,

O Γιώργος Μάκρας μιλάει στο Radio Alchemy

Είναι πάντα ωραίο και μαγικό να γνωρίζεις ανθρώπους μέσα από τη μουσική.

Τον Γιώργο Μάκρα τον γνώρισα μέσα από τα τραγούδια του και τον ίδιο μέσα

από την πολύ ωραία συζήτηση που κάναμε .

Ένας καλλιτέχνης με πολλά χρόνια στη μουσική που προτιμά να μιλάει με τα τραγούδια του

και για αυτό τον ευχαριστώ διπλά που μίλησε για το Radioalchemy

Μαρία Χαρίτου 

 

Πότε ήταν η στιγμή που αποφάσισες να ασχοληθείς με τη μουσική και το τραγούδι .

Ποιο ήταν το ” κλικ ” του μυαλού ?

Με τη μουσική ασχολούμαι από μικρό παιδάκι. Στην πραγματικότητα δεν υπήρξε ποτέ κάποια συγκεκριμένη στιγμή που είπα ότι αυτό θα το κάνω  επαγγελματικά. Πάντα λειτουργούσε σαν βαλβίδα αποσυμπίεσης σε ό,τι άλλο έκανα. Η πρώτη μου όμως επαγγελματική εμπειρία με το τραγούδι, ήταν κατευθείαν στα βαθιά , όταν έκανα τις δεύτερες στην Ελευθερία Αρβανιτάκη στα «Τραγούδια για τους μήνες» του Δημήτρη Παπαδημητρίου ,ενώ σχεδόν ταυτόχρονα , ηχογραφούσαμε με τον αδελφό μου τον Κώστα  το άλμπουμ «Φωνές μυστικές» με τραγούδια δικά του .

Μίλησέ μου για τραγούδι ” Ήρωες και Νικητές αλλά και τη συνεργασία με τον Φώτη Παππαδόπουλο που έγραψε τους στίχους και τη  μουσική .

Το Φώτη δεν το γνώρισα, αφού είχε «φύγει» πριν από τη γνωριμία μου με τον αδελφό του το Γιάννη, ο οποίος συγκέντρωσε το υλικό του δίσκου και ανέλαβε το δύσκολο έργο της  παραγωγής του. Το συγκεκριμένο τραγούδι, ίσως είναι από τα πιο χαρακτηριστικά δείγματα της σκέψης του Φώτη. Είναι μια φωνή για ανθρώπους που συνθλίβονται, είτε από προσωπικούς τους δαίμονες, είτε από μια κοινωνική πραγματικότητα που δεν τους χωράει και τους αφήνει στο περιθώριο. Και αυτοί δεν είναι κάποιοι «άλλοι» , από έναν διαφορετικό κόσμο. Μπορεί να είναι οι γονείς μας, τα αδέρφια μας, τα παιδιά μας, ή ακόμα κι εμείς οι ίδιοι.

Ποιοι είναι οι ήρωες και ποιοι οι νικητές της ζωής για εσένα ?

Ήρωες είναι εκείνοι που αναλαμβάνουν να σηκώσουν  βάρος και ευθύνη μεγαλύτερη από όση τους αναλογεί , για να γίνει ο κόσμος λίγο καλύτερος. Και αυτό δεν κρίνεται από το αποτέλεσμα, αλλά από την πρόθεση. Το αποτέλεσμα δεν είναι πάντα αίσιο. Όσο για τους νικητές, δεν ξέρω αν υπάρχουν. Άλλωστε, ποιον προσπαθούμε να νικήσουμε, το χρόνο ή το θάνατο;

 

Συνεργασία με ένα σπουδαίο Label στον χώρο , τον Μετρονόμο . Πως νιώθεις για αυτό ?

Οι δουλειές που βγαίνουν στο Μετρονόμο, βασίζονται στην αλληλοεκτίμηση κι αυτό είναι κάτι που εκτιμώ ιδιαίτερα. Το κριτήριο της έκδοσης μιας μουσικής δημιουργίας, δεν είναι η εκ των προτέρων μαντεψιά της εμπορικής επιτυχίας του εγχειρήματος, αλλά η παραδοχή (όσο υποκειμενική κι αν είναι), ότι αξίζει τον κόπο να βγει προς τα έξω. Νομίζω ότι εκ του αποτελέσματος δικαιώνεται η προσπάθεια και είμαι ευτυχής για τη δική μου συμμετοχή σε αυτό.

Ποια είναι η καλύτερη σου στιγμή καλλιτεχνικά στη μέχρι τώρα πορεία σου ?

