Χαρά Χρυσάφη: «Αυτό το βιβλίο θα αυτοκαταστραφεί σε 20 λεπτά»

,

Χαρά Χρυσάφη: «Αυτό το βιβλίο θα αυτοκαταστραφεί σε 20 λεπτά»

Το βιβλίο της Χαράς Χρυσάφη που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ελκυστής με τον ευρηματικό τίτλο «Αυτό το βιβλίο θα αυτοκαταστραφεί σε 20 λεπτά» θυμίζει πράγματι μια βόμβα έτοιμη να εκραγεί.

Με γρήγορο, έξυπνο και μοντέρνο τρόπο γραφής η συγγραφέας σχολιάζει τα πάντα. Καταπιάνεται με τον έρωτα και την τέχνη, τις συγγενικές σχέσεις, αλλά και τον ελεύθερο κόσμο και τον πόλεμο.

Τα μανιφέστα της, υπέρ και κατά, ξεζουμίζουν κάθε ένα από τα καυτά θεμάτά της. Η ίδια ασχολείται με τους πάντες και τα πάντα και εδώ δεν υπάρχουν δικαιολογίες. Ούτε καν αιτιολογίες. Όλα κρίνονται και κυρίως κατακρίνονται ενώ οι φωνές γίνονται πολλές φορές ουρλιαχτά, δυνατά τόσο ώστε να οδηγήσουν στην αλλαγή. Γιατί αυτό πιστεύει η συγγραφέας: είναι επιτέλους καιρός να αλλάξουν όλα.

Δακτυλοδεικτούμενοι οι άνθρωποι σε δράσεις και συμπεριφορές, καλούνται να αφυπνιστούν και να ωριμάσουν.

 

«Δεν μάθατε στα παιδιά σας να αγαπούν τον εαυτό τους.

Δίνουν όλες τις σταγόνες της καρδιάς τους στους άλλους και γδέρνουν τα σώματά τους παλεύοντας με τη μοναξιά»

 

 

Ναι, αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει οδηγό του τι και πώς πρέπει να το διαφοροποιήσουμε. Γιατί αυτή η φωνή είναι η φωνή της συνείδησης που μας καλεί να αφυπνιστούμε και να οδηγήσουμε την ανθρωπότητα σε ένα καλύτερο μέλλον.

«Δυσωδία το νέο πολίτευμα» και οι μάσκες δεν είναι αρκετές να μας προφυλάξουν.

Η φωνή της Χαράς Χρυσάφη θα φωνάξει δυνατά εκ μέρους σας για όλα τα κακώς κείμενα ευελπιστώντας σε αλλαγές. Αυτές οι προσωπικές κραυγές διαμαρτυρίας μας αφορούν όλους.

 

-κριτική

Λυδία Ψαραδέλλη

 

Λίγα λόγια για το βιβλίο

20 μανιφέστα.

Μερικές προσωπικές κραυγές διαμαρτυρίας για ορισμένες εικόνες/πράξεις της καθημερινότητας και κυρίως της ελληνικής πραγματικότητας.

Η καταγραφή τους βασίστηκε στην παρατήρηση.

Ήταν απλά ένα ξεδιάντροπο βίτσιο να κόψω όλες τις ραφές οποιουδήποτε κλειστού στόματος.

Χρειάζεται να ξύσει κανείς πολλές πληγές και να γράψει με το αίμα του όλα τα λόγια που κρύβονται πίσω απ’ τη σιωπή της εποχής του.

 

Η συγγραφέας

Η Χαρά Χρυσάφη γεννήθηκε το 1988 στη Θεσσαλονίκη.

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης(ΑΠΘ). Το πρώτο της συγγραφικό έργο «Ερωτικές Αντιφάσεις» εκδόθηκε το 2014 από τις εκδ. Ωρίωνας. Η θεατρική ομάδα «Αμέα και Μη» μετέφερε τις «Ερωτικές Αντιφάσεις» στο σανίδι σε σκηνοθεσία της Ζηνοβίας Κωστελίδου. Το δεύτερο βιβλίο της έχει τίτλο «Καταρρίπτεται»-15 θεατρικοί μονόλογοι εκδ. Ωρίωνας.

Ασχολείται με τη θεατρική πράξη καθώς και με το θεατρικό παιχνίδι ως θεραπευτικό μέσο σε παιδιά και άτομα με αναπηρίες. Είναι δημιουργός της σελίδας Xartopetseta που σκοπό έχει να καταγράφονται μηνύματα πάνω σε χαρτοπετσέτες. Αρθρογραφεί στο Urnovl και koukidaki. Είναι διοικητικό μέλος του συλλόγου «Το Ράφι της Αγάπης» που δημιουργεί δανειστικές βιβλιοθήκες όπου εμπλέκονται ασθενείς με χρόνιες παθήσεις, προωθώντας την αξία της θεραπευτικής ανάγνωσης.

Συμμετείχε με ποιήματα και κείμενα της στα βιβλία:

-Στων Ιδεών την Πόλη, εκδ. Ωριώνας

-Γιορτή Ποιητών εκδ. Ωρίωνας

-Μονόλογοι εκδ. τοβιβλίο

-Στα μονοπάτια των λέξεων εκδ Ωρίωνας

-Ανθολόγιο ποιήσεως εκδ. Όστρια

-Ποίηση στις ράγες Θεσσαλονίκη-Κατερίνη, e-book

-Χριστός Γεννάται εκδ. Όστρια

-Βραβείο στον 30ο διαγωνισμό «Σικελιανά» για το βιβλίο «Ερωτικές Αντιφάσεις».

-Τιμητικό βραβείο από την Δ.Ε.Ε.Λ στην 34η γιορτή ποιητών.

-1ο βραβείο για το διήγημα «Το λιοντάρι του Θεού».

-Τιμητική Διάκριση για το ποίημα «Είμαι ένα μικρό τραπέζι» από το Σωματείο Λόγου και Τέχνης «Αλκυονίδες».

-Β’ έπαινος για το ποίημα «Έρωτας σε συντήρηση» στον 4ο Πανελλήνιο διαγωνισμό ποίησης 2018 του Αρχείου Ιστορίας & Τέχνης Κοζάνης της Κοβενταρίου Δημοτικής Βιβλιοθήκης.

-2ο βραβείο για το ποίημα “Μήτρα ελληνική” στον διεθνή διαγωνισμό ποίησης με θέμα την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα του ομίλου για την Unesco Πειραιώς και Νήσων σε συνεργασία με τον Ε.Π.Ο.Κ.

 

Διαβάστε επίσης