάντης, η Δύση και ο ελληνικός δρόμος”.
Είσοδος ελεύθερη
Η εκδήλωση θα προβάλλεται ζωντανά και στο ianos.gr
Λίγα λόγια για τον Λάκη Προγκίδη:
Ο Λάκης Προγκίδης γεννήθηκε στο Βόλο το 1947. Σπούδασε στο Πολυτεχνείο της Θεσσαλονίκης. Εργάσθηκε για μερικά χρόνια ως πολιτικός μηχανικός. Από το 1980 ζει στο Παρίσι. Μετά από έναν νέο κύκλο πανεπιστημιακών σπουδών, στο χώρο της λογοτεχνίας αυτή τη φορά, υποστηρίζει το 1994 τη διδακτορική του διατριβή, με θέμα τον Παπαδιαμάντη και το μυθιστόρημα. Έχουν εκδοθεί στα γαλλικά τέσσερα βιβλία του “Un ecrivain malgre la critique”, “La conquete du roman. De Papadiamantis a Boccace”, “De l’autre cote du brouillard”, “Rabelais. Que le roman commence !” και ένα στα ιταλικά, “L’anima numerica. A propositο de L’Uomo senza qualita di Robert Musil.”. Άρθρα του για το μυθιστόρημα έχουν δημοσιευτεί σε πολλά περιοδικά, γαλλικά και άλλα. Το 1993 ίδρυσε, και έκτοτε διευθύνει, το τριμηνιαίο λογοτεχνικό περιοδικό “L’Atelier du Roman”.
Έχει συμμετάσχει στη συγγραφή πολλών συλλογικών δοκιμίων. Άρθρα και μελέτες του για το μυθιστόρημα έχουν δημοσιευτεί σε γαλλικά, ελληνικά, και άλλα περιοδικά.
Τίτλοι στη βάση ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ
(2017) Υπό την παπαδιαμαντικής δρυν, Βιβλιοπωλείον της Εστίας
(2002) Ο Παπαδιαμάντης και η Δύση, Βιβλιοπωλείον της Εστίας
(1998) Η κατάκτηση του μυθιστορήματος, Βιβλιοπωλείον της Εστίας
Συμμετοχή σε συλλογικά έργα
(2009) Εσωστρέφεια, Ακρίτας
(2005) Εισαγωγή στην πεζογραφία του Παπαδιαμάντη, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης
(2003) Ο μυθιστοριογράφος Παπαδιαμάντης, Βιβλιοπωλείον της Εστίας
(2001) Greece Books and Writers, Εθνικό Κέντρο Βιβλίου
(2000) Η κοινωνική διάσταση του έργου του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, Οδυσσέας
Λίγα λόγια για τις «Συναντήσεις Κορυφής»:
Ο Γιώργος Καραμπελιάς συζητά με προσωπικότητες και διανοητές της Ελλάδας αλλά και του ευρωπαϊκού χώρου για τα μεγάλα θεωρητικά, γεωπολιτικά και πολιτισμικά προβλήματα της εποχής μας. Βρισκόμαστε σε μια κομβική στιγμή κρίσης και διερώτησης για το μέλλον όχι μόνον του πολιτισμού αλλά και της ίδιας της παρουσίας του ανθρώπου στον πλανήτη, την οποία έρχεται να υπογραμμίσει η παγκόσμια οικολογική κρίση, και η επέκταση της τεχνοφύσης, ενώ ο ελληνισμός αντιμετωπίζει κρίση υπαρκτικού χαρακτήρα. Βρισκόμαστε σ’ ένα ιστορικό σταυροδρόμι, από τη μία πλευρά του οποίου υπάρχει μια καθοδική σπείρα, και από την άλλη η ανάταξή του. Ερχόμαστε μπροστά σε αυτό το ιστορικό αίτημα, σε αυτή την κυριολεκτική τιτανομαχία, γυμνοί, με ηγεσίες ανίκανες, πνευματικούς ανθρώπους ενσωματωμένους, ένα λαϊκό σώμα αλλοιωμένο και πλαδαρό. Απέναντι στο απόλυτο αδιέξοδο του αλλοτριωμένου εκσυγχρονισμού και της διαρκούς φυγής,θα πρέπει να επιστρατεύσουμε όλες μας τις δυνάμεις, για να κάνουμε επιτέλους πρότυπο του αναγκαίου εκσυγχρονισμού μας την ίδια την δική μας παράδοση και ταυτότητα. Αυτό που έκαναν όλα τα έθνη και όλοι οι λαοί που θέλουν να είναι ελεύθεροι, αυτεξούσιοι και δημιουργικοί.