Δεν ξέρω ποια είναι η καλύτερη στιγμή  καλλιτεχνικά, πάντως τις live εμφανίσεις που κάναμε με το Βαγγέλη Μαχαίρα, τη Δέσποινα Ραφαήλ και το Γιάννη Πλαγιανάκο, μέχρι την έναρξη του lockdown διαρκείας, τις ευχαριστήθηκα όλες πάρα πολύ. Επίσης πολύ ξεχωριστή βραδιά , ήταν εκείνη της παρουσίασης του cd με τα τραγούδια του Φώτη, πέρυσι στη Σφίγγα.

Κάνοντας έναν απολογισμό της πορεία σου μέχρι τώρα , τι κρατάς και τι αφήνεις ?

Κρατάω κάθε στιγμή που πέρασα μέσα στο στούντιο, είτε τραγουδώντας, είτε παίζοντας κιθάρα. Είναι μια διαδικασία πολύ δημιουργική, η οποία με χαλαρώνει και γεμίζει τη δεξαμενή με καύσιμα για να πάμε παρακάτω. Αφήνω πίσω κάποιες ανυπόφορες βραδιές με live που έχω παίξει για κόσμο που είχε κάνει λάθος επιλογή στο πώς θα περάσει το βράδυ του.

Αν μπορούσες να συναντήσεις τον έφηβο εαυτό σου τι θα τον συμβούλευες να κάνει ή να αποφύγει .

Η ζωή είναι ένα χαοτικό σύστημα, όπου ένα απλό γλίστρημα στο πεζοδρόμιο αρκεί για να αλλάξει τα πάντα σε μια στιγμή. Αν κληθείς να ξανακάνεις πράγματα από την αρχή, αλλάζοντας κάτι, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι διαφορετικό, αλλά δεν μπορείς να προδιαγράψεις ότι θα είναι και καλύτερο. Με αυτήν την έννοια, δεν έχει νόημα να σχεδιάσεις έναν οδικό χάρτη σε έναν έφηβο και μάλιστα με το κυνισμό του ενήλικα. Ίσως το μόνο που θα μπορούσα να πω , είναι να μην αφήνεις πράγματα στη μέση, αλλά κι αυτό με επιφύλαξη. Στην κόρη μου πάντως λέω,  ότι η ζωή είναι ομαδικό παιχνίδι και με βάση αυτή την αρχή να κάνει τις επιλογές της.

Μια συμβουλή για  τα νέα παιδιά που θέλουν να ξεκινήσουν στη μουσική . Τι θα τους έλεγε ο Γιώργος μέσα από τις εμπειρίες του .

Στα παιδιά που θέλουν να ασχοληθούν επαγγελματικά με τη μουσική, θα ήθελα να είναι κατανοητό ότι δεν υπάρχουν «έξυπνες» επιλογές προς την επιτυχία. Η ειλικρίνεια των προθέσεων, είναι κατά τη γνώμη μου , σημαντικότερη αποσκευή για το ταξίδι, απ’ ότι μια μεγάλη βαλίτσα γεμάτη μόνο με φιλοδοξία. Βέβαια εξαρτάται για πού έχει ξεκινήσει ο καθένας.

Την τελευταία περίοδο που όλοι μας νιώθουμε αδρανής και μουδιασμένοι , τι σκέψεις περνούν από το μυαλό σου και πως βιώνεις τον χρόνο που φεύγει .

Όλο αυτό το θέμα , από την αρχή αντιμετωπίστηκε με μια αίσθηση ότι είναι προσωρινό. Όπως όταν ψιλοαρρωσταίνουμε και λέμε θα κάτσω για λίγο στο κρεβάτι και μετά εντάξει. Το θλιβερό είναι ,ότι ένα χρόνο αργότερα, αντιμετωπίζεται ακόμα με τον ίδιο τρόπο. Με ορίζοντα τις επόμενες «δυο κρίσιμες εβδομάδες» και μοναδικό σύμμαχο ή αντίπαλο τις καιρικές συνθήκες. Το να υποχρεώνεται η κοινωνία να κινείται ήδη επί ένα χρόνο μόνο με κατ εξαίρεση άδεια μετακίνησης ως μοναδικό τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος, έχει οδηγήσει τα πράγματα σε αδιέξοδο τόσο σε ατομικό επίπεδο, τον καθένα από εμάς, όσο και σε συλλογικό επίπεδο τη διαχείριση της πανδημίας. Αν και όποτε τελειώσει όλο αυτό, θα έχει αφήσει πίσω του βαθιές πληγές, τόσο στο σώμα της κοινωνίας , με τα χιλιάδες θύματα, όσο και στην ίδια τη λειτουργία της δημοκρατία

Βρείτε τον  Γιώργο Μάκρα

Youtube : Γιώργος Μάκρας

Facebook : george.makras