ΜΑΡΙΚΑ ΠΑΠΑΓΚΙΚΑ – ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΚΟΡΙΤΣΙ του Νίκου Σταματιάδη στο ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΣΙΤΣΑΝΗ Τρίκαλα

ΜΑΡΙΚΑ ΠΑΠΑΓΚΙΚΑ – ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΚΟΡΙΤΣΙ

του Νίκου Σταματιάδη

Από την Κερασία Σαμαρά και το Takis Barberis Group

ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΣΙΤΣΑΝΗ

Τρίκαλα

Σάββατο 5 & Κυριακή 6 Μαρτίου 2022

Η πολυτάραχη ζωή της πρωθιέρειας του Mικρασιατικού τραγουδιού Μαρίκας Παπαγκίκα

Η Κερασία Σαμαρά και το Takis Barberis Group, σε μια απροσδόκητη επί σκηνής συνάντηση, ανιχνεύουν σπαράγματα μνήμης από την πρωθιέρεια του μικρασιατικού τραγουδιού, τη μυθική ΜΑΡΙΚΑ ΠΑΠΑΓΚΙΚΑ και αποδίδουν τα τραγούδια της.

Κως, Σμύρνη, Αλεξάνδρεια, Αθήνα, Αμερική

Η εν πολλοίς μυστηριώδης και ανεξερεύνητου βίου Μαρίκα Παπαγκίκα, η εμβληματική τραγουδίστρια του καφέ αμάν, ξεδιπλώνει, σε πρώτο πρόσωπο, άγνωστες πτυχές της πολυτάραχης ζωής της, που ξεκινά στην Κω, το 1890. Περνά στη Σμύρνη το 1912, κατόπιν στην Αλεξάνδρεια, στην Αθήνα και τέλος μεγαλουργεί, οργώνοντας την Αμερική και διαδίδοντας τα ακούσματα της ελληνικής καταγωγής της.

Καφωδείο MARIKAS

Γίνεται ξακουστή όχι μόνο στον ελληνικό κύκλο, αλλά στους μετανάστες των μεσογειακών λαών που είχαν φθάσει τότε στην Αμερική. Μαζί με τον άντρα της, τον μοναδικό τσεμπαλίστα Κώστα Παπαγκίκα, υπηρετούν όλα τα είδη της μουσικής, προεξέχοντος του μικρασιατικού τραγουδιού. Ανοίγουν το δικό τους μουσικό κέντρο, το MARIKA ’S, όπου και μεσουρανούν, δισκογραφώντας παράλληλα στις μεγαλύτερες δισκογραφικές εταιρείες της εποχής. Το κραχ του ’29 καθώς και άλλες, άγνωστες παράμετροι την αναγκάζουν να κλείσει το καφωδείο MARIKAS και να αποσυρθεί σταδιακά. Ακολουθούν παρακμή, μαρασμός και σιωπή, που την οδηγούν στο τέλος της, στο Staten Island, το 1943.

«Η Μαρίκα ήταν μία απ’ τις περίφημες, μια από τις πιο ωραίες βυζαντινές τραγουδίστριες στα ρεμπέτικα, στα τζιβαέρια, στα σμυρναίικα και στα δημοτικά», είχε πει για την ερμηνεύτρια ο ‘‘πατέρας’’ των Ελλήνων λαϊκών δημιουργών και τραγουδιστών της Αμερικής, Γιώργος Κατσαρός. (Από το αρχείο Π. Κουνάδη)

Η Μαρίκα Παπαγκίκα παρέμεινε η διασημότερη και πλέον αγαπημένη τραγουδίστρια των Ελλήνων της Αμερικής.

Η παράσταση

Έκπληξη αποτελεί η επιλογή του Takis Barberis Group για τη μουσική απόδοση της τεράστιας γκάμας των τραγουδιών, που ακούγονται στην παράσταση. Η jazz μπάντα θα εκτελέσει ζωντανά, με τον δικό της τρόπο, μικρασιατικά, δημοτικά, ελαφρά και κλασικά τραγούδια, σφραγίζοντας το ύφος της παράστασης, η οποία χαρακτηρίζεται από διαρκή συνομιλία ανάμεσα στην ηθοποιό-ηρωίδα και τους μουσικούς, μέσω της αφήγησης και των τραγουδιών.

Το κείμενο, που προέκυψε μετά από ενδελεχή έρευνα αλλά και από στοιχεία μυθοπλασίας, ανήκει στον Νίκο Σταματιάδη. Η μουσική επεξεργασία είναι του Τάκη Μπαρμπέρη και η σκηνοθεσία της Κερασίας Σαμαρά. Η Τόνια Αβδελοπούλου σχεδιάζει το σκηνικό περιβάλλον, καθώς και τα κοστούμια, ενώ ο Γιώργος Μπούχρας είναι υπεύθυνος του φωτιστικού σχεδιασμού. Ο ψηφιακός σχεδιασμός και η επεξεργασία είναι του Χρήστου Μωραΐτη (Εκδόσεις Μωραΐτης) και οι φωτογραφίες του σκηνοθέτη Νίκου Βουτενιώτη. Η παραγωγή είναι της εταιρείας ΘΕΣΙΣwww.thesisproduction.gr.

Η παράσταση «ΜΑΡΙΚΑ ΠΑΠΑΓΚΙΚΑ – ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΚΟΡΙΤΣΙ» θα παρουσιαστεί στο ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΣΙΤΣΑΝΗ, στα Τρίκαλα, στις 5 και 6 Μαρτίου 2022, με ελεύθερη είσοδο.

Η παράσταση υποστηρίζεται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Ταυτότητα της παράστασης

ΜΑΡΙΚΑ ΠΑΠΑΓΚΙΚΑ-ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΚΟΡΙΤΣΙ

 ΚΕΙΜΕΝΟ:  Νίκος Σταματιάδης

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ:  Κερασία Σαμαρά

ΕΡΜΗΝΕΥΟΥΝ:  Κερασία Σαμαρά – Takis Barberis Group (Μένιος Γούναρης (keyb)Τάκης Μπαρμπέρης (guitar),  Χρήστος Κεχρής (bass)Γιώργος Μπαρμπέρης (drums))

ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ:  Τάκης Μπαρμπέρης

ΣΚΗΝΙΚΑ-ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ:  Τόνια Αβδελοπούλου

ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ:  Χρήστος Μωραΐτης

ΒΟΗΘΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ:  Τώνια Αποστόλου

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:  Νίκος Βουτενιώτης

ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΘΕΣΙΣwww.thesisproduction.gr

Διάρκεια παράστασης: 85 λεπτά

Παραστάσεις: Σάββατο 5 & Κυριακή 6 Μαρτίου 2022

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Χώρος: ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΣΙΤΣΑΝΗ

Βενιζέλου και Καρδίτσης 1, ΤΚ 42100 Τρίκαλα

Τηλ: 2431077977

https://goo.gl/maps/1BTKxjnjhzKfxzU5A