Είδαμε τη πρεμιέρα της παράστασης «Ξανθίππη»

Είδαμε την επίσημη πρεμιέρα της παράστασης «Ξανθίππη»

Από τη Μαριάντζελα Ψωμαδέλλη

 

Εν οίδα ότι ουδέν οίδα. Το μόνο που ξέρω είναι ότι δεν γνώριζα τίποτα ουσιαστικό για το βίο του σπουδαίου φιλόσοφου Σωκράτη μέχρι το βράδυ της Τετάρτης. Οι απορίες μου όμως λύθηκαν εντελώς αφού η Ματθίλδη Μαγγίρα ανέλαβε να μας κατατοπίσει πλήρως μέσα από τον εξαιρετικό θεατρικό μονόλογο «Ξανθίππη», στον οποίο και πρωταγωνιστεί στο Μικρό Γκλόρια.

Ο δρόμος μας έβγαλε ξανά στην Ιπποκράτους για να παρακολουθήσουμε αυτή τη φορά την επίσημη πρεμιέρα της παράστασης «Ξανθίππη» που παίζεται ήδη στο θέατρο Μικρό Γκλόρια κάθε Δευτέρα και Τρίτη από τις 13 Δεκεμβρίου. Δεν ήταν λίγοι οι καλεσμένοι από το χώρο της showbiz που τίμησαν τους συντελεστές με την παρουσία τους. Ανάμεσά τους ξεχωρίσαμε τη Δέσποινα Βανδή, τον Αργύρη Αγγέλου, τη Μπέτυ Μαγγίρα, τον Αντώνη Λουδάρο, τον Βλαδίμηρο Κυριακίδη με την Έφη Μουρίκη, τον Άκη Σακελλαρίου, τον Αλέξανδρο Μπουρδούμη με τη σύντροφό του, τον Όθωνα Μεταξά, την Αποστολία Ζώη, τη Νόρα Κατσέλη, τον Τάκη Παπαματθαίου και το Σπύρο Σπαντίδα με τη Σοφία Μανωλάκου.

Η Ξανθίππη του συγγραφέα Γιώργου Α. Χριστοδούλου είναι μια  θεατρική παράσταση, με έντονα κωμικά, σατυρικά και δραματικά στοιχεία με επίκεντρο την ζωή και την φιλοσοφία του Σωκράτη, ιδωμένη μέσα από την σκοπιά της γυναίκας του της Ξανθίππης, που  αναζητά την ιστορική της δικαίωση.

Μέσα από τον μονόλογο της Ξανθίππης, παρουσιάζονται επί σκηνής τα σημαντικότερα επεισόδια της ζωής του μεγάλου φιλοσόφου μέχρι την καταδίκασή του σε θάνατο με την κατηγορία ότι εισήγαγε νέες θεότητες και διέφθειρε τους νέους καθώς φωτίζονται και οι σχέσεις του με ιστορικά πρόσωπα όπως ο Αλκιβιάδης, ο Περικλής, η Ασπασία, και η Μυρτώ, η εγγονή του Αριστείδη του Δίκαιου, τα οποία ενσαρκώνονται με περίσσια φαντασία και περιπαικτική διάθεση από την ίδια την πρωταγωνίστρια.

Η εμφάνιση της Ξανθίππης στη σκηνή είναι ιδιαιτέρως εντυπωσιακή και σε αυτό το σημείο πρέπει να δώσουμε τα εύσημά μας στην Χρυσηίς Λατζιβίρη που επιμελήθηκε την κινησιολογία της παράστασης. Μια αέρινη γυναικεία παρουσία που λίγοι γνωρίζουν πραγματικά και ξυπνά έπειτα από χιλιάδες χρόνια για να μας διηγηθεί τη ζωή της στο πλευρό του ξακουστού Σωκράτη. Η Ματθίλδη Μαγγίρα μας μεταφέρει άγνωστες πτυχές του φιλοσόφου ακροβατώντας δεξιοτεχνικά μεταξύ κωμωδίας, τραγωδίας, δράματος, επιθεώρησης και stand up comedy και τα κάνει όλα με τεράστια επιτυχία καθώς το ταλέντο της είναι αστείρευτο. Η ερμηνεία της είναι χειμαρρώδης και ώριμη συναισθηματικά ενώ οι συναισθηματικές εναλλαγές της από το δράμα στην κωμωδία είναι φυσικές και καθόλου βεβιασμένες, κατόρθωμα διόλου εύκολο αν αναλογιστούμε ότι ενσαρκώνει επί σκηνής γύρω στους δέκα διαφορετικούς ρόλους. Η Ματθίλδη έχει δουλέψει σκληρά για το ρόλο της και καταφέρνει να τον υπηρετεί με σεβασμό και πειθαρχεία αποδεικνύοντας για ακόμη μια φορά πόσα πολλά έχει να προσφέρει στο χώρο της υποκριτικής.

Η σκηνοθεσία του Κωστή Παπαϊωάννου είναι ιδιαιτέρως ευρηματική και κερδίζει το θεατή στα σημεία. Το εύρημα με την εσάρπα της Ξανθίππης που αποκτά δεκάδες διαφορετικές χρήσεις ανάλογα με το ρόλο που υποδύεται κάθε στιγμή ήταν πολύ έξυπνο και καθιστά το συγκεκριμένο αντικείμενο στον απόλυτο βοηθό της επί σκηνής. Η έμπειρη σκηνοθετική ματιά του κ. Παπαϊωάννου κατάφερε να ισορροπήσει το κωμικό με το δραματικό στοιχείο της παράστασης με τρόπο τελετουργικό προσδίδοντας σε αρκετά σημεία μια λυρικότητα που αναδείκνυε πολύ το συνολικό αποτέλεσμα.

Αξίζει να πούμε ένα μεγάλο μπράβο στην Πολυτίμη Μαχαίρα για το μοντέρνο και λειτουργικό σκηνικό που επιμελήθηκε αλλά και τα κουστούμια της που ήταν ακριβώς στο ύφος της παράστασης υποστηρίζοντας παράλληλα με ασφάλεια την κινησιολογία της πρωταγωνίστριας που ήταν ιδιαιτέρως απαιτητική.

Στα συν και η πρωτοτυπία στο τέλος της παράστασης να μας μοιράσουν γλυκό «Βαρβάρα», ένα παραδοσιακό πιάτο της Θράκης, του τόπου καταγωγής της Ματθίλδης που φτιάχνεται με σιτάρι, ξηρούς καρπούς, όσπρια, φρούτα, καβουρντισμένο αλεύρι, σταφίδες, ζάχαρη και κανέλα. Η κίνηση αυτή ταιριάζει απόλυτα με το ύφος της παράστασης αφού στο τέλος του έργου η Ξανθίππη θρηνεί το χαμό του Σωκράτη και αντί για κόλλυβα, επέλεξε να μας κεράσει αυτό το ιδιαίτερο πιάτο.

Η μόνη μας ένσταση στο συνολικό αποτέλεσμα ήταν τα στοιχεία του κειμένου που αναφέρονταν στις σύγχρονες πολιτικές καταστάσεις που αντιμετωπίζουμε και άθελά τους αφαιρούσαν την αίγλη του υπόλοιπου εξαιρετικού κειμένου.

Σε γενικές γραμμές πρόκειται για ένα έργο που έχει να σας δώσει πολλές πληροφορίες για το Σωκράτη φωτίζοντας άγνωστες πτυχές της ζωής του. Αξίζει να το παρακολουθήσετε και να θαυμάσετε το ταλέντο της Ματθίλδης Μαγγίρα στον ομώνυμο ρόλο της Ξανθίππης.

Καλή σας θέαση!