«Κλεόπα – η πριγκιπέσσα του Μυστρά» -κριτική του βιβλίου του Γιώργου Λεονάρδου

«Κλεόπα – η πριγκιπέσσα του Μυστρά» -κριτική του βιβλίου του Γιώργου Λεονάρδου

Με το βιβλίο που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ωκεανός με τίτλο «Κλεόπα – η πριγκιπέσσα του Μυστρά» ο πολυβραβευμένος συγγραφέας Γιώργος Λεονάρδος προσθέτει ακόμα ένα ποιοτικό ιστορικό μυθιστόρημα στο αξιοθαύμαστο συγγραφικό του βιογραφικό αλλά και στις βιβλιοθήκες του αναγνωστικού του κοινού, το οποίο αυξάνει με την κάθε νέα κυκλοφορία βιβλίου του.

Ο  συγγραφέας μας προσφέρει ακόμα ένα βιβλίο γραμμένο με σεβασμό προς το ιστορικό πρόσωπο με το οποίο ασχολείται, ένα εξαιρετικό μυθιστόρημα για τους αναγνώστες αλλά και ένα βιβλίο προς μελέτη για κάθε εν δυνάμει συγγραφέα.

Κεντρικό πρόσωπο η Κλεόπα Παλαιολογίνα Μαλατέστα, πριγκίπισσα του Μυστρά, σύζυγος του δεσπότη Θεόδωρου Β’ Παλαιολόγου και αδελφού του τελευταίου αυτοκράτορα του Βυζαντίου, Κωνσταντίνου Παλαιολόγου. Κι αν αναρωτιέστε ήδη γιατί ο συγγραφέας δεν ασχολήθηκε με την ζωή του ίδιου του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου παρά ασχολήθηκε με τη ζωή μιας γυναίκας που διατηρούσε τρίτο ρόλο, ο ίδιος ο συγγραφέας απαντάει σε αυτό το ερώτημα στις πρώτες σελίδες του βιβλίου μέσα από τα λόγια ενός αρχιτέκτονα. Ενός ανθρώπου που σίγουρα μιλάει για εκείνη με μεγάλο θαυμασμό καθώς τα λόγια του συνθέτουν το πορτραίτο μιας σπουδαίας γυναίκας.  «Γι’ αυτήν γράφτηκαν ύμνοι και μονωδίες, διθύραμβοι και εγκώμια από διάσημους και έμπειρους άνδρες της εποχής της». Αλλά και ο Γεώργιος Γεμιστός, ο Πλήθων, ο μέγας Έλληνας φιλόσοφος εξέφρασε την άποψή του για εκείνη, γράφοντας ότι η Κλεόπα διακρινόταν για τις αρετές της. Για τη φρόνησή της, για τη σωφροσύνη της, για την επιείκειά της, για την ευσέβειά της, για τη γενναιότητά της αλλά και για το ότι υπήρξε καλλονή.

Πίσω όμως από μια ιστορία που ασχολείται με την πανέμορφη και τόσο χαρισματική γυναίκα, τα ιστορικά γεγονότα που περιγράφει ο συγγραφέας, δίνουν ισχυρά μαθήματα στον αναγνώστη. Μέσα από διαφορετικές οπτικές που αφηγούνται την ιστορία της πριγκιπέσσας, η προσοχή του αναγνώστη στρέφεται στο πολιτισμικό και πολιτικό πλαίσιο που κυριαρχούσε στη διάρκεια της πρώτης πεντηκονταετίας του 15ου αιώνα στον Μυστρά. Η ιστορία είναι εκεί για να μας διδάξει και ο συγγραφέας χειρίζεται τα μαθήματα και τα περνάει στους αναγνώστες του με τον καλύτερο τρόπο. Απλά αλλά και απαιτητικά. Με στοιχεία και περιγραφές. Το βιβλίο θα απαιτήσει την προσοχή σας παρά το ότι ο συγγραφέας επιλέγει να περνάει απλά το μήνυμά του. Στο χέρι του αναγνώστη είναι να διδαχθεί από την ιστορία και να αφομοιώσει τα μηνύματα του συγγραφέα.

Διαβάστε το και μάθετε από την ιστορία, αλλά και την γραφή και τον σεβασμό με τον οποίο χειρίζεται τα ιστορικά πρόσωπα και το θέμα του ο συγγραφέας.

-κριτική

Λυδία Ψαραδέλλη