Από την Μαριάντζελα Ψωμαδέλλη
Ένα σπουδαίο έργο παρακολουθήσαμε το βράδυ της Τρίτης στο κέντρο της Αθήνας. Ο λόγος για το αριστούργημα του John Patrick Shanley, “Αμφιβολία” που ανεβαίνει φέτος στον εμβληματικό χώρο του θεάτρου Χορν σε σκηνοθεσία του Γιώργου Παπαγεωργίου.
Το έργο που έκανε πρεμιέρα για πρώτη φορά το 2004 στο Μπρόντγουεϊ, έχει βραβευτεί με τα βραβεία Pulitzer και Tony το 2005 ενώ το 2008 έγινε κινηματογραφική ταινία με την Μέριλ Στριπ και τον Φίλιπ Σέιμορ Χόφμαν και απέσπασε πολλές υποψηφιότητες για Όσκαρ.
Η πλοκή της ιστορίας διαδραματίζεται σ’ένα καθολικό σχολείο όπου η αδελφή Αλοίσιους κατηγορεί τον πατέρα Φλυν για σεξουαλική παρενόχληση προς έναν 12χρονο, μαύρο μαθητή. Ο πατέρας Φλυν υπερασπίζεται τον εαυτό του και τις πράξεις του. Ισχυρίζεται πως επιθυμία του είναι η εκκλησία του Θεού να είναι ανοικτή σε όλο τον κόσμο και το εκπαιδευτικό σύστημα να γίνει πιο προοδευτικό.
Από την άλλη, η αδελφή Αλοίσιους σέβεται και τηρεί την παράδοση, είναι πειθαρχημένη, προστατευτική προς τους μαθητές του σχολείου της και άκρως συντηρητική. Αυτές οι αρχές και οι βεβαιότητες κατευθύνουν τις σκέψεις και τις πράξεις της. Κι αν κάποια στιγμή αποδειχθεί ότι η κρίση της δεν είναι σωστή; Κι αν όλα όσα πίστευε μέχρι σήμερα αποδειχθούν ψεύτικα;
Ένα έργο με αντικρουόμενες απόψεις και την αμφιβολία να φωλιάζει για τα καλά στις ψυχές των θεατών. Όμως σύμφωνα με τον συγγραφέα, η ουσία είναι να μάθουμε να ζούμε μες στην αβεβαιότητα, την ακέραιη και ολοκληρωτική ασάφεια.Κι αυτό είναι κάτι που σίγουρα επιτυγχάνεται με το πέρας της συγκεκριμένης θεατρικής παράστασης.
Τη σκηνοθεσία της παράστασης υπογράφει ο Γιώργος Παπαγεωργίου που υπογράμμισε τα νοήματα του σπουδαίου κειμένου κρατώντας λιτές σκηνοθετικές γραμμές και αφήνοντας τις δυνατές ερμηνείες των ηθοποιών να πρωταγωνιστήσουν.
Υποκριτικά, απολαύσαμε επί σκηνής την Φιλαρέτη Κομνηνού στο ρόλο της αδερφής Αλοίσιους, τον Νικόλα Χανακούλα στο ρόλο του πατέρα Φλυν, την Χριστίνα Χριστοδούλου ως μοναχή James και την Ξένια Ντάνια ως κα. Muller. Η ερμηνεία της Φιλαρέτης Κομνηνού ως αδερφή Αλοίσιους ήταν δουλεμένη και στην παραμικρή λεπτομέρεια. Η έμπειρη ηθοποιός διείσδυσε βαθιά στην προσωπικότητα της ηρωίδας της και απέδωσε την ενάρετη και αυστηρή της φύση αφήνοντας όμως να φανούν εν τέλει και τα συναισθήματά της. Μάλιστα, η σκηνή του τέλους που η αδερφή Αλοίσιους “σπάει” μπροστά στην αδερφή James αποκαλύπτοντας ότι έχει και εκείνη τις δικές της αμφιβολίες, μας συγκίνησε πολύ βαθιά. Η πρωταγωνίστρια ήταν συγκλονιστική.
Σκηνικά και κοστούμια επιμελήθηκε για την παράσταση η Αλέγια Παπαγεωργίου. Μοναδικό σκηνικό της παράστασης ήταν ένας τεράστιος σταυρός, σύμβολο της καθολικής και ορθόδοξης εκκλησίας αλλά και ένα κλειστοφοβικό, αποπνικτικό λευκό σύνολο από πόρτες που ανοιγόκλειναν και μας προετοίμαζαν για τις επόμενες σκηνές παρουσιάζοντας και εξαφανίζοντας ευρηματικά τους ηθοποιούς. Το λευκό της αγνότητας αλλά και το μυστήριο που κρύβεται πίσω από τις κλειστές πόρτες είχε μια λογική για την επιλογή ενός τέτοιου σκηνικού τονίζοντας επιπλέον τη πολύπλευρη όψη των πραγμάτων. Τα κοστούμια των ηθοποιών ήταν αντιπροσωπευτικά και σε αυστηρή γραμμή, απόλυτα εναρμονισμένα με το ύφος της παράστασης.
Στοχευμένους βρήκαμε και τους φωτισμούς που επιμελήθηκε για την παράσταση ο Σάκης Μπιρμπίλης. Ενίσχυσαν την ατμόσφαιρα του έργου ειδικά στις σκηνές της αντιπαράθεσης μεταξύ της αδερφής Αλοίσιους και του πατέρα Φλυν.
Στο σύνολό της, η παράσταση “Αμφιβολία” στο θέατρο Χορν θα σας βάλει σε σκέψεις για τις πολλαπλές εκδοχές μια αλήθειας. Το θέμα της είναι διαχρονικό και πιο επίκαιρο από ποτέ στην εποχή μας που η σωματική και ψυχική κακοποίηση με προσπάθειες συγκάλυψης είναι καθημερινό φαινόμενο. Ένα έργο δυνατό που αξίζει την προσοχή σας. Σας το προτείνω.
Καλή σας θέαση!