«Θύελλα στη Μακεδονία» -κριτική του βιβλίου του Τζίμμυ Κορίνη

«Θύελλα στη Μακεδονία» -κριτική του βιβλίου του Τζίμμυ Κορίνη

Το νέο ιστορικό μυθιστόρημα του Τζίμμυ Κορίνη κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Οξύ με τον τίτλο «Θύελλα στη Μακεδονία». Στα τέλη του 1903, οπότε και διαδραματίζονται όσα αφηγείται ο συγγραφέας η κατάσταση που επικρατεί στη Μακεδονία είναι τραγική. Η Ελλάδα βγαίνοντας από τον πόλεμο με τους Τούρκους καλείται να αποδείξει τη δύναμη του λαού της αντιμετωπίζοντας τους Βούλγαρους Κομιτατζήδες που αλωνίζουν καβάλα σε άλογα, θερίζοντας ελληνικές ψυχές. Οι Έλληνες σχεδόν ξεχνούν τη γλώσσα τους προκειμένου να γλυτώσουν τη ζωή τους. Σε ένα πλούσιο πρόλογο ο συγγραφέας μας πληροφορεί για όλα τα ιστορικά προηγούμενα γεγονότα.

Η κυρίως αφήγησή του όμως ξεκινάει δυναμικά, συγκλονιστικά με μια σφαγή στον ιερό χώρο της εκκλησίας ενός χωριού, αποτυπώνοντας όλη την βίαιη διάθεση των αντρών που ήρθαν για να τιμωρήσουν τον παπά του χωριού, εκείνον που τόλμησε να σηκώσει κεφάλι. Και σκοτώνουν όλο το εκκλησίασμα. Με αρχηγό τους τον Ιβανόφ, οι Κομιτατζήδες φοράνε προβιές πάνω από τα στρατιωτικά τους χιτώνια και είναι οπλισμένοι με τουφέκια, μαχαίρια και τσεκούρια αλλά και με φυσιγγιοθήκες φορεμένες σταυρωτά στο στήθος τους επιδεικνύοντας όλη τους τη βαρβαρότητα καθώς κρεμάνε παπάδες, ευνουχίζουν μικρά παιδιά, ξεκοιλιάζουν άντρες και γυναίκες και βιάζουν κορίτσια.

Η μόνη γυναίκα που γλυτώνει της σφαγής θα οδηγήσει τον Έλληνα υπίλαρχο Πέτρο Καλλέργη και τον Μακεδόνα δόκιμό του Θανάση Βλάχο να ανατρέψουν την κατάσταση και να σταματήσουν το θέρισμα των ελληνικών ψυχών.

Ο συγγραφέας χειρίζεται με συγγραφική μαεστρία την εξιστόρηση μιας τόσο ιδιαίτερης ιστορίας και συνθέτει ένα ιστορικό μυθιστόρημα που έχει πολλά να προσφέρει στον αναγνώστη του. Οι χαρακτήρες του ξεχωρίζουν ο ένας από τον άλλον ακόμα και μέσα από τον τρόπο που εκφράζονται ενώ ο καθένας είναι υπεύθυνος για τον τρόπο που αντιδράει σε κάθε ένα από τα ερεθίσματα που δέχονται.

Οι μικρές λεπτομέρειες που δίνονται σε κάθε σκηνή έρχονται να πείσουν τον αναγνώστη ακόμα περισσότερο για την αλήθεια που κρύβεται πίσω από το κείμενο δημιουργώντας αναπόφευκτα την αγωνία για τη ζωή των πρωταγωνιστών του βιβλίου που αποκτούν υπόσταση καθώς είναι άνθρωποι με αδυναμίες που ο συγγραφέας γνωρίζει να τις χρησιμοποιήσει σωστά υπέρ της ιστορίας του.

Το βιβλίο, έστω και με μυθοπλαστικά στοιχεία, μας μαθαίνει πόσο ισχυρός λαός είμαστε και ότι ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Ο Τζίμμυ Κορίνης, ο άνθρωπος πίσω από τη Μάσκα, συγγραφικός «μάστορας» του αστυνομικού μυθιστορήματος συνθέτει ένα ιστορικό θρίλερ μοναδικής κοψιάς.

-κριτική

Λυδία Ψαραδέλλη

 

Διαβάστε επίσης