Από τη Μαριάντζελα Ψωμαδέλλη
Στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο θέατρο Ροές επέστρεψε ο θεατρικός μονόλογος «Η Κυρά της Ρω» σε σκηνοθεσία της Κατερίνας Μπερδέκα με τη Φωτεινή Μπαξεβάνη στον ομώνυμο πρωταγωνιστικό ρόλο. Σπεύσαμε να τον παρακολουθήσουμε και σας μεταφέρουμε τις εντύπωσεις μας.
Το συγκλονιστικό κείμενο του Γιάννη Σκαραγκά εμπνέεται από τη ζωή της Δέσποινας Αχλαδιώτη, της επονομαζόμενης «Κυρά της Ρω». Γεννημένη στο Καστελλόριζο, η Δέσποινα τόλμησε να παντρευτεί τον άντρα που έβοσκε τα ζωντανά του πατέρα της κόντρα στη θέληση της οικογένειά της, δεν δίστασε να μετακομίσει μόνη μαζί του στο ακατοίκητο νησί της Ρω μένοντας μόνη της για πολλά χρόνια μετά το θάνατό του αλλά και να εναντιωθεί στους εχθρούς, υψώνοντας καθημερινά την ελληνική σημαία απέναντι από τα τουρκικά παράλια.
Πρόκειται για ένα καθαρά ανθρωποκεντρικό κείμενο που ισορροπεί εξαιρετικά ανάμεσα στην ποίηση και το ρεαλισμό περιγράφοντας τις σημαντικότερες στιγμές της ζωής μιας απλής γυναίκας που με τη στάση και τη γενναιότητά της μετατράπηκε σε σύμβολο για ένα ολόκληρο έθνος. Κι όλα αυτά φωτίζονται περίτεχνα με φόντο την ιστορία του Καστελλόριζου εν καιρώ πολέμων του προηγούμενου αιώνα.
Το έργο αναδεικνύει και εμβαθύνει στο χαρακτήρα της Δέσποινας Αχλαδιώτη. Η Κυρά της Ρω είναι μια γυναίκα που ξέρει να αγαπά και να υπερασπίζεται τους ανθρώπους και τα ιδανικά της δίχως να λογαριάζει το τίμημα. Η γυναικεία ευαισθησία της μπορεί συχνά να ξεδιπλώνει την τρωτή της πλευρά αλλά η λογική και το καθήκον της για το σωστό υπερτερούν και της υποδεικνύουν το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει. Γι’αυτό αποφάσισε να ανεβοκατεβάζει καθημερινά τη σημαία στο νησί της Ρω. Το έκανε από καθήκον και ανάγκη υπεράσπισης της πατρίδας της. Γνώριζε πως η πράξη της δεν θα άλλαζε την πορεία των πραγμάτων. Δεν παύει όμως να είναι μια πράξη ξεχωριστή και θαραλλέα και εμείς οφείλουμε να αναγνωρίσουμε και να σεβαστούμε το υψηλό της φρόνημα.
Η Φωτεινή Μπαξεβάνη ντύθηκε εξαιρετικά τον πρωταγωνιστικό ρόλο της παράστασης. Μεταμορφώθηκε κυριολεκτικά σε μια γυναίκα των Δωδεκανήσων ενσωματώνοντας στη ροή του λόγου της τα γλωσσικά ιδιώματα των κατοίκων του Καστελλόριζου. Μελέτησε προσεκτικά την ηρωίδα της, την αγκάλιασε με στοργή και την ενσάρκωσε με μεγάλη περηφάνεια. Η ερμηνεία της ήταν δυναμική, γεμάτη συναισθηματικές διακυμάνσεις και με τις απαιτούμενες κορυφώσεις στα απαραίτητα σημεία. Της αξίζει ένα μεγάλο μπράβο για τη συγκλονιστική της προσπάθεια.
Η σκηνοθεσία της Κατερίνας Μπερδέκα ήταν επαρκής φωτίζοντας τις άγνωστες πτυχές του χαρακτήρα αυτής της σπουδαίας ηρωίδας. Με την πρώτη ματιά, δεν θα την χαρακτηρίζαμε ιδιαίτερα εμπνευσμένη. Ωστόσο, αν εμβαθύνουμε λίγο, θα καταλάβουμε πως η σκηνοθέτις φάνηκε άκρως τολμηρή επιλέγοντας να αφήσει σχεδόν ανέπαφο το κείμενο προσδοκώντας το έργο να μπει κατευθείαν στις καρδιές των θεατών. Και ο σκοπός επετεύχθη και με το παραπάνω!
Σπουδαία η ιδέα της ύπαρξης ζωντανής μουσικής επί σκηνής και σίγουρα συνετέλεσε πολύ θετικά στο συνολικό εξαιρετικό αποτέλεσμα της παράστασης. Ο Τάσος Μισυρλής έντυσε μουσικά το έργο με το τσέλο του δημιουργώντας παράλληλα με τις νότες του, ήχους που θύμιζαν θάλασσα και φωνές πουλιών. Κλείσαμε τα μάτια μας και απλά αφεθήκαμε στο μουσικό του ταξίδι που μας έκανε βόλτα στο Αιγαίο αποβιβάζοντάς μας στο νησί της Ρω.
Στο σύνολό της, η «Κυρά της Ρω» είναι μια συγκλονιστική παράσταση που αξίζει να παρακολουθήσετε για να απολαύσετε τη σπουδαία ερμηνεία της Φωτεινής Μπαξεβάνη και να γνωρίσετε καλύτερα τη Δέσποινα Αχλαδιώτη μέσα από την εξαιρετική πένα του Γιάννη Σκαραγκά. Κι ίσως μέχρι το τέλος της βραδιάς να έχετε ανακαλύψει τη δύναμη που κρύβετε μέσα σας για να γίνεται ο ήρωας του εαυτού σας.
Καλή σας θέαση!