,

Ο Γεράσιμος Κουνιάταλης μιλάει στο Radio Alchemy

O συγγραφέας Γεράσιμος Κουνιάταλης  μιλάει στην Αλεξία Βλάρα και το Radio Alchemy

για το νέο του βιβλίο,  που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Θερμαϊκός με τίτλο

«Η αλήθεια»

 

 

  • Νέο βιβλίο. Τι πραγματεύεται;

Ανέκαθεν νομίζω το μεγαλύτερο ερώτημα που βασάνιζε τον ανθρώπινο νου ήταν αυτό του υπαρξιακού του. «Από πού ερχόμαστε; Πού πηγαίνουμε; Ποιος είναι ο σκοπός μας;» Είναι προβληματισμοί που όλοι μας έχουμε επιχειρήσει να απαντήσουμε. Το θέμα όμως είναι, το έχουμε όντως κάνει· ΄Εχουμε κάτσει δηλαδή πραγματικά να προβληματιστούμε γύρω από αυτά τα ερωτήματα για να βγάλουμε ένα πόρισμα ή μήπως δεχθήκαμε βιαίως κι επιπόλαια απόψεις άλλων ανθρώπων, τις ενστερνιστήκαμε και εν τέλει έχουμε την ψευδαίσθηση πως είναι δικές μας; Αλλά ακόμα και στην περίπτωση που καθίσαμε και αναλύσαμε τα παραπάνω ερωτήματα, είχαμε στα χέρια μας το απαραίτητο οπλοστάσιο, τις απαιτούμενες γνώσεις, για να τα αντιμετωπίσουμε; ΄Ολα αυτά είναι μερικά από τα κυριότερα ζητήματα τα οποία εξετάζονται με το κοφτερό αλλά και ψυχρό νυστέρι της Λογικής στο βιβλίο «Η αλήθεια». Αρχίζουμε με την κατάρριψη ενός εξαιρετικά μεγάλου φάσματος επιχειρημάτων που προσπαθούν να μας πείσουν πότε για την ύπαρξη και πότε για την ανυπαρξία μιας ταυτιστικής οντολογίας, όπου μάλιστα κάποια εξ’αυτών έχουν διατυπωθεί από τους μεγαλύτερους φιλοσόφους της Ιστορίας. Αφού τελειώσει η προαναφερθείσα φιλοσοφική πάλη, οδηγούμαστε στο δεύτερο μέρος, όπου θα αναλύσουμε με έναν πολύ ελαφρύ μαθηματικό εξοπλισμό τι σχέση μπορεί να έχει η έννοια της απόδειξης με εκείνη της θρησκείας. Τέλος, στο τρίτο μέρος θα δούμε, με αρωγό μας την ψυχανάλυση, γιατί τελικά πιστεύει ο άνθρωπος μέχρι σήμερα.

 

 

  • Πώς προέκυψε η επιλογή του τίτλου; «Η αλήθεια» πώς εκφράζεται ο χαρακτηρισμός αυτός και πως αποτυπώνεται στο βιβλίο σας;

Ο τίτλος προέκυψε από την επιθυμία μου να τονίσω το καθήκον που θεωρώ πως έχει κάθε άνθρωπος-και δη επιστήμονας-να αναζητεί την αλήθεια. Αυτό βέβαια προϋποθέτει να καταλάβουμε ότι υπάρχει μόνο μία αλήθεια. Καθώς πολλές φορές, λανθασμένα, λέμε ότι η αλήθεια ή η λογική είναι υποκειμενικές έννοιες. Δεν είναι. Απλά συχνά συγχέουμε αυτές τις έννοιες με την έννοια της οπτικής. Μπορεί να έχουμε διαφορετική οπτική για ένα θέμα από έναν άλλον, ή και διαφορετικό συλλογισμό. Η λογική όμως είναι μία, όπως ορίζεται φυσικά από τα Μαθηματικά. ΄Ετσι και η αλήθεια. Μπορεί πολλοί από μας να βιώνουμε διαφορετικές εκφάνσεις του ίδιου πράγματος, η αλήθεια όμως είναι μία. Αφού το συνειδητοποιήσουμε αυτό, πρέπει να σκεφτούμε ότι ιστορικά ο άνθρωπος εξελίσσεται όταν αναζητεί την αλήθεια, όσο σκληρή ή και άσχημη μπορεί να είναι. Αυτή είναι και η κύρια ιδέα του βιβλίου.

 

 

  • Μιλήστε μου για τη επιλογή του εξωφύλλου σας. Γιατί μαύρο φόντο;

Το φόντο του βιβλίου είναι μαύρο επειδή από τη στιγμή που μιλάμε για ένα βιβλίο Φιλοσοφίας (και όχι μυθιστόρημα) ήθελα να παραπέμπει σε κάτι λιτό και σοβαρό. Το σχήμα που έβαλα είναι η γνωστή χρυσή τομή που γνωρίζουμε από τα Μαθηματικά. Και φυσικά δεν ήταν τυχαίο. Η αναλογία των πλευρών των τετραγώνων που σχηματίζουν αυτήν τη σπείρα τείνει σε έναν συγκεκριμένο αριθμό, το √ 5+1 2 , που το συμβολίζουμε παγκοσμίως με το ελληνικό γράμμα φ. Καθώς και οι αρχαίοι ΄Ελληνες είχαν καταλάβει πως όταν οι αναλογίες ενός κτηρίου, ενός προσώπου ή οποιουδήποτε πράγματος τείνουν σε αυτόν τον αριθμό, τότε φαίνεται ωραίο στο ανθρώπινο μάτι. ΄Εχουμε, δηλαδή, μια καθαρά μαθηματική εξήγηση για την ομορφιά. ΄Ετσι, βλέπουμε ότι μπορούμε να εξηγήσουμε μαθηματικά/επιστημονικά πολύ περισσότερα από όσα νομίζουμε. Που είναι και αυτή κομβική ιδέα του βιβλίου.

 

 

  • Πως προέκυψε η συνεργασία σας με τις εκδόσεις Θερμαϊκός;

Οι εκδόσεις του Θερμαϊκού ομολογώ πως ήταν η πρώτη μου επιλογή. ΄Εκανα αίτηση και σε άλλους 2 οίκους, οι οποίοι με δέχτηκαν, όμως από τη στιγμή που μου είπε το ναι ο Θερμαϊκός δεν υπήρχε περίπτωση να πάω αλλού. Τόσο για την πολυετή παράδοση που έχει ο εν λόγω οίκος στην ποιότητα όσο και για τον συνδυασμό βιβλίου-μουσικής που κάνει. Ως μουσικός το εκτιμώ πολύ. Τέλος σημαντικό ρόλο έπαιξε και η χημεία που είχα με την κυρία Λιαποπούλου. Από την πρώτη μας συνάντηση κατάλαβα ότι είχαμε τρομερή επικοινωνία και θα συνεργαζόμασταν άψογα, όπως και έγινε. Καθώς, είτε λόγω της πανδημίας είτε της στρατιωτικής μου θητείας, είχαμε να αντιμετωπίσουμε πολλά διαδικαστικά προβλήματα. Πράγμα που θεωρώ πως κάναμε με μεγάλη επιτυχία και της είμαι ευγνώμων για αυτό.

 

  • Ποια είναι τα σχόλια των αναγνωστών;

Τα σχόλια που έχω λάβει είναι ως επί το πλείστον θετικά. Είτε προέρχονται από πιστούς είτε όχι. Και αυτό επειδή όποιος διαβάσει το βιβλίο με ένα ανοιχτό μυαλό θα δει ότι δεν πρόκειται για έναν ῾῾ ύμνο στον αθεϊσμό᾿᾿ όπως περιμένουν πολλοί, αλλά για έναν ύμνο στη λογική, τη σκέψη και τη γνώση. Οπότε όσοι χρησιμοποιούν και έχουν τα προαναφερθέντα, είτε πιστεύουν είτε όχι, θα το ευχαριστηθούν πολύ.

 

  • Αγαπημένα βιβλία και συγγραφείς ή ποιητές.

Αν και γενικά ομολογώ πως δεν διαβάζω πεζογραφία, αγαπημένο πεζογράφο θα πω τον Καζαντζάκη κυρίως για την υπέροχη Ασκητική του. ΄Οχι φυσικά ότι θεωρώ την πεζογραφία κατώτερη, απλά ως μαθηματικός προτιμώ όταν ο συγγραφέας μου περνάει το μήνυμα που θέλει με έναν πιο μεστό και σύντομο τρόπο, όπως γίνεται στην ποίηση. Αγαπημένους ποιητές λοιπόν θα πω τον Γκάτσο για όλα τα ποιήματα που έγραψε και του τα μελοποίησε ο Μάνος, τον Σεφέρη για την ΄Αρνηση και τον πιο αγαπημένο μου από όλους τον οποίο και θεωρώ αντικειμενικά τον μεγαλύτερο λογοτέχνη που έζησε ποτέ΄, τον Ελύτη. Αγαπημένες μου συλλογές του είναι ο ΄Ηλιος ο πρώτος και ο Μικρός Ναυτίλος. Τέλος, όσον αφορά τη Φιλοσοφία, Σωκράτης, Καντ και Φρόυντ.

 

  •  Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Τα σχέδια μου είναι να κάνω έρευνα στη Θεωρητική Φυσική, να συνεχίσω να ασχολούμαι με το ό,τι με ευχαριστεί και να περνάω καλά με αυτούς που αγαπώ. Φυσικά θα υπάρξουν κι άλλα βιβλία.

 

Link Βιβλίου: https://www.ianos.gr/i-alithia-0497263

Λίγα λόγια για το βιβλίο: Καταρρίπτει μια μεγάλη επιχειρηματολογία διαφόρων μεγάλων ονομάτων του σκεπτικισμού και της φιλοσοφίας της παγκόσμιας ιστορίας, κάνει έναν διαχωρισμό της έννοιας της απόδειξης από εκείνη της θρησκείας και μέσω ψυχαναλυτικών εργαλείων φανερώνει τους πραγματικούς λόγους στους οποίους η πίστη οφείλει την ύπαρξή της. Τέλος, απαντά στο ερώτημα για το αν η θρησκεία μάς είναι απαραίτητη σήμερα ή είναι προτιμότερο να παραδώσει τη σκυτάλη της σε κάτι ανώτερο.

Απόσπασμα από το βιβλίο: «Το παρόν βιβλίο απευθύνεται σε όσους δεν εφησυχάζονται με τις βιαίως αποκτηθείσες διδαχές και νουθεσίες που δέχονται από τον κοινωνικό και οικογενειακό τους περίγυρο καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους, αλλά έχουν το μικρόβιο της περιέργειας, της κριτικής σκέψης και της επιθυμίας για μια αέναη διαδικασία αναζήτησης της αλήθειας. Πρόκειται να ασχοληθούμε με το ίσως σημαντικότερο ερώτημα που διέπει την Ανθρωπότητα και το οποίο παραμένει ακόμη και σήμερα μια μεγάλη πηγή διενέξεων μεταξύ των ανθρώπων, αλλά και σχεδόν πάντα τη βάση της κοσμοθεωρίας κάθε ανθρώπινης οντότητας ξεχωριστά, κατ’ επέκταση όλων των κοινωνιών σε κάθε δεδομένη χρονική περίοδο, άρα και ολόκληρου του ανθρώπινου γένους. Αναφέρομαι φυσικά στο ερώτημα: Υπάρχει Θεός;»

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα: Ο Γεράσιμος Κουνιάταλης γεννήθηκε στην Αθήνα, το 1996. Τελείωσε με άριστα τις μαθητικές σπουδές του στη Φιλοθέη και είναι πτυχιούχος του τμήματος Μαθηματικών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με κατεύθυνση τα Θεωρητικά Μαθηματικά. Ασχολείται με τις πολεμικές τέχνες έχοντας στο ενεργητικό του πολλές διακρίσεις και μετάλλια. Παίζει πιάνο οργανώνοντας και συμμετέχοντας σε πολυάριθμες μουσικές εκδηλώσεις και έχει διατελέσει δάσκαλος σκάκι. Τον ελεύθερο χρόνο του στοχάζεται πάνω σε θέματα φιλοσοφίας αποτυπώνοντας γραπτώς τις σκέψεις του. Το βιβλίο «Η αλήθεια» αποτελεί το πρώτο του έργο.