Κέλλυ Αλχανάτη - Παπούλη: «Μέσα στο διαδίκτυο ζούμε μια ψεύτικη ζωή»

, ,

Κέλλυ Αλχανάτη – Παπούλη: «Μέσα στο διαδίκτυο ζούμε μια ψεύτικη ζωή»

Με αφορμή την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου, που φέτος είναι στις 5 Φεβρουαρίου 2019, συνομιλούμε με τη συγγραφέα Κέλλυ Αλχανάτη – Παπούλη για τα βιβλία της που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Μίνωας με τους τίτλους «Πάτα like επιτέλους» και «Ξαναπάτα like επιτέλους». Αναλύουμε τους κινδύνους που κρύβει η ενασχόληση με το διαδίκτυο για τα παιδιά, αν η ζωή στα κοινωνικά δίκτυα μπορεί να κρύβει την πραγματική ευτυχία αλλά και πώς μπορούν να περάσουν ευκολότερα τα μηνύματα σε αυτές τις ηλικίες.

 

Τι σας οδήγησε στην επιλογή του θέματος των βιβλίων σας; Ποιο ήταν το πρώτο γεγονός ή συζήτηση που δημιούργησε την σπίθα για να ασχοληθείτε με την συγκεκριμένη θεματολογία;

Τα τελευταία χρόνια η τεχνολογία και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν τεράστιο κομμάτι της καθημερινότητας μας. Στο μετρό, στο λεωφορείο, στα εστιατόρια και στα καφέ, οι άνθρωποι δεν μιλάνε πλέον μεταξύ τους. Δεν επικοινωνούν. Αντιθέτως, είναι σκυμμένοι πάνω στην οθόνη του κινητού τους σερφάροντας ή στέλνοντας μηνύματα. Αυτή η κατάσταση με προβλημάτισε πολύ. Ειδικά όταν είδα μικρά παιδιά να συμπεριφέρονται ανάλογα, αποφάσισα πως πρέπει να κάνω κάτι για αυτό. Να προσπαθήσω να τα αφυπνίσω και να τα κάνω να χαρούν την αληθινή ζωή και όχι την ψηφιακή…..

Σας βοήθησε το γεγονός ότι τα παιδιά πλέον χρησιμοποιούν περισσότερο και από τους γονείς τους το διαδίκτυο, την μικρογραφία της κοινωνίας;

Σίγουρα με βοήθησε αν και δεν είμαι σίγουρη πως το διαδίκτυο είναι η μικρογραφία της κοινωνίας… Έχω την εντύπωση πως στον κόσμο του διαδικτύου τα πράγματα είναι άγρια, ειδικά για τις μικρές ηλικίες…

Κέλλυ Αλχανάτη - Παπούλη: «Μέσα στο διαδίκτυο ζούμε μια ψεύτικη ζωή»
Στατιστικά πλέον τα παιδιά ασχολούνται περισσότερο με την τεχνολογία και τα κοινωνικά δίκτυα, την εικόνα και τη δράση, παρά με το στατικό κείμενο ενός βιβλίου. Πώς μπορεί ένας συγγραφέας να τους προσεγγίσει δραστικά και να περάσει ισχυρά μηνύματα, ακόμα και να διαμορφώσει συμπεριφορές και πιστεύω;

Ένα εξώφυλλο που θα τους κάνει εντύπωση ή ένας τίτλος που θα τους τραβήξει την προσοχή ίσως είναι το πρώτο βήμα για να προσεγγίσει ένας συγγραφέας τα παιδιά Στην συνέχεια, πρέπει να επιλέξει ένα θέμα που θα τα ιντριγκάρει, ένα θέμα που τα απασχολεί ή τα έχει απασχολήσει στο παρελθόν. Με το «Πάτα Like Επιτέλους» και το «Ξαναπάτα Like Επιτέλους» προσπάθησα να κάνω ακριβώς αυτό. Να προσελκύσω τα παιδιά αναφερόμενη σε ένα θέμα που όλα λατρεύουν και να τα ψυχαγωγήσω περνώντας τους συγχρόνως σημαντικά μηνύματα που αφορούν την ασφάλεια στο διαδίκτυο. Δεν ξέρω αν το κατάφερα αλλά πραγματικά το ελπίζω.

Πώς προέκυψε η συνέχεια του «Πάτα like επιτέλους»;

Είναι αστείρευτος ο κόσμος του διαδικτύου. Και ακόμα πιο αστείρευτα είναι τα παιδιά που ανακαλύπτουν νέες εφαρμογές και σκαρφίζονται καινούριο λεξιλόγιο! Συζητώντας με την μεγάλη μου κόρη αλλά και με πολλούς από τους φίλους της μαθαίνω καθημερινά και κάτι νέο. Ειλικρινά είναι τόσες πολλές οι πληροφορίες που έχω που μου είναι αδύνατον να σταματήσω να γράφω!

Ποιο σημείο του βιβλίου «Ξαναπάτα like επιτέλους» είναι και το αγαπημένο σας;

Ο διάλογος της Μπίλι με τις φίλες της όταν επιστρέφει από τις διακοπές. Ο ενθουσιασμός της όταν τους περιγράφει πόσο όμορφα πέρασε μακριά από οθόνες, κινητά και τάμπλετ. Η χαρά της για το πόσο κοντά ήρθε με τον μπαμπά της, την μαμά της και την αδερφή της. Φυσικά τα κορίτσια αδυνατούν να την πιστέψουν και οι αντιδράσεις τους είναι αστείες. Δεν τους είναι εύκολο να συνειδητοποιήσουν πως υπάρχει ζωή και μάλιστα υπέροχη μακριά από το διαδίκτυο. Δυστυχώς είναι και αυτό σημείο των καιρών μας….

Αποτελούν τα βιβλία σας πλέον καλή αφορμή για να ανοίξετε έναν ειλικρινή διάλογο με τα παιδιά για τη σχέση τους με το διαδίκτυο;

Ελπίζω πως τα βιβλία μου αποτελούν καλή αφορμή για να ανοίξουν οι γονείς έναν ειλικρινή διάλογο με τα παιδιά και την σχέση τους με το διαδίκτυο. Αυτός ήταν και ο στόχος μου άλλωστε.

Τι σημαίνουν για έναν νέο άνθρωπο 15 μέρες χωρίς wi fi;

Την απόλυτη καταστροφή! Και είναι τόσο κρίμα… Όταν ήμουν μικρούλα θυμάμαι πως με παρακαλούσαν οι γονείς μου για να μπω μέσα στο σπίτι και να καθίσω λίγο μαζί τους. Δεν ήθελα βλέπετε να αφήσω το παιχνίδι με τα άλλα παιδιά. Λάστιχο, μήλα, κρυφτό, κυνηγητό και τι δεν παίζαμε τα καλοκαίρια με τις φίλες μου. Τώρα τα πράγματα έχουν αλλάξει τελείως. Πλέον παρακαλάμε τα παιδιά μας για τον αντίθετο ακριβώς λόγο. Για να αφήσουν τα κινητά και τα τάμπλετ και να βγούνε έξω να απολαύσουν την φύση. Να παίξουν και να συναναστραφούν με αληθινό κόσμο. Να χαρούν την αληθινή ζωή! Μακάρι η περιγραφή της Μπίλι για τις διακοπές της χωρίς WIFI να επηρεάσει και άλλα παιδιά…

Χαρίζουν το διαδίκτυο και η διαδικτυακές φιλίες, πραγματική χαρά και ευτυχία;

Όχι βέβαια. Μέσα στο διαδίκτυο ζούμε μια ψεύτικη ζωή. Εικονική. Πραγματική χαρά και ευτυχία χαρίζει η πραγματική ζωή. Η αληθινή φιλία. Οι ουσιαστικές σχέσεις και η επαφή. Ένα άγγιγμα, μια αγκαλιά, ένα φιλί, ένα χαμόγελο, ο χτύπος της καρδιάς μας, το συναίσθημα… Συγκρίνεται αυτή η ευτυχία με ένα απρόσωπο like στο διαδίκτυο ;

Σήμερα διαβάζουμε σε ψηφιακή μορφή βιβλία ενώ έχουμε καταφέρει ακόμα να διατηρούμε την έντυπη μορφή τους. Σε τι μορφή προτιμάτε εσείς να διαβάζετε τα βιβλία; Είστε υπέρ της εξέλιξης;

Ως συγγραφέας και λάτρης των βιβλίων, προτιμάω να τα διαβάζω στην έντυπη μορφή τους. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν είμαι υπέρ της εξέλιξης. Τα βιβλία σε ψηφιακή μορφή είναι και αυτά μέρος της σύγχρονης πραγματικότητας. Είτε σε ψηφιακή είτε σε έντυπη μορφή τα βιβλία είναι θαυμάσια και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει ποτέ.

Τι θα ήταν το χτες, το σήμερα και το αύριο χωρίς βιβλία;

Τα βιβλία είναι γνώση, είναι ταξίδι. Τα βιβλία είναι όνειρο, φαντασία, ιστορία! Πραγματικά, δεν μπορώ να φανταστώ τον κόσμο μας χωρίς βιβλία…

 

Ευχαριστούμε για την παραχώρηση της συνέντευξης. Ευχόμαστε πάντα καλοτάξιδες δημιουργίες και καλή επιτυχία στο σημαντικό έργο που επιτελεί η Κέλλυ Αλχανάτη – Παπούλη μέσα από τα συγκεκριμένα βιβλία. Ευχόμαστε να βρουν θερμούς υποστηρικτές που θα κατανοήσουν τα μηνύματά τους και θα τους βοηθήσουν στη ζωή τους.

 

-συνέντευξη

Λυδία Ψαραδέλλη

 

Διαβάστε επίσης

Νέα κυκλοφορία: «Πάτα LIKE επιτέλους»

Δύο βιβλία για την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου από τις εκδόσεις Μίνωας