,

Είδαμε την παράσταση «Μαθήματα κωμωδίας»

Από τη Μαριάντζελα Ψωμαδέλλη

Μετά από έξι χρόνια απουσίας, επέστρεψε δυναμικά στο θέατρο με το νέο του θεατρικό έργο που έβαλε σκοπό να μας μυήσει στην κωμωδία και να μας χαρίσει απλόχερα το γέλιο. Ο λόγος φυσικά για το Θοδωρή Αθερίδη που παραδίδει φέτος «Μαθήματα κωμωδίας» στο Μικρό Παλλάς και εμείς σαν καλοί μαθητές γραφτήκαμε αμέσως και παρακολουθήσαμε με χαρά όλη τη διδακτέα ύλη κρατώντας σημειώσεις ζωής.

Έξι χρόνια μετά το «Δόξα Πατρή», ο Θοδωρής Αθερίδης μας παρουσιάζει το ένατο θεατρικό του έργο συγγραφικά, το οποίο επιμελείται τόσο σκηνοθετικά όσο και μουσικά στην πανέμορφη σκηνή του Μικρού Παλλάς. Τί κοινό μπορεί να έχουν μια ξεναγός που δεν μπορεί να γελάσει (Δήμητρα Ματσούκα), ένας καταπιεσμένος κυνικός γιατρός (Αντώνης Κρόμπας), μια ξεκληρισμένη influencer πωλήτρια γνωστής αλυσίδας ρούχων (Αναστασία Τσιλιμπίου), ένας κακοποιημένος γόνος πλούσιας οικογένειας(Δημήτρης Σαμόλης) και ένας αναγνωρισμένος σκηνοθέτης (Θοδωρής Αθερίδης) στο τέλος της καριέρας του; Φαινομενικά δεν έχουν κανένα κοινό κι όμως ο συγγραφέας «πάντρεψε» αρμονικά αυτές τις προσωπικότητες ορίζοντας ως κοινό τόπο συνάντησης τα μαθήματα κωμωδίας. Οι αυτοσχεδιασμοί και οι ασκήσεις τους καθώς κι η διαμόρφωση των σχέσεων μεταξύ τους είναι ο κύριος άξονας της αφήγησης μιας σημερινής ιστορίας, όπου οι ήρωες της αντιστέκονται με τον τρόπο που μπορεί ο καθένας στο ζοφερό τοπίο των καιρών μας.

Ενώ το πρώτο μέρος της παράστασης διαθέτει άφθονες κωμικές στιγμές που χαρίζουν απλόχερα το γέλιο στο κοινό, στο δεύτερο μέρος υπερισχύουν τα κοινωνικά μηνύματα του έργου δίνοντας στους θεατές τροφή για σκέψη και προβληματισμό. Οι ήρωες δεν είναι άνθρωποι της διπλανής πόρτας, είναι γήινοι αλλά ακραίοι ρεαλιστικά. Αυτό επιτρέπει μια επιφανειακή επαφή με τις προσωπικές ιστορίες των ηρώων που εξυπηρετεί όμως υπέροχα το σκεπτικό του συγγραφέα να επικοινωνήσει τις ευεργετικές ιδιότητες του γέλιου σε μια πρώτη συμφιλίωση με τον ίδιο μας τον εαυτό. Καθώς όπως και ο ίδιος επισημαίνει  «το να μάθεις να γελάς μ’αυτό που σε βασανίζει, σε οδηγεί στην λύση και στην κάθαρση».

Σκηνοθετικά, ο Θοδωρής Αθερίδης εκμεταλλεύτηκε πολύ έξυπνα κάθε σπιθαμή του θεάτρου μεταφέροντας τη δράση και ανάμεσα στο κοινό κάνοντας έτσι τους θεατές άμεσα συμμέτοχους στο συνολικό θέαμα. Έχει ουσία η συνολική οπτική αυτού του καλλιτέχνη. Κατορθώνει πάντα στα έργα του να ενώνει το κωμικό στοιχείο με το δράμα αναδεικνύοντας μ’ένα μαγικό τρόπο την καλή πλευρά των πραγμάτων. Βλέπει τα πράγματα με αισιοδοξία και αυτό το μεταλαμπαδεύει και στο κοινό του που τον ακολουθεί πιστά τόσα χρόνια. Αναμφισβήτητα, στα συν της παράστασης είναι και η μουσική του επιμέλεια που ενισχύει το συναίσθημα του έργου.

Υποκριτικά, ξεχωρίσαμε τη Δήμητρα Ματσούκα που έχει τον πιο αβανταδόρικο ρόλο της παράστασης και πραγματικά τον απογειώνει χαρίζοντας άφθονο γέλιο στο κοινό. Η ερμηνεία της γοητευτικής ηθοποιού είχε μέτρο και ήταν άκρως απολαυστική. Επίσης, μας άρεσε πολύ η απλότητα της ερμηνείας του Θοδωρή Αθερίδη αλλά και ο Αντώνης Κρόμπας στο ρόλο του κυνικού γιατρού που θέλει να κάνει καριέρα στο stand-up comedy. Ο ηθοποιός αφουγκράστηκε τα πιστεύω και τους φόβους του ήρωά του και μας έδωσε την πιο ολοκληρωμένη και πολυεπίπεδη ερμηνεία της παράστασης συνολικά. Μια ερμηνεία που μας άγγιξε και μας συγκίνησε βαθιά.

Ένα μεγάλο μπράβο αξίζει να πούμε στη Μαρία Φιλίππου που επιμελήθηκε το υπέροχο σκηνικό της παράστασης αλλά και στον Άγη Παναγιώτου για τα ταιριαστά του κοστούμια.

Το θέατρο θεραπεύει τη ψυχή και η κωμωδία έχει τη δύναμη να μας φέρει αντιμέτωπους με τον ίδιο μας τον εαυτό και να μας κάνει καλύτερους ανθρώπους. Επισκεφθείτε το μικρό Παλλάς και ξαναβάλτε το γέλιο στη ζωή σας. Σας το προτείνω ανεπιφύλακτα!

Καλή θέαση σε όλους!