Από τη Μαριάντζελα Ψωμαδέλλη
Μια εξαιρετική παράσταση παρακολουθήσαμε το βράδυ της Πέμπτης στο κέντρο της Αθήνας. Ο λόγος για το διαχρονικό αριστούργημα του Δημήτρη Κεχαϊδη, «Το τάβλι» που ανεβαίνει για λίγες παραστάσεις στο θέατρο Faust σε σκηνοθεσία του Πέρη Μιχαηλίδη.
Η υπόθεση της ιστορίας αφορά δύο μεσήλικες (Φώντας, Κόλιας), αντιπροσωπευτικούς τύπους της νεοελληνικής πραγματικότητας που προσπαθούν να σκαρώσουν ένα «σχέδιο» που θα τους βγάλει από το οικονομικό αδιέξοδο και θα τους δώσει τα φόντα για μια καλύτερη ζωή. Η συζήτηση για το περιβόητο «σχέδιο» διαδραματίζεται στη διάρκεια μιας παρτίδας τάβλι με κωμικοτραγικούς διαλόγους από πρόσωπα οικεία, αναγνωρίσιμα, που πασχίζουν να «πιάσουν την καλή» για να βγουν από την καθημερινή μιζέρια.
Το έργο του Δημήτρη Κεχαϊδη, που ανέβηκε για πρώτη φορά το 1972 στο Θέατρο Τέχνης, αποτελεί αναμφισβήτητα χαρακτηριστικό παράδειγμα νεοελληνικού θεάτρου με το περιεχόμενό του να παραμένει διαχρονικό μέχρι σήμερα καθώς σκιαγραφεί την προσωπικότητα του μέσου Έλληνα και την αγωνία του για μια καλύτερη ζωή. Ο αριστοτεχνικός τρόπος που ο συγγραφέας έδωσε βάθος και ολοκληρωμένη υπόσταση στους δυο κεντρικούς του ήρωες είναι πραγματικά εντυπωσιακός ενώ το ύφος του κειμένου που φλερτάρει το ίδιο έντονα με το κωμικό και το τραγικό στοιχείο, καθιστά το έργο ως μια σύγχρονη γελοιογραφία της σημερινής Ελλάδας.
Στο σκηνοθετικό τιμόνι της παράστασης βρίσκεται ο Πέρης Μιχαηλίδης που ομολογουμένως έχει κάνει εξαιρετική δουλειά. Ο σκηνοθέτης σεβάστηκε απόλυτα το κείμενο του συγγραφέα ακολουθώντας τη γραμμή του λόγου του και αναδεικνύοντας τα μηνύματά περί ρατσισμού με έξυπνο τρόπο.
Το πρωταγωνιστικό δίδυμο Φώντα – Κόλλια ερμήνευσε επί σκηνής ο Πέρης Μιχαηλίδης με το Φίλιππο Σοφιανό. Πρόκειται για ένα ολότελα αταίριαστο δίδυμο που οι αντιθέσεις τους σα χαρακτήρες και ο κοινός στόχος για ένα καλύτερο μέλλον τους κάνουν να δένουν τόσο αρμονικά χαρίζοντας στο κοινό ατέλειωτες στιγμές γέλιου με τις συναισθηματικές τους εναλλαγές. Ο Φίλιππος Σοφιανός είναι απολαυστικός στο ρόλο του Κόλλια, ενός παντρεμένου άντρα που έχει αποτύχει επαγγελματικά και περιμένει ακόμα από τη γυναίκα του να του ετοιμάσει τον καφέ και το φρεσκοσιδερωμένο του πουκάμισο για να πάει στο καφενείο. Οι εκρήξεις και οι συναισθηματικές μεταπτώσεις του ηθοποιού έδωσαν τρομερή ενέργεια στην παράσταση βοηθώντας αισθητά στην εξέλιξη του μύθου. Αξιόλογη και η ερμηνεία του Πέρη Μιχαηλίδη στο ρόλο του πονηρού Φώντα που ψάχνει τους πιο απίστευτους τρόπους για να «πιάσει την καλή» παρασέρνοντας στις ιδέες του τον σχετικά άβουλο Κόλλια. Είναι η τρίτη παράσταση που παρακολουθούμε φέτος να πρωταγωνιστεί ο Πέρης Μιχαηλίδης και με χαρά είδαμε πως σ’αυτή του την ερμηνεία ο ηθοποιός βάζει όλη του τη σπιρτάδα και την υποκριτική μαεστρία με το τελικό αποτέλεσμα να τον δικαιώνει. Ωστόσο, παρατηρήσαμε και κάποιες εκφραστικές υπερβολές από μέρους του που κινδύνεψαν να αλλοιώσουν το συνολικό αρμονικό αποτέλεσμα.
Αξίζει να επισκεφτείτε το θέατρο Faust και να θαυμάσετε πως πάνω σε μια παρτίδα τάβλι ξετυλίγεται η κουλτούρα του σύγχρονου Έλληνα μέσα από τις αξιόλογες ερμηνείες των δυο πρωταγωνιστών και το διαχρονικό λόγο του Δημήτρη Κεχαϊδη. Είναι μια παράσταση που αναμφισβήτητα σας προτείνω!
Καλή σας θέαση!