Από την Μαριάντζελα Ψωμαδέλλη
Μια συγκλονιστική παράσταση παρακολουθήσαμε το απόγευμα του Σαββάτου στο θέατρο Σταθμός. Το θέατρο του Μεταξουργείου υποδέχεται φέτος για τρίτη συνεχόμενη χρονιά το έργο της Ευσταθίας, «Η Απολογία της Μαρί Κιουρί» σε σκηνοθεσία της Κίρκης Καραλή με πρωταγωνίστρια την Πέγκυ Τρικαλιώτη, η οποία και έχει βραβευτεί ήδη δυο φορές για την ερμηνεία της στο συγκεκριμένο ρόλο.
Ένα ερωτικό σκάνδαλο, στο Παρίσι του 1911, γίνεται αφορμή για να κινδυνέψει μια Πολωνή επιστήμονας, να μην πάρει ένα Νόμπελ. Πρωταγωνιστές σ’ αυτό το σκάνδαλο, η Μαρί Κιουρί και ο Πωλ Λανζεβάν, επίσης επιστήμονας, παλιός μαθητής του άντρα της, Πιέρ Κιουρί, και παντρεμένος. Ο γαλλικός Τύπος αποσιώπησε τη δεύτερη απονομή της, του Νόμπελ Χημείας, και η γαλλική κοινωνία την κατέκρινε ξεχνώντας την μεγαλειώδη προσφορά της. Αυτό το πραγματικό γεγονός, γίνεται εφαλτήριο για μια παράσταση που διαδραματίζεται σε μια δικαστική αίθουσα. Η Μαρί στο εδώλιο, σε μια συνθήκη κατάφωρης αδικίας, ξετυλίγει με συγκίνηση και ένταση τη δική της προσωπική ιστορία αποδεικνύοντας πως ο δρόμος των ιδεολόγων του πλανήτη, ειδικά των γυναικών, δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα.
Το καλογραμμένο κείμενο της Ευσταθίας παίρνει ως αφορμή τη βιογραφία της Μαρί Κιουρί, που είναι γραμμένη από την κόρη της Εύα, συγκεντρώνοντας παράλληλα καταγεγραμμένες πληροφορίες της ιστορικής πραγματικότητας σε συνδυασμό με στοιχεία μυθοπλασίας, που αναδεικνύουν τις άγνωστες πτυχές μιας σπουδαίας προσωπικότητας (ερευνήτριας, επαγγελματία, συζύγου, μητέρας, ερωμένης). Αν και η γυναίκα αυτή έζησε στις αρχές του περασμένου αιώνα, προσπάθησε να απαλλαγεί από τα στερεότυπα που η κοινωνία θέλησε για την ίδια διεκδικώντας το δικαίωμα στην επιστήμη, στην καριέρα της αλλά και στον έρωτα.
Τη σκηνοθεσία της παράστασης υπογράφει η ταλαντούχα Κίρκη Καραλή που ένωσε επί σκηνής το παρόν με το παρελθόν της ηρωίδας χρησιμοποιώντας έξυπνα τις αναδρομές και δίνοντας στο συνολικό θέαμα μια κινηματογραφική διάσταση. Η σκηνοθέτις έστησε μια καθηλωτική παράσταση με έντονο ρυθμό εναλλάσοντας συνεχώς το δάκρυ με το χαμόγελο στο πρόσωπό μας. Η προσέγγισή της εστίασε στη δύναμη της γυναίκας και στις αναρίθμητες ικανότητές της γι’αυτό και εύστοχα έκανε αισθητή την αντρική παρουσία στο έργο μέσω της εξαιρετικής κίνησης του χορευτή Κωνσταντίνου Παπανικολάου κι όχι του λόγου του. Ωστόσο, η υπερβολική «σωματοποίηση» στέρησε κάποιες στιγμές πόντους από το ερμηνευτικό ρεσιτάλ της πρωταγωνίστριας.
Τί να πει κανείς για την Πέγκυ Τρικαλιώτη; Είναι ο ορισμός της ηθοποιού και η συγκλονιστική της ερμηνεία ως «Μαρί Κιουρί» θα την ακολουθεί σίγουρα για χρόνια. Η τελειομανία της ηθοποιού και η ασύγκριτη υποκριτική της δεινότητα είναι δυο ισχυρά όπλα που της επιτρέπουν να μας χαρίσει μια ερμηνεία κεντημένη και στην παραμικρή της λεπτομέρεια. Η ηθοποιός καταθέτει με τέτοιο τρόπο την ψυχή της επί σκηνής που μας συγκινεί και μας παρασύρει στη δίνη της ηρωίδας της κάνοντάς μας να πιστέψουμε πως έχουμε μπροστά μας την μετενσάρκωση της σπουδαίας Μαρί Κιουρί που χρειαζόταν μόνο τα απολύτως απαραίτητα για να συνεχίζει να εξελίσσεται σε αυτό που αγαπούσε περισσότερο, την επιστήμη της.
Μας εντυπωσίασε με το ταλέντο της και η Αγγελική Πασπαλιάρη που έχει ρόλο πασπαρτού στην παράσταση ερμηνεύοντας την κόρη αλλά και τους άντρες που στιγμάτισαν τη ζωή της Μαρί Κιουρί, την ενάγουσα στο υποτιθέμενο δικαστήριο μέχρι και τον τελάλη που πουλάει εφημερίδες. Η ηθοποιός ανταποκρίθηκε πλήρως στις υποκριτικές προκλήσεις μεταπηδώντας με άνεση από τον ένα ρόλο στον άλλο, καταφέρνοντας να σταθεί επάξια στο πλευρό της Πέγκυς Τρικαλιώτη. Σίγουρα, θα μας απασχολήσει και μελλοντικά με τα υποκριτικά της βήματα.
Αξίζει ν’αναφέρουμε πως το ατμοσφαιρικό τραγούδι της παράστασης «Για πες μου κάτι» με το οποίο μας υποδέχονται στο σκηνικό χώρο του θεάτρου Σταθμός έχει γράψει η συγγραφέας του έργου και το ερμηνεύει η ίδια με την Πένυ Μπαλτατζή. Τόσο ο στίχος όσο και η μελωδία είναι απλά υπέροχα!
Στο σύνολό της, «Η Απολογία της Μαρί Κιουρί» είναι μια από τις καλύτερες παραστάσεις που έχω παρακολουθήσει μέχρι τώρα και σας προτείνω με το χέρι στην καρδιά να την επιλέξετε. Το δυνατό κείμενο της Ευσταθίας αλλά κυρίως η σπουδαία ερμηνεία της Πέγκυς Τρικαλιώτη θα σας ανταμείψουν.
Καλή σας θέαση